Albrecht jól kombinált

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2007.02.09. 01:40
Címkék
A férfiak szuperkombinációját Daniel Albrecht nyerte meg. A svájciak parádésan szerepeltek Aréban az alpesisí-vb-n, a győztes mellett dobogóra állhatott Marc Berthod is, a második az osztrák Benjamin Raich lett.
A svájci Daniel Albrecht hatalmas meglepetésre szerzett világbajnoki címet
A svájci Daniel Albrecht hatalmas meglepetésre szerzett világbajnoki címet
Reuters
A svájci Daniel Albrecht hatalmas meglepetésre szerzett világbajnoki címet
A svájci Daniel Albrecht hatalmas meglepetésre szerzett világbajnoki címet
A svájci Daniel Albrecht hatalmas meglepetésre szerzett világbajnoki címet
Reuters
A svájci Daniel Albrecht hatalmas meglepetésre szerzett világbajnoki címet

Sonja Nef és Michael von Grünigen 2001-es óriásműlesikló-sikerei óta nem ünnepelhettek Svájcban világbajnokot. Sőt két évvel ezelőtt az a csúfság esett meg az alpesi ország sportolóival, hogy egyetlen érmet sem hoztak el Bormióból. Bruno Kernen már az idei vb első napján, a szuper óriás-műlesiklásban szerzett harmadik helyével gondoskodott róla, hogy a svájciak eredményben túlszárnyalják a legutóbbi vb-t.

Csütörtökön minden előzetes várakozást felülmúltak azzal, hogy mind a négy versenyzőjük az első nyolcban végzett!

A lesiklás ezúttal nem döntött el semmit. A leggyorsabban az amerikai Bode Miller száguldott le a pályán, s adódott a kérdés, vajon ezúttal képes lesz-e megtartani előnyét a szlalomban. A második helyen a szakági világranglistát vezető norvég Aksel Lund Svindal várta az esti műlesiklást, mindössze két tizeddel lemaradva az amerikai mögött. A győzelemre pályázhatott még Daniel Albrecht, aki egy másodperccel maradt el, Marc Berthodnak 1.3, Benjamin Raichnak 1.6 másodpercet kellett ledolgoznia. A lesiklás után tehát a szlalomspecialisták „lőtávolságon” belül maradtak, s mindenki kíváncsi volt, ki mire lesz képes a tökéletesen előkészített műlesiklópályán.

Az első négy induló után sokan csak ráncolták a homlokukat, ugyanis mindannyian elestek. Úgy tűnt, páratlanul nehéz pályát tűztek ki, ezt támasztotta alá a lesiklásban általában remeklő horvát Ivica Kostelic kifejezetten gyenge sízése. Aztán, ahogy haladt előre a verseny, s jöttek az egyre jobb szlalomosok, kiderült, lehet jól is síelni az arei pályán. Raich volt az első, aki bejelentkezett a győzelemért, az osztrák majdnem egy másodpercel jobb kombinált időeredménnyel vette át a vezetést az addig élen álló honfitársától, Romed Baumanntól. Nem örülhetett azonban sokáig. Albrecht 30 század előnnyel kezdte a futamát, a pálya felső szakaszán ennek az előnynek a felét eladta, s ekkor úgy tűnt, nem tud gyorsabb lenni Raichnál. A pálya alsó részét azonban ugyanolyan sebesen teljesítette, mint az osztrák, s nyolc századot megtartott az előnyéből.

Már csak az volt a kérdés, hogy Miller vagy Svindal nyer-e, hiszen nagyon úgy tűnt, Albrechttel szemben elég lehet az előnyük. Először Svindal próbálkozott, de már a pálya tetején hátrányba került, így nem lehetett esélye. Miller fent még elég gyors volt, jó fél másodpercet megtartott előnyéből, ám aztán egyre nagyobbakat kellett fékeznie, és a felcsapódó hóból sejteni lehetett: megint elszúrta. Svindal az ötödik, Miller a hatodik lett. S hogy nem a pálya romló minősége okozta Millerék vesztét, jól mutatta, hogy az utánuk induló osztrák Mario Matt jobb időt ment, mint a győztes, tehát erre Miller is képes lehetett volna.

Daniel Albrecht pedig véghezvitte a bravúrt: úgy lett világbajnok, hogy korábban Vk-versenyen dobogón sem állt. A 23 éves fiatalembernek korábban mindössze három negyedik helyezése volt, kettő a Vk-n, egy pedig a torinói olimpia kombinációjából.

ALPESI SÍ VILÁGBAJNOKSÁG, ARE
Férfiak. Szuperkombináció. Világbajnok: Daniel Albrecht (Svájc) 2:28.99 (lesiklás: 1:37.66, műlesiklás: 51.33), 2. Benjamin Raich (Ausztria) 2:29.07 (1:38.24, 50.83), 3. Marc Berthod (Svájc) 2:29.23 (1:37.94, 51.29).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik