Buzánszky Jenő: A csillag az égen ragyog tovább

S. G.S. G.
Vágólapra másolva!
2006.12.09. 00:38
Címkék
Puskás Ferenc temetésén az Aranycsapat jobbhátvédje, Buzánszky Jenő mond búcsúztatót. A legendás játékos jó barátja úgy érzi, élete egyik legnehezebb feladata előtt áll.
Az Aranycsapat jobbhátvédje, Buzánszky Jenô mindig erôs támasza volt a nagybeteg Öcsi bácsinak
Az Aranycsapat jobbhátvédje, Buzánszky Jenô mindig erôs támasza volt a nagybeteg Öcsi bácsinak
Az Aranycsapat jobbhátvédje, Buzánszky Jenô mindig erôs támasza volt a nagybeteg Öcsi bácsinak
Az Aranycsapat jobbhátvédje, Buzánszky Jenô mindig erôs támasza volt a nagybeteg Öcsi bácsinak
Az Aranycsapat jobbhátvédje, Buzánszky Jenô mindig erôs támasza volt a nagybeteg Öcsi bácsinak
Az Aranycsapat jobbhátvédje, Buzánszky Jenô mindig erôs támasza volt a nagybeteg Öcsi bácsinak

Ott áll majd újra a zöld gyepen, de ezúttal nem lesz labda, s a közönség is néma csendben figyel majd. Minden más lesz, mint a régi szép időkben, mint amikor 1954-ben az angolokat verték meg 7:1-re. Buzánszky Jenő ott áll majd a zöld gyepen, az egykori Népstadionban, a mai Puskás Ferenc Stadionban, s nem az ellenfél csatáraival, hanem a könynyeivel küszködik. Beszélnie kell, szépen, mívesen, lélekre hatóan. Búcsúbeszéd lesz – Puskás Ferenchez szóló. Az Aranycsapat jobbhátvédje így szereplője lesz a hivatalos gyászszertartásnak, a játékosok és barátok nevében ő beszél majd a legendás tízeshez.
Nehezebb lesz ez, mint szerelni a világ legjobb balszélsőjét.

Buzánszky Jenő péntek délután ott volt a szombati búcsúztató főpróbáján, a Puskás Ferenc Stadionban, ahol minden fellépő megjelent. A szervezők nemcsak ígérték, hogy az esemény valóban méltó lesz az Aranycsapat kapitányának emlékéhez, tettek is ezért. Szombaton vélhetőleg több tízezren vesznek részt a búcsúztatáson, ám valószínűleg Buzánszky Jenőt viseli meg legjobban az, amire készül…

– Amióta Puskás Ferenc meghalt, önnek Grosics Gyulával és Szepesi Györggyel együtt egyetlen szabad perce sincs: egyik megemlékezésről és interjúról megy a másikra. Egyáltalán felfogta, feldolgozta már Öcsi bácsi halálát?
– Nézze, sok időm nem volt sírni és gyászolni, de jobb is így – mondta Buzánszky Jenő. – Tudtam, hogy Öcsi nem él sokáig, hiszen láttam, hogy a betegség miként hatalmasodik el rajta, de… így is váratlanul ért a halála, és bevallom, néha még most sem hiszem el, hogy nincs köztünk. Olykor még indulnék fel a Kútvölgyi kórházba, úgy, mint korábban, csak azért, hogy lássam őt. De ahogy mondani szokták: ez az élet rendje, elmegyünk valamenynyien.

– Szörnyű lehet eltemetni az egész csapatot: ott volt Bozsik József, Zakariás József, Lantos Mihály, Budai László, Czibor Zoltán és Hidegkuti Nándor temetésén is…
– Valóban ott álltam valamenynyiük sírjánál. Sőt Hidegkuti Nándi temetésekor is én mondtam a gyászbeszédet, ugyanúgy, mint most.

– Maga írta a szöveget?
– Igen. Beleadtam mindent, ami a lelkemből jött, és azt gondolom, nem az én beszédem miatt, de ez a gyászszertartás méltó lesz Öcsi emlékéhez.

– Erős ember, de vajon erős lesz-e ott, Puskás Ferenc koporsója mellett is…
– Nem tudom. Megpróbálom majd végigmondani a beszédet, de nem vagyok benne biztos, hogy sikerül. Amikor csütörtökön Grosics Gyuszival odamentünk a bazilikában felállított koporsóhoz, és néztük Öcsi fényképét, nem nagyon tudtunk megszólalni. Egymásba kapaszkodtunk, és csak álltunk ott szótlanul. Aztán sírtunk.

– Mit gondol, megtelnek a lelátók a stadionban?
– Rengetegen szerették Öcsit. Még a fiatalok közül is sokan tudják, hogy ő volt Magyarországon minden idők kapitánya. Nem egy a sok közül, hanem az igazi vezér. Nekünk mindig ő marad a kispesti srác. Öcsi halálával egy csillaggal szegényebb lett a föld – de a csillag az égen ragyog tovább, ezer év múlva is.


TÖBB TÍZEZER GYÁSZOLÓ VONUL MAJD BUDAPEST BELVÁROSÁBAN


Szombaton búcsúzik az ország. A Puskás-stadionból vélhetően több kilométerre nyúlik majd a gyászoló tömeg, ahogy elhalad a Dózsa György úton a Hősök teréig, majd az ottani ceremónia után végigvonul az Andrássy úton, egészen a Szent István-bazilikáig. Természetesen ha valaki nem tud kiérni a Puskás-stadionba, a Hősök terén vagy menet közben is csatlakozhat az alighanem több tízezres gyászmenethez.

Ha valaki nem tudná, rögzítjük, hogyan lehet megközelíteni a Nemzet búcsújának helyszínét, a Puskás Ferenc Stadiont.
A 2-es, vagyis piros metró Stadionok nevű megállójánál kell leszállni. Villamossal a 4-es vagy 6-os jelűvel a Blaha Lujza téren lehet a 2-es metrót elérni, vagy a 3-as, kék színű metróval a Deák Ferenc téren lehet átszállni.

A trolik közül a 75-ösnek és a 77-esnek itt van az egyik végállomása, a 80-as a Csertő utca és a Keleti pályaudvar között közlekedve áll meg itt. A 95-ös busz Pestszentlőrincről, a piros 130-as Újpalotáról érkezik a létesítményhez.
Az 1-es villamos a Bécsi út és a Lágymányosi híd pesti hídfője között jár, ez a járat is elhalad a stadion mellett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik