Az idén is jutott nekünk érem

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.12.30. 01:11
Címkék
Hogy milyen volt 2006? Sikeres, netán sikertelen? Az attól függ, melyik sportágat nézzük. Sorozatunkban az egyéni és csapatsportágakat vettük górcső alá, amely során megválasztjuk az év legjobbját, és bemutatjuk az év képét is. A mai kínálat: atlétika és torna.
Lassan megszokottá válik, hogy atlétikában nemcsak sikerektől, hanem botrányoktól is hangos az év. A pénzdíjas versenyek uralkodóvá válása ugyanis nemcsak remek eredmények elérésére ösztönzi a versenyzőket, de sokan próbálják meg nem engedett eszközökkel növelni teljesítményüket. A hazai szövetség ugyanúgy, ahogy az IAAF, kíméletlen harcot folytat a doppingolás ellen, és a vizsgálatok mennyiségi növekedésével a lebukások száma is egyre nagyobb.

Ezért ahogyan a világ atlétikáját kettősség jellemezte idén (100 méteren Asafa Powell és Justin Gatlin is 9.77 másodperces világrekordot futott, ám utóbbi megbukott a doppingvizsgálaton), itthon is ugyanez volt a helyzet. Egyrészt volt ünnepelnivalónk, másrészt akadtak kínos esetek. A legsikeresebb magyar versenyző, a tízpróbázó Zsivoczky Attila ezüstérmet szerzett a göteborgi Európa-bajnokságon, a kalapácsvető Pars Krisztián hatodik, a 110 gátas Kiss Dániel hetedik, 5000 méteren Papp Krisztina nyolcadik lett. A hoszszútávfutó Kálovics Anikó rendre jól szerepelt az utcai futóversenyeken, s decemberben a mezei futó Európa-bajnokságon negyedikként ért célba. Ugyanitt Bene Barnabás az utánpótláskorúak között az első helyen végzett, a kalapácsvető Németh Kristóf pedig a junior-világbajnokságon lett ezüstérmes.

A diszkoszvető Kővágó Zoltán remekül kezdte az évet, májusban öt centiméterre megközelítette a 70 métert. Bár egy motorbaleset miatt júliusban véget ért számára a szezon, az IAAF pontozásos ranglistáján versenyszámában harmadik lett. Zsivoczky ezen a listán a negyedik, Pars az ötödik helyen zárta az évet.

A tízpróbázó Zsivoczky Attila másodikként végzett a göteborgi Európa-bajnokságon
A tízpróbázó Zsivoczky Attila másodikként végzett a göteborgi Európa-bajnokságon
A tízpróbázó Zsivoczky Attila másodikként végzett a göteborgi Európa-bajnokságon

Hosszú idő óta nem volt példa arra, hogy magyar hosszútávfutó Európát képviselheti egy versenyen. Idén megtört a jég: a Világkupán Papp Krisztina magára ölthette a kontinensválogatott fehér-kék mezét. Sajnos a hazai doppingügyek sem maradtak el. Sőt ebben az évben a szövetség fegyelmi bizottsága öt atlétát tiltott el. Közülük a vágtázó Dobos Gábor soha többet nem versenyezhet, mert ő már másodszor akadt fenn a doppinvizsgálaton.

Az év legszomorúbb híre a fedett pályás világbajnokság idejére esett: elhunyt Gyulai István, az IAAF főtitkára, akinek a magyar atlétika nagyon sokat köszönhet.

---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik