Térdre kényszerült a tehetség

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.01.17. 01:40
Címkék
Kedden bizonyossá vált: visszavonul Sebastian Deisler, a Bayern München futballistája. Aki nem ismerné, eláruljuk: nem a negyvenes évei környékén járó német labdarúgóról, hanem egy 27 éves futballistáról van szó, és Sebastian Deisler nem azért hagyja abba az aktív játékot, mert már mindent elért pályafutása során, hanem mert a sors erre kényszerítette.
Deisler nyolc év alatt hatszor volt kénytelen a műtőasztalra feküdni (ebből ötször jobb térdét operálták), nem csoda, hogy sem testileg, sem lelkileg nem bírta tovább a hosszas megpróbáltatásokat, és bejelentette: elég volt!

„A döntést nem egyik pillanatról a másikra hoztam meg, hanem régóta érlelődött bennem – mondta a játékos a keddi sajtótájékoztatón. – Már nem bízom benne, hogy valaha is teljesen egészséges lesz a térdem, így pedig nem jelent örömöt a játék.”

Mindezt annak ellenére mondta, hogy az ősszel visszatért a pályára (négy alkalommal csereként játszott a Bundesligában), és a Hamburg ellen (2–1) beszállva egy félidő alatt a mezőny legjobbja lett, ráadásul gólpasszt adott.

Folytatás azonban nem lesz.

Sebastian Deisler három évig – még mielőtt a Bayern München szerződtette volna – együtt játszott a Hertha BSC-ben a magyar válogatott Dárdai Pállal. A korábbi csapattárs szomorúan beszélt a középpályás visszavonulásáról: „Nagyon sajnálom, ami vele történt, mert nemcsak remek labdarúgó, kitűnő ember is. Remélem, elkeseredettségében nem szakad el végérvényesen a labdarúgástól. A gyerekek sokat tanulhatnának tőle, egyedülálló lövőtechnikája van. Amikor 1999-ben hozzánk került, már túl volt egy keresztszalag-szakadáson, fiatalon kellett megtapasztalnia, milyen érzés hónapokra kidőlni a sorból. Mindig fűtötte a bizonyítási vágy, és Berlinben gondjai ellenére is jól teljesített, nem érdemtelenül szerződtette a Bayern, ahol aztán alig tudott már játszani. Döntése előtt valószínűleg többször konzultált orvosaival. Lelkileg nem tudta feldolgozni a vele történteket, és annyi operáció után már nem csodálom, hogy nem bízik a lábában.”

Sebastian Deisler

Született: 1980. január 5.
Bajnoki mérkőzés/gól: 135/18
Válogatott mérkőzés/gól: 36/3
Sikerei: 3x német bajnok (2003, 2005, 2006), 3x Német Kupa-győztes (2003, 2005, 2006), Ligakupa-győztes (2004)
A játékos szerződése 2009. június 30-ig érvényes, és ahogy Uli Hoeness, a Bayern menedzsere elmondta, nincs szó a megállapodás felbontásáról, csupán szüneteltetéséről. Ahogy a vezető fogalmazott: „Ha úgy érzi, újból tud játszani, elővehetjük a szerződését, és visszatérhet hozzánk.”

Legalább még akad valaki, aki makacsul bízik talpra állásban…

Befejezésül szintén a Bayern München csapatához kapcsolódó hír: az együttes korábbi bosnyák válogatott labdarúgója, Hasan Salihamidzic a nyártól a Juventusban folytatja pályafutását. A 30 éves futballista szerződése a bajnokság végeztével lejár a bajoroknál, így a torinóiaknak nem kell érte átigazolási díjat fizetniük.

„Nagyon örülök az új kihívásnak, rendkívül kedvező ajánlatot kaptam” – mondta a csupa szív játékáról híres futballista, aki még 2001-ben döntött úgy, hogy nem szerepel többet hazája válogatottjában. De legalább klubszinten továbbra is bizonyíthatja tudását, nem úgy, mint Sebastian Deisler.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a német bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik