„Nem Messi, Farkas akar lenni”

Csillag Péter jelenti KijevbőlCsillag Péter jelenti Kijevből
Vágólapra másolva!
2006.11.19. 01:18
Címkék
A Dinamo Kijev edzőbázisán Goran Gavrancsicsot, a 28-szoros szerb válogatott védőt arra kértük, meséljen korábbi szobatársáról, Bodnár Lászlóról és a csapat új tagjáról, Farkas Balázsról.
Farkas Balázsnak nemcsak a szótár, hanem szerb társa is segít
Farkas Balázsnak nemcsak a szótár, hanem szerb társa is segít
Farkas Balázsnak nemcsak a szótár, hanem szerb társa is segít
Farkas Balázsnak nemcsak a szótár, hanem szerb társa is segít
Farkas Balázsnak nemcsak a szótár, hanem szerb társa is segít
Farkas Balázsnak nemcsak a szótár, hanem szerb társa is segít
– Bodnár László és Farkas Balázs. Lát-e valamiféle hasonlóságot korábbi és jelenlegi magyar csapattársa között?
– Két teljesen különböző alkat, de mégis mindig Bodnár László jut eszembe Farkas Balázsról – mondta Goran Gavrancsics. – Mégpedig azért, mert amikor 2001-ben a Dinamóhoz kerültem, éppen Boci volt az, aki segített nekem a kezdeti nehézségek leküzdésében. Most én is ugyanezt próbálom tenni Balázzsal.

– Persze Bodnár Lászlónak nem esett nehezére a kezét fognia, hiszen sokáig szobatársak voltak. Miként tudja ön Farkas Balázs dolgát megkönnyíteni?
– Mivel pontosan ismerem azt a helyzetet, amelybe belecsöppent, azt is tudom, milyen nehézségekkel kell megküzdenie. Részben korábbi önmagamat látom viszont benne, azt a fiatalt, aki először toppant be ebbe a furcsa közegbe. Ilyen helyzetekben az új játékos gyakran egyedül sétál, nem tud kivel beszélgetni, ezért szüksége van valamiféle támaszra és társaságra.

– A bázison tehát vigyáz a magányos Farkasra, de védőként mennyire tudja őrizni az edzéseken?
– Amit én láttam eddig vele kapcsolatban, az igen biztató. Remek a mozgáskoordinációja és kiváló a technikája. Még sokra viheti, de tudnia kell, hogy a Dinamónál minden fiatal a nulláról kezdi, és onnan építi a karrierjét. Sokan Lionel Messihez hasonlítják, de én tudom, hogy ez neki nem elég. Nem Messi, Farkas akar lenni.

– Ön a Kijevben leszolgált öt évével már igazi ősdinamósnak számít. Milyen tanácsokat tud adni a magyar tehetségnek?
– Először is, hogy dolgozzon keményen. Végezze el mindazt a munkát, amelyet kérnek tőle, és ha így tesz, biztos vagyok benne, bőven lesz lehetősége a bizonyításra. Másodszor pedig azt mondom neki, hogy ne hallgasson senki másra, csak és kizárólag az edzőjére. Nagyon jó helyre került, hiszen ebben a korban, tizennyolc évesen a Dinamónál ideálisan tud fejlődni. Aki aztán itt megmutatja a tehetségét, az később akár még magasabb színvonalon is futballozhat.

– Ha már itt tartunk, korábban önt is hívták Európa elitbajnokságaiba, mégis Kijevben maradt. Állítólag nem a saját akaratából…
– Valóban nem, ez az elnök döntése volt. Nekem nincs saját ügynököm, a klub vezetője képvisel engem, és mivel a kérők által kínált összegeket kevesellte, itt ragadtam.

– Ráadásul időközben a Dinamo kezdőjéből is kiszorult, sőt a vb óta a válogatottban sem kapott lehetőséget.
– A németországi torna után rengeteg kritikát kaptam, de azt gondolom, ennyi sikeres év után mégsem ezt érdemelném…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik