Ahonen, a repülő finn az ötödik sikerére hajt

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.12.30. 01:18
Címkék
A szombaton Oberstdorfban kezdődő 55. négysáncversenyen a finn Janne Ahonen megszerezheti ötödik győzelmét, amivel egyedül vezetné az örökranglistát. A finn terveit azonban keresztülhúzhatják a fiatalok.
Janne Ahonennek nem lesz könny? dolga, ha meg akarja védeni a bajnoki címét
Janne Ahonennek nem lesz könny? dolga, ha meg akarja védeni a bajnoki címét
Janne Ahonennek nem lesz könny? dolga, ha meg akarja védeni a bajnoki címét
Janne Ahonennek nem lesz könny? dolga, ha meg akarja védeni a bajnoki címét
Janne Ahonennek nem lesz könny? dolga, ha meg akarja védeni a bajnoki címét
Janne Ahonennek nem lesz könny? dolga, ha meg akarja védeni a bajnoki címét

Olimpia ide, világbajnokság oda, a síugrók legnagyobb presztízsű versenye vitathatatlanul a hagyományos újévi négysáncverseny. A négy helyszínen (Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen) az óév utolsó és az újév első napjaiban rendezett viadal több okból vált a legfontosabb síugróversennyé az elmúlt fél évszázadban. Egyrészt a sporteseményekben nem bővelkedő napokban a közönséget színvonalas versenyekkel könnyű kicsábítani a sáncokhoz, illetve leültetni a televízió elé.

A nagy érdeklődés vonzotta a támogatókat, így mára az is hagyománnyá vált, hogy a győztes jutalma egy értékes autó – az eurótízezrekben mérhető pénzdíj mellett. A lebonyolításból – az egyes versenyeken szerzett pontokat összeadják, és így alakul ki a végső sorrend – adódik, hogy aki meg akarja nyerni a sorozatot, annak minden helyszínen a legjobbak között kell lennie. Az olimpiával, világbajnoksággal és Világkupa-versenyekkel ellentétben, amelyeken két ugrás dönt a győzelemről, a négysáncviadalon nyolc ugrás után alakul ki a sorrend. Ezzel a szerencse szerepe lényegesen csökken, így a négysáncversenyeken jóval kevesebb a meglepetés.

Akkor sem lepődik meg az ember, ha megnézi a versenyek örökranglistáját. A német Jens Wiessflog és a finn Janne Ahonen egyaránt 4-4 sikerrel áll az élen, mindkettejükre jellemző a kiegyensúlyozottság, ami elengedhetetlen a turné megnyeréséhez. Kettejük közül már csak a finn aktív, aki a torinói olimpia csalódása után (egyéni számban nem szerzett érmet) a vártnál gyengébben kezdte a szezont, de biztosak lehetünk benne, hogy a történelmi ötödik elsőség megszerzéséért mindent megtesz. S hogy kik lehetnek a legnagyobb ellenfelei? Első helyre kívánkozik az osztrákok tinije, Gregor Schlierenzauer, aki érett klasszishoz méltó kiegyensúlyozottsággal kezdte az évet. A 16 éves innsbrucki négy idei Vk-viadalán kétszer győzött és mindössze egyszer maradt le a dobogóról, Lillehammerben negyedik lett. Az összetettet Vk-ban mégsem ő áll az élen, hanem a svájciak kétszeres olimpiai bajnoka, Simon Ammann, aki négy év elteltével tudott újra Vk-erőpróbán győzni, de számolni kell a norvégok új kedvencével, a legutóbbi versenyt megnyerő Anders Jacobsennel. A korábbi győztesek közül a sorozatban 2001-ben diadalmaskodó lengyel Adam Malysz egyre biztatóbb formát mutat – Ahonennek nem lesz könnyű a címvédés.
Az elmúlt 10 év győztese
ÉvOberstdorfGarmisch-PartenkirchenInnsbruckBischofshofenAz összetett győztese
2006J. Ahonen (finn)J. Janda (cseh)L. Bystöl (norvég)AhonenAhonen és Janda
2005AhonenAhonenAhonenM. Höllwarth (osztrák)Ahonen
2004S. Pettersen (norvég)PettersenP. Zonta (szlovén)PettersenPettersen
2003S. Hannawald (német)P. Peterka (szlovén)AhonenB-E. Romören (norvég)Ahonen
2002HannawaldHannawaldHannawaldHannawaldHannawald
2001M. Schmitt (német)Kaszai N. (japán)A. Malysz (lengyel)MalyszMalysz
2000SchmittA. Widhölzl (osztrák)WidhölzlWidhölzlWidhölzl
1999SchmittSchmittKaszaiWidhölzlAhonen
1998Funaki K. (japán)FunakiFunakiHannawaldFunaki
1997D. Thoma (német)PeterkaFunakiThomaPeterka
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik