Kínzásra készült az edző

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2007.01.05. 01:05
Címkék
Elkezdődött a kínzás: Garami József, az MTK szakmai igazgatója már alig várta, hogy megizzassza játékosait, s a futballisták is örömmel érkeztek az idei első gyakorlásra. Annak ellenére, hogy arról szóltak a hírek, több fiatalt is elvihetnek a télen, egyelőre nem történt változás a keretben.
Hm, mintha Czvitkovics Péter (7) elvétette volna az irányt?
Hm, mintha Czvitkovics Péter (7) elvétette volna az irányt?
Hm, mintha Czvitkovics Péter (7) elvétette volna az irányt?
Hm, mintha Czvitkovics Péter (7) elvétette volna az irányt?
Hm, mintha Czvitkovics Péter (7) elvétette volna az irányt?
Hm, mintha Czvitkovics Péter (7) elvétette volna az irányt?

Szerb Antal, a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja úgy akarta hűen bemutatni Budapestet, hogy könyvében földönkívülieket „invitált” a fővárosba, és ismertette velük a nevezetességeket. Ha a Budapesti kalauz Marslakók számára című mű a napokban jelent volna meg, a szerző nyugodtan szánhatott volna egy fejezetet a Hungária körút környékének bemutatására is, hiszen a Hidegkuti-stadion Budapest, sőt talán az egész magyar labdarúgás legnyugodtabb szigete lett az elmúlt évben. Ám nem kell ahhoz távoli bolygóról az MTK-pályára érkezni, hogy a látogatónak feltűnjön: nem a magyar szurkoló számára egykor megszokott, korosodó, görnyedt hátú, koordinálatlan mozgású futballisták rohangálnak melegítőben. A listavezető csapat idei első gyakorlásán mindegyik fiatal ott lihegett az edzés eleji futásnál, sőt annak ellenére, hogy a szezon vége felé felröppentek hírek, melyek szerint több játékost külföldről figyelnek, s egy-egy tehetség már a téli szünetben csatlakozhat új egyesületéhez, nem csökkent a tinédzserek száma. Mi több, a csütörtöki évadnyitó tréningen újabb fiatalok jelentkeztek próbajátékra Garami József szakmai igazgatónál: Kecskés Tamás és Fomumbod Eugene. A két játékos az MTK „fiókcsapatától”, a Siófoktól érkezett, hogy meggyőzzék a szakmai stábot, a tavasszal ne a Balaton partján szerepeljenek, hanem az MTK dobja őket a mély vízbe. Utóbbi futballistáról kiderült, nemcsak testfelépítése, hanem játéktudása is jóval nagyobb korosztályáénál: az 1985-ös születésű kameruni középső védőt, illetve védekező középpályást játszik, és mint Domonyai László, a klub ügyvezető igazgatója elárulta, hátvédposzton sem rest olykor cselezni vagy hajmeresztő passzt adni.

„Azt mondta a srác, hogy Kamerunban a védők a tizenhatoson belül is nyugodtan egymáshoz adják a labdát” – mosolygott a vezető, miközben a műfüves csarnokban a korlát mellől figyelte az edzést. Domonyai jókedvű volt az idénynyitó gyakorlás alatt, első kérdése például az volt: „Na, melyik csapat vezet, az MTK?” A 2007-es év első MTK-s gólját egyébiránt Bori Gábor jegyezte, az új év legfrappánsabb mondása azonban Garami József nevéhez fűződik. Amikor a húsztagú társaság a szabadtéri futást követően felhúzta a teremcipőt, a szakember az öltözőben rákérdezett, várták-e már ezt a napot. S mivel nem jött rögvest egyértelmű válasz, így folytatta: „Én már alig vártam, hogy kínozhassalak benneteket...” – viccelődött a szakvezető. Az első edzésen persze még nem akarta nagyon megizzasztani a labdarúgókat a szakmai stáb, a kisebb sérüléssel bajlódó Németh Krisztiánnak például csak labda nélküli munka jutott. Ott volt viszont a játéknál Pintér Ádám, akiről Garami József mellett Domonyai László is elismerően szólt.

„Ez a srác minimálbéren van nálunk, nincs reklámszerződése, a meccsprémium ugyan jár neki, de a téli felkészülés alatt csak a megállapodásban rögzített pénzt kapja meg – mondta az ügyvezető. – Tizennyolc éves, gimnáziumba jár, nem reklamál, keményen edz, hiszen tudja, ha egyszer elviszi egy neves külföldi klub, úgyis megszedi magát.”

Talán ez a mentalitás a siker egyik kulcsa. Hiszen ha a téli szünetben még nem is lesz távozó, az idény végén biztos akad majd fiatal, aki külföldön profiskodhat, s magas jövedelemhez juthat. Addig azonban minden játékos boldogan érkezik az edzésre, s örömmel várja, hogy Garami József és stábja „megkínozza” őt. ---- H ---- E
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik