Ivan Klasnic karrierje a tét

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2007.01.30. 01:05
Címkék
Alig ért véget a hét vége, kedden máris folytatódnak a Bundesliga küzdelmei. A bajnokságban élen álló Werder Bremen szurkolóit mégsem az elkövetkező két nap mérkőzései tartják izgalomban, hanem Ivan Klasnic egészségi állapota. A veseelégtelenséggel küszködő horvát támadót megműtötték, a jól sikerült operáció után azonban kiderült: súlyos gondok vannak!
Ivan Klasnic kétségbeesett, amikor meghallotta a hírt, hogy a szervezete nem fogadta be az új vesét.
Ivan Klasnic kétségbeesett, amikor meghallotta a hírt, hogy a szervezete nem fogadta be az új vesét.
Ivan Klasnic kétségbeesett, amikor meghallotta a hírt, hogy a szervezete nem fogadta be az új vesét.
Ivan Klasnic kétségbeesett, amikor meghallotta a hírt, hogy a szervezete nem fogadta be az új vesét.
Ivan Klasnic kétségbeesett, amikor meghallotta a hírt, hogy a szervezete nem fogadta be az új vesét.
Ivan Klasnic kétségbeesett, amikor meghallotta a hírt, hogy a szervezete nem fogadta be az új vesét.
Ivan Klasnic szervezete kilökte az átültetett szervet! – szól a sokkoló hír.

A Werder Bremen veseátültetésen áteső horvát támadójának műtétje komplikációmentes volt, azonban hiába bízott mindenki a csatár mihamarabbi felépülésében, hétfőn drámai bejelentést tettek az illetékesek: a beteg szervezete nem fogadta be az új vesét.

Csak emlékeztetőül: a labdarúgó veseelégtelenségére 2005-ös vakbélműtétjekor derült fény, az orvosok azonban nagyobb beavatkozás nélkül, különböző klinikai módszerekkel próbálták megoldani a problémát. Egészen az elmúlt hetekig úgy tűnt, sikerült meggyógyítaniuk Ivan Klasnic veséjét, a sportoló vissza-visszatérő egészségi problémái azonban arra utaltak, hogy elkerülhetetlen az új szerv beültetése.

Bár az orvosok a műtét után még várni szerettek volna a hivatalos tájékoztatással, Klaus-Peter Horndasch, a labdarúgó, illetve családjának ügyvédje a sajtó munkatársai rendelkezésére állt, és bár optimista volt, felhívta a figyelmet a kockázatokra: „A következő napok döntőek lesznek, ugyanis ekkor derül ki, hogy Ivan Klasnic szervezete befogadja-e, vagy kilöki az új vesét.”

Egy vesével is élhetünk

Minden ember két vesével születik: e szervek tisztítják a vért, és a vizelet segítségével eltávolítják a káros anyagokat a szervezetből. Gyulladás vagy anyagcserezavar esetén károsodhatnak, s nem képesek ellátni a feladatukat. Ebben az esetben dialízis (a veseműködés mesterséges pótlása, a vér megtisztítása a mérgező anyagcseretermékektől) vagy veseátültetés szükséges. Új vese származhat élő, illetve halott embertől is, a donor általában közeli hozzátartozója a betegnek. Ha nem találnak azonnal donort, a pácienseknek Németországban átlagban hat évet kell várniuk az új szervre, igaz, az ember egy vesével is képes élni, ha az hibátlanul működik. Ivan Klasnic valószínűleg a pályára is visszatérhet, ha nem lép fel újabb komplikáció.
Nos, amitől a szakemberek a leginkább tartottak, bekövetkezett…

A január 22-én 27. életévét betöltő játékos édesanyja egyik veséjét kapta meg, ám szervezete nem fogadta be. A kilökődés okait egyelőre csak keresik az orvosok, a vizsgálatok hat hétig is eltarthatnak. Mindeközben a szakemberek a csatár rokonságában keresnek újabb donort, hogy aztán lehetőleg hat, illetve nyolc héten belül elvégezhessék az újabb beavatkozást.

Bár úgy tűnt, a súlyos műtét nem fenyegeti Klasnic karrierjét, a korábban emlegetett néhány hetes kihagyás most határozatlan ideig kitolódott.
„Abból indulunk ki, hogy a támadó legkorábban fél év múlva újból csapata rendelkezésére állhat” – mondta Klaus-Peter Horndasch, majd hozzátette: a történtek nagyon megviselték a horvát játékost.

A Werder Bremen, hogy enyhítse Klasnic problémáit, a nyáron lejáró szerződését máris meghosszabbítaná egy évvel, megadva így számára a lehetőséget, hogy zavartalanul lábadozhasson.

Most csak egy számít: az egészség mindenekelőtt!

Akik visszatértek

Ivan Klasnic nem az első sportoló lesz, aki súlyos veseproblémái után folytatja pályafutását. Rövid listát készítettünk a hasonló sorsú sportolókról.

Wukovics László (labdarúgó)
A tehetséges csatár 1994-ben egy válogatott összetartáson ütközött szerencsétlenül Halmai Gáborral. Az akkor már az Újpestben szereplő támadónak bevérzett a veséje, két hónapot kellett kihagynia, és visszatérése után nem tudott hasonló játékkal előrukkolni, mint sérülése előtt.

Bardi Gábor (labdarúgó)
Bardi Gábor, a Zalaegerszeg kapusa 2005 őszén, egy edzőmérkőzésen szenvedett súlyos vesesérülést. A fiatal kapus a műtét után visszatért, együtt tréningezett a csapattal, de azóta már nem a ZTE játékosa.

Pablo Ibanez (labdarúgó)
Az Atlético Madrid védője súlyos vesezúzódása miatt egy hónapos kihagyásra kényszerült, de a sérülés nem vetette vissza pályafutását, a futballista később válogatott lett.

Scott Bevan (labdarúgó)
A kapus az angol Tamworth játékosaként egy kupameccsen úgy ütközött az ellenfél egyik csatárával, hogy a mérkőzés után sürgősen ki kellett venni az egyik veséjét. Bevan a műtét után néhány hónappal újra védett.

Alonzo Mourning (kosárlabdázó)
Egy fertőző betegség után abba kellett hagynia a játékot, de később sikeres veseátültetése után visszatért, és bajnok lett a Miami Heat együttesével.

Eduard Zenovka (öttusázó)
A sportoló 1993-ban egy autóbaleset során veszítette el az egyik veséjét. Kitartására jellemző, hogy 1996-ban visszatért, majd olimpiai ezüst- és bronzérmes lett.

Jonah Lomu (rögbijátékos)
Az új-zélandi válogatott rögbijátékos súlyos veseelégtelenségben szenvedett, 2004-ben esett át veseátültetésen, de folytatta pályafutását, amely, ismerve a sportág keménységét, nem volt éppen felelősségteljes döntés.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik