A kis cseh volt a legnagyobb

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2007.01.09. 01:45
Címkék
A lehető legjobbkor törte meg a tavaly szeptember óta tartó gólképtelenségét az Arsenal cseh légiósa, Tomás Rosicky. A középpályás szombaton, az FA-kupa harmadik fordulójában kétszer is betalált, így óriási szerepet vállalt a címvédő Liverpool búcsúztatásában.
Tomás Rosicky
Tomás Rosicky
Tomás Rosicky
Tomás Rosicky
Tomás Rosicky
Tomás Rosicky
Tomás Rosicky legutóbb a német Hamburgnak lőtt gólt az Arsenal színeiben 2006. szeptember 13-án, a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. Négy hónapig tartott tehát az apró termetű középpályás góliszonya, mígnem a szombati nap csúcsmérkőzésén, a Liverpool–Arsenal döntőnek is beillő FA-kupa-találkozón két gólt is lőtt. A címvédő hazai együttes 3–1-re kikapott, és búcsúzni kényszerült az FA-kupa küzdelmeitől. Tomás Rosicky már az első félidőben tett arról, hogy őt válasszák a mérkőzés emberének: előbb Alekszandr Hleb beadását értékesítette, majd 22 méterről lőtt védhetetlenül a kapuba. Talán nem véletlen, hogy az Arsenal francia mestere, Arséne Wenger nem győzte méltatni a múlt nyáron igazolt labdarúgót: „Freddie Ljungberg vagy Robert Pires nyomdokaiba is léphet. Remek játékos, és újfent bizonyította, hogy hasznára van a csapatnak.”

A hét embere: Tomás Rosicky

Tomás Rosicky 1980. október 4-én született a cseh fővárosban, Prágában. A futball szeretete (és az ifjú tehetsége) elsősorban a családi háttérrel magyarázható: az édesapa csehszlovák válogatott volt, míg testvére – sérüléséig – az Atlético Madridnál szerepelt.

Korán kiderült, Tomás Rosicky sem bánik rosszul a labdával, hatévesen a CDK Kompresory játékosa volt, majd alig két évvel később szerződtette a Sparta Praha, és 17 esztendősen már a nagycsapatban is bemutatkozhatott. Három cseh bajnoki címet szerzett, magára húzhatta hazája válogatottjának mezét is, majd 2001 januárjában szerződtette az akkor még az anyagiakban dúskáló Borussia Dortmund. 2002-ben bajnok lett a németekkel, az UEFA-kupában pedig döntős. 2006 májusában aztán Angliát és Londont választotta, ám a Chelsea helyett az Arsenalt. Becslések szerint 10 millió eurót (2.6 milliárd forintot) szurkoltak le érte az „ágyúsok”.

A hét magyarja: Buzsáky Ákos

Buzsáky Ákos
Buzsáky Ákos
Buzsáky Ákos
A hét végén a magyar légiósok közül Buzsáky Ákos volt az egyetlen, aki pályára lépett. Csapata idegenbeli, a negyedosztályú Peterborough United elleni FA-kupa-mérkőzése 1–1-re végződött, a háromszoros válogatott középpályás pedig kezdő volt, edzője csak az utolsó percben cserélte le. A Peterborough honlapján található tudósításban 8-as osztályzattal ismerték el teljesítményét, Buzsáky Ákos a mezőny legjobbja, egyben a hét magyarja lett.

A hét mérkőzése

A tavalyelőtti győztes Arsenal két kiváló légiósa, Tomás Rosicky és Thierry Henry vezetésével idegenben búcsúztatta el a címvédő Liverpoolt az FA-kupától.

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik