A száműzöttből kedvenc lett

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.01.18. 00:30
Címkék
Frank Rijkaard változtatott. A Barcelona vezetőedzője a katalán drukkerek nagy örömére az Alavés elleni, 3–2-re megnyert Király-kupa visszavágó mérkőzésen a kezdőcsapatba jelölte Javier Saviolát, aki meghálálta a bizalmat: mesterhármast jegyzett, és hirtelen a holland favoritjává lépett elő.
Így fest Javier Saviola, amikor gólt szerez: felrántja a mezét, és máris következhet az ünneplés
Így fest Javier Saviola, amikor gólt szerez: felrántja a mezét, és máris következhet az ünneplés
Így fest Javier Saviola, amikor gólt szerez: felrántja a mezét, és máris következhet az ünneplés
Így fest Javier Saviola, amikor gólt szerez: felrántja a mezét, és máris következhet az ünneplés
Így fest Javier Saviola, amikor gólt szerez: felrántja a mezét, és máris következhet az ünneplés
Így fest Javier Saviola, amikor gólt szerez: felrántja a mezét, és máris következhet az ünneplés

Most visszanyerhetné a Barcelona-szurkolók szimpátiáját Frank Rijkaard. A katalán drukkerek az elmúlt hetekben kissé megorroltak a holland vezetőedzőre: sokan úgy gondolják, a szakvezető előrébb sorolja hiúságát csapata sikerénél. A holland az év elején hasonló állásponton volt, mint két évvel ezelőtt, amikor kijelentette: Javier Saviola futballja nem illik bele az általa elképzelt játékrendszerbe, így akkor a klub száműzte az argentin támadót. Ezúttal viszont nem az „eltávolítás”, csak a mellőzés mellett döntött. Hiába harcképtelen hosszú ideje Samuel Eto’o és sérült hónapok óta Lionel Messi, a katalánok mestere a téli pihenőt követő első két mérkőzésen csak cserepadra ültette a „Nyúl” becenévre hallgató labdarúgót.

A drukkerek kritizálták a holland edzőt

Ekkor fakadtak ki a szimpatizánsok, s egészen odáig mentek, hogy azt hangoztatták: Frank Rijkaard vagy azért nem szerepelteti a nagy kedvencüket, mert nem akarja megváltoztatni korábban tett kijelentését, vagy egyszerűen nem ért a munkájához…
Tegyük gyorsan hozzá, arról a szakemberről beszélünk, aki tavaly bajnoki címet és BL-trófeát nyert csapatával. Az azonban vitathatatlan: a vezetőedző valamiért ragaszkodik az általa megálmodott taktikához és összeállításhoz.

A mesterhármas mindent eldöntött

„Javier olyan futballista, aki a fontos pillanatokban jó döntéseket hoz, és a kiélezett helyzetekben remekül teljesít.” (Frank Rijkaard most már dicséri a csatárt)
Mert bár a Samuel Eto’o, Lionel Messi, Ronaldinho álomcsatársorból az előbbi kettő hiányzik, az edző mégsem hajlandó az előretolt ékes támadásvariáción kívül más formációban pályára küldeni együttesét. Mert abban igaza van a hollandnak: Javier Saviola testi adottságai nem felelnek meg az előretolt támadó szerepköréhez. De ha nem a védősor kellős közepére küldi a vezetőedző…

Miután Javier Saviola az Alavés elleni Király-kupa- párharc első mérkőzésén két gólt szerzett (a Barca 2–0-ra nyert idegenben), majd az Espanyol elleni bajnokin is betalált, végre bejátszotta magát a kezdő tizenegybe, s ha már lehetőséget kapott, rögvest mesterhármast (bár nem klasszikus tripla volt) jegyzett a 3–2-re megnyert kupavisszavágón. A szenzációs produkció láttán Frank Rijkaard is más szellemben beszélt a támadóról, mint korábban...
„Kétségtelen, ezt a mérkőzést Saviola döntötte el – mondta a vezetőedző. – Javier olyan futballista, aki a fontos pillanatokban jó döntéseket hoz, és a kiélezett helyzetekben remekül teljesít.”

A Barca-mester arra a kérdésre is kitért, amit valószínűleg minden katalán drukker feltett volna neki az összecsapás után: Saviola ezzel a kitűnő játékkal bejátszotta-e magát a kezdőcsapatba.

„Azt hiszem, megérdemli, hogy számítsak rá – folytatta a szakvezető. – A statisztikája alapján a kezdő tizenegyben a helye.”
Szimpatikus nyilatkozat.
Kérdés, eddig miért nem tűnt fel a hollandnak, hogy az argentin eredményesen pótolhatja a hiányzókat. Íme, egy érdekes információ, amelyet Jordi Majó, Juan Laporta korábbi ellenfele osztott meg a spanyol újságolvasókkal.

A „Nyúl” végre kiugrott a „ketrecből”

„Furcsán mennek most a dolgok a Barcánál – nyilatkozta a helyi lapnak, az El Mundo Deportivónak a 2003-as elnökjelölt. – Érdekes, hogy Lilian Thuram harmincnégy éves védőként sokkal jobban keres, mint például az elmúlt hetekben parádézó Javier Saviola. Nekem úgy tűnik, az argentint el akarják távolítani. Hogy miért, nem tudom. De véleményem szerint ezért nem játszatja Frank Rijkaard. Májusban lejár a csatár szerződése, és ha beleegyezik, hogy eladja a klub, a fejemet teszem rá: nem hosszabbítanak vele szerződést.”

Tudjuk azonban, hogy minden vesztes szereti összeugrasztani azokat, akik legyőzték.
Ám ami ennél fontosabb: a „Nyúl” végre kiugrott a „ketrecből”...

Géppuskalábú argentin csatár

Bolondok a Barcelonánál, hogy nem játszatják Javier Saviolát, mert mint az alábbi statisztikánkból kiderül, a géppuskalábú argentin játékos (aki 34 válogatott meccsén tízszer volt eredményes) roppant veszélyes az ellenfelek kapuja előtt.
PÁLYAFUTÁS
évcsapatbajnoki/gól
1998–1999River Plate20/ 7
1999–2000River Plate31/17
2000–2001River Plate35/20
2001–2002FC Barcelona32/17
2002–2003FC Barcelona36/13
2003–2004FC Barcelona33/14
2004–2005AS Monaco (kölcsönben)29/ 7
2005–2006FC Sevilla (kölcsönben)30/ 9
2006–2007FC Barcelona 9/ 3


Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol labdarúgó-bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik