„Öcsinek jóságos szíve és rengeteg barátja volt”

S. G.S. G.
Vágólapra másolva!
2006.11.18. 01:54
Címkék
Ő volt az Aranycsapat tizenkettedik játékosa. Ő minden idők egyik legjobb sportriportere, akinek a hangján, közvetítésein nemzedékek nőttek fel. Szepesi Györgynél többet senki sem tud a magyar futball legragyogóbb csillagairól és legsikeresebb időszakáról. Ő volt az, aki szinte mindenhol együtt lehetett a legendás játékosokkal, aki együtt sírt, és együtt nevetett velük. Szepesi György nemcsak egy zseniális sportolót, hanem az egyik legjobb barátját is gyászolja.
Az emberi élet elmúlik, a barátság halhatatlan: Buzánszky Jenô (balról), Puskás Ferenc és Grosics Gyula
Az emberi élet elmúlik, a barátság halhatatlan: Buzánszky Jenô (balról), Puskás Ferenc és Grosics Gyula
Az emberi élet elmúlik, a barátság halhatatlan: Buzánszky Jenô (balról), Puskás Ferenc és Grosics Gyula
Az emberi élet elmúlik, a barátság halhatatlan: Buzánszky Jenô (balról), Puskás Ferenc és Grosics Gyula
Az emberi élet elmúlik, a barátság halhatatlan: Buzánszky Jenô (balról), Puskás Ferenc és Grosics Gyula
Az emberi élet elmúlik, a barátság halhatatlan: Buzánszky Jenô (balról), Puskás Ferenc és Grosics Gyula

– Mikor értesült Puskás Ferenc haláláról?
– Dráma, hogy az élet olykor miket produkál – válaszolt fájdalmasan nagyot sóhajtva Szepesi György. – Tudtam én nagyon jól, hogy Öcsi nem él sokáig, megmondták az orvosok. Azt, ami pénteken hajnalban történt velem, sohasem felejtem el. Három óra tizenöt perckor felriadtam, hogy meghalt Öcsi. Infarktusközeli állapotban voltam, szegény feleségem annyira megijedt, hogy pillanatok alatt magamhoz tértem. Bevettem néhány altatót, és mire hét óra lett, zúgó fejjel ébredtem, majd nem sokkal később a feleségem remegő hangon mondta: Gyuri, az éjszakai rémálmod valóra vált, Öcsi valóban meghalt.

„Éveken keresztül együtt játszottam vele a Honvédban és a válogatottban, így mondhatom, hogy jó barátom távozott. Nagyon nehéz megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy nincs többé. Nagyon együtt érzek a családjával, a feleségével, lányával és unokáival.” Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa
– Tudom, hogy most legalább öt könyv hosszúságú történetet is mesélhetne Puskás Ferencről, az Aranycsapatról, a legendás időkről. Ezért is nehéz arra kérni, hogy mondja el, mi maradt meg leginkább Öcsi bácsiból az ön számára?
– A szíve. Öcsinek jóságos szíve, rengeteg barátja volt. Csodálatos ember volt, mindenkin segített, akin csak tudott. Nem tudtunk olyat kérni tőle, sem én, sem a barátai, amit ne próbált volna meg teljesíteni. Arra nagyon büszke vagyok, hogy sikerült hazahoznom. Addig-addig győzködtem a rendszer és a párt vezetőit, nyolcvanegyben, amíg beleegyeztek, hogy Puskás Ferenc hazatérhessen. Először úgy volt, hogy a románok elleni világbajnoki selejtezőre jön haza, de jobbnak látta mindenki, ha az angolok vendégszereplésénél történik ez. Már csak a hat három miatt is. Sebes Gusztávval mentünk érte, Madridból indulva, Párizson keresztül érkeztünk Budapestre, majd a zsúfolt Népstadionban újra pályára lépett egykori sikerei színhelyén. Te jó ég, milyen régen volt.

– Hát még milyen régen volt az, amikor első válogatott meccsét közvetítette. Az ifjú Puskás Ferenc az osztrákok ellen debütált, nyertünk öt kettőre, és ő gólt rúgott.
– Itt van előttem az egész meccs. Öcsit már ismertem látásból, hiszen rendszeresen jártam a Kispest, az Újpest, a Vasas meccseire, és tudtam róla, micsoda tehetség. Akkor az osztrákok ellen is remekelt, s ha azt mondom, lehetett tudni, hogy szédületes, semmihez nem fogható pályafutás előtt áll, aligha túlzok. Puskás Ferenc a huszadik század legnagyobb magyarjai között van. Bartók Béla és Kodály Zoltán említhető vele egy szinten, de őt még többen ismerik szerte a világon, ezért azt mondom, talán még a Nobel-díjat is megérdemelte volna.

Szepesi György és Öcsi bácsi sok vidám percet élt meg együtt
Szepesi György és Öcsi bácsi sok vidám percet élt meg együtt
Szepesi György és Öcsi bácsi sok vidám percet élt meg együtt

– Hogyan gyászolja majd? Csendben, elvonultan a világtól?
– Kora reggel az elsők között voltam, aki részvétét nyilvánította Erzsikének, Öcsi feleségének. Csodálom őt, öt éve sziklaszilárdan ápolja, illetve ápolta a férjét. Elképesztő erő lakozik benne. Nehéz, már-már lehetetlen feldolgozni Öcsi halálát, pedig néhány hete tudtam, hogy menthetetlen, hogy csak napjai vannak hátra. Nem olyan régen Buzánszky Jenővel, Grosics Gyulával és a Régi Sipos étterem tulajdonosával, Fejér Miklóssal bementünk Öcsi betegágyához, a Kútvölgyi kórházba. Az egyik orvos üzent, ha még élve akarjuk látni a barátunkat, látogassuk meg. Ott álltunk némán, zokogva az ágyánál. Megcsókoltuk, megsimogattuk az arcát, és... elköszöntünk tőle. ---- Sándor Károly, korábbi játékostárs
„A legnagyobb egyéniséget veszítettük el ma. Se előtte, se utána nem volt hozzá hasonló, és azt hiszem, sokáig nem is lesz. Hat-hét éve Szepesi Gyuri kérdésére, hogy ki a legismertebb magyar ember, csak annyit feleltem, egy labdarúgó. Egy labdarúgó, akinek nem kell kimondani a nevét, mert nincs olyan ember, aki ne ismerné. Nehéz beszélni róla, őt ismerni kellett. Tudásáról mindent elmond, hogy olyan ballábas játékos volt, akinek valahogy mindig a bal lábára érkezett a labda. Végigutaztam vele a világot, és bárhova is mentünk, mindenhol skandálták a nevét, a reptereken pedig rendszeresen fotósok hada várta. Nagyon fog hiányozni.”

Bozsik Péter, a játékostárs Bozsik József fia
„Édesapámmal egymás mellett nőttek fel, harminc éven át, amíg Puskás külföldre ment, napi barátságban álltak. Csak egy fal választotta el őket, ha grundra akartak menni, csupán be kellett kopogniuk a másik lakásba. Testvérként kezelték egymást. Édesapám nem élhette meg, amikor Puskás 1981-ben először hazajött, így én nem kerülhettem olyan szoros kapcsolatba vele, mint édesapám. A történelem választotta szét őket.”

Nyilasi Tibor, ezüstcipős labdarúgó
„Lesújtott a hír. Bármennyire is tudtuk, hogy beteg, mégis azt hittük, örökre velünk marad. Nemcsak egy ország, hanem az egész világ gyászolja. Külföldről több barátom felhívott, és nem akarták elhinni a szomorú hírt. Nem nagyon akarok felidézni emlékeket vele kapcsolatban ezekben a fájdalmas órákban, de amikor a Ferencvárossal Spanyolországban jártunk, mindig elsőként köszöntött minket a madridi repülőtéren. Ő olyan legenda volt, hogy örültem, ha mellette lehettem vagy találkozhattam vele.”

George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa
„Nemcsak nagyszerű játékos volt, hanem még nagyszerűbb ember is. Mindent elmond róla, hogy két klubot, a Honvédot és a Real Madridot, illetve két országot, Magyarországot és Spanyolországot tette naggyá a futball világában.”

Kisteleki István, az MLSZ elnöke
„Hihetetlen szomorúság tölt el Puskás Ferenc halála miatt. Az MLSZ természetesen minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik segíteni a családnak. Úgy gondolom, ilyen tragédia után mindenkinek érdemes lenne megállnia egy pillanatra, és végiggondolni bizonyos dolgokat, mert sok minden nem úgy zajlik ebben az országban, ahogy kellene. Mindez százszorosan igaz a magyar labdarúgásra.” ---- Ramon Calderón, a Real elnöke
„Puskás mitikus csapatunk mitikus csatára volt. Rengeteg barátot hagyott hátra, mert olyan ember volt, akit mindenki szeretett mint labdarúgót és mint embert. Emlékezetünkben számtalan csodálatos gólja marad meg, nem véletlenül lett négyszer gólkirály. A madridiak úgy általában, az én korosztályom tagjai pedig különösen nagy űrt éreznek, hogy elvesztették egyik példaképüket.”

Alfredo Di Stéfano, a nagy barát
„Reggel hétkor hívott Pancho felesége telefonon, hogy meghalt a férje. Összetörtem. Csodálatos barátot veszítettem a személyében, a világ pedig egy zseniális futballistát. Mert Pancho embernek és játékosnak is a legnagyobb volt. Tavaly augusztusban találkoztam vele utoljára a tiszteletére Budapesten rendezett emlékmérkőzés alkalmával. Kilenc hónap volt közöttünk: ő 1927. április elsején született, én 1926. július negyedikén. Minden évben volt majd három hónap, amikor egyidősek voltunk...”

José Santamaría csapattárs
„Pancho barátom halála mélységesen elszomorított. Tudtam, hogy súlyos az állapota, de az ember sohasem gondol a legrosszabbra. Senkinek se legyen kétsége afelől, mekkora játékos és mekkora ember volt Puskás. Született győző, akinek katedrája volt a futball egyetemén.”

Fabio Capello, a Real edzője
„Hihetetlen élményeim vannak vele kapcsolatban. A foci egyik legnagyobb alakja. Ha a kaputól húsz méterre labdához jutott, lőtt, és általában gól is lett belőle. Amikor helyzetbe került, egyedülállóan és hatásosan döntött bal lábával.”

Raúl, a Real csatára
„Nagy bánatot okozott számunkra a hír. Köszönjük neki azt a sok élvezetes és felejthetetlen pillanatot, amelyet a Real Madridban nyújtott. Ő a labdarúgás és a Real Madrid mítosza. A mély gyászban együtt érzünk családjával.” ---- Luis Suárez, az egyetlen spanyol aranylabdás
„Társaival, Kocsissal és Cziborral játszottam a Barcelonában, ennek köszönhetően lettem vele is jóban. Nyitott és vidám természetű ember volt, aki a labdarúgás történetének meghatározó része. Felfoghatatlan az a nyugodtság és boldogság, amellyel mindig játszott. Ami egy átlagos játékosnak közepes passz volt, abból Puskás képes volt gólt lőni.”

Horst Eckel, a 1954-ben világbajnok német válogatott játékosa
„Nemcsak az ötvenes évek, hanem minden idők egyik legjobb futballistája volt. Nagyszerű csapatban játszott, amely évekig veretlen volt.”

Ottmar Walter, a 1954-ben világbajnok német válogatott játékosa
„Nagyon megrázott Puskás halálhíre, mivel hosszú éveken át baráti viszonyban voltunk. A világ egyik legjobb futballistája volt, káprázatosan cselezett, lőtt, és remekül fogta össze csapatát. Amikor 1954-ben világbajnokok lettünk, őszintén elismerte, hogy a jobbik válogatott nyerte meg a döntőt. Ezt a legutóbbi, budapesti találkozónkon is elmondta. Ez is mutatja sportszerű hozzáállását.”

Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere
„Néhányszor találkoztam vele mérkőzéseken. Szomorú, amikor egy ilyen formátumú játékos meghal. Mást ilyenkor nem lehet tenni, mint emlékezni rá és azokra a nagyszerű találkozókra, amelyeken játszott. Jó néhányszor láttam játszani is, kétségkívül kivételes képességű futballista volt. Hogy miért nem nyerte meg a magyar csapattal az 1954-es világbajnokságot, máig rejtély számomra.” ----
SPANYOLORSZÁG
MARCA: „Magyarország Puskás Ferencet siratja”
Érdekes adatokkal szolgálnak a spanyol internetezőknek, például azzal, hogy Puskás Ferenc volt a huszadik század gólkirálya, és emellett egy évre eltiltotta a FIFA. Kiemelik még, hogy papír- és rongylabdákkal játszott gyermekkorában, valamint azt, hogy 34 évesen lett spanyol válogatott.

AS: „Meghalt a fehér legenda”
A lap kiemelt hírként közli a Real Madrid-legenda halálát, és az újság weboldalán néhány órával később már videókat és képeket is közölnek Puskás Ferenc életrajza mellett. A spanyolok nyilatkozataiból és a média reakciójából kitűnik, hogy ők is magukénak érzik az egykoron a spanyol válogatottban is pályára lépő Puskás Öcsit.
El MUNDO DEPORTIVO: Puskás Ferenc nagyságáról mindent elmond, hogy az ősi rivális Barcelona „lapjában”, az El Mundo Deportivóban is megdöbbenéssel fogadják a legendás magyar csatár halálhírét, és őszinte részvétüket fejezik ki a gyászoló családnak, valamint az egész magyar nemzetnek.

Nagy-Britannia
BBC: „Az a bal láb!”
A labdarúgás őshazájában számos internetes oldalon vezető hír volt Puskás Ferenc halálhíre, a BBC az esti órákban is az Aranycsapat legmeghatározóbb egyéniségének búcsúztatásával indult.
„Különös megjelenésű labdarúgó volt: alacsony, túlsúlyos, aki a fejével és a jobb lábával szinte semmit sem tudott kezdeni. De az a bal!” – ezzel a bekezdéssel indult a BBC nekrológja. A folytatásban leírják, hogy amit 1953-ban a 6:3-as mérkőzésen művelt, olyan csodát addig nemhogy a brit-szigeteken, az egész világon nem láthattak. A BBC csokorba gyűjtötte a hírességek Puskás Ferencről megfogalmazott véleményét, emellett fórumán olvasók százai fejezték ki részvétüket. Többen is felelevenítették az 1960-as glasgow-i BEK-döntőt, és az Eintracht Frankfurtnak lőtt négy gólját, valamint az 1954-es vb-döntőt – amelyet sokak szerint igazságtalanul veszítettek el a mágikus magyarok.

OLASZORSZÁG
LA GAZZETTA DELLO SPORT: „Elment a mitikus magyar”
Az olasz média hatalmas teret szentelt Puskás Ferenc méltatásának. Az újságok, az internetes oldalak és a televíziók által publikált megemlékezések egyetértenek abban, hogy ő volt minden idők legkiválóbb magyar labdarúgója, és az egyetemes futballtörténelem egyik legnagyobb alakja.
A világ leghíresebb sportnapilapjának hosszú cikke így fogalmaz: „Sok szakértő szerint Puskás volt a futballtörténelem legpontosabban lövő játékosa. Luis Suárez, a nagy Inter legendás támadója mesélte, hogy látta egyszer egy edzésen, amint Puskás a tizenhatoson kívülről vette célba a kapufát, és húszból tizennyolcszor telibe trafálta.”

Egyesült Államok
CNN: a világ leghíresebb hírtévéjének délelőtti félórás sportműsora Puskás Ferenc halálhírével indult. A rövid beszámoló szerint a magyar legenda, aki a spanyol válogatottban is játszott, volt az első nagy labdarúgócsillag, őt követte többek között Pelé, Franz Beckenbauer és Maradona. Az amerikai internetes oldalak többsége ugyanakkor nemigen foglalkozott a halálhírrel.

Csehország
Mladá Fronta Dnes: a legismertebb cseh napilap internetes kiadása (idnes.cz) már kilenc órakor „Elhunyt a futball-legenda” címmel nyitott, s az időből is látható, hogy kiemelten kezelte a sajnálatos hírt. A futball történetének egyik leghíresebb játékosaként ír Puskás Ferencről.

Szlovákia
Pravda: a térségben az egyik leggyorsabban a szlovák napilap számolt be internetes oldalain Puskás Ferenc haláláról. „Meghalt a magyar legenda” címmel rövid hírben emlékezett meg a délelőtt folyamán a nagyszerű játékosról.

Horvátország
Vecernji list: a legolvasottabb horvát napilap internetes kiadása (vecernji-list.hr) statisztikákat is mellékelve közli, hogy Puskás a horvát megnevezés szerint a „Könnyűlovasság”, vagyis az Aranycsapat legendás játékosa volt, aki 354 magyar bajnokin 357 gólt szerzett. A Real Madrid színeiben 179 mérkőzésen 154 találat volt a mérlege. Buzánszky Jenő szavait idézve érzékeltetik a megdöbbenést: „Ez nagy tragédia, nem csupán a családtagok és barátok, de az egész magyar labdarúgás számára. Elvesztettük azt az embert, aki híressé tette az országot és a sportágat.”

Szlovénia
Nogomet.net: A labdarúgással foglalkozó szlovén portál „Meghalt a legendás Puskás” anyagával indított. A beszámoló a futballistát a huszadik század négy legjobb labdarúgója közé sorolta.

FRANCIAORSZÁG
L’Equipe: „Isten vele, Puskás úr!”
A lap internetes kiadása péntek reggel kilenc órától egészen délutánig Puskás Ferenc ifjúkori fényképével „fogadta” olvasóit, az oldalon vezető anyag volt a legendás játékos halálhíre, „Adieu, Monsieur Puskas” címmel.

France Football: a sportmagazin internetes oldala címlapon búcsúzik minden idők egyik legnagyobb futballistájától, megemlítve, hogy a legendás labdarúgó a futballtörténelem halhatatlanjai közé emelkedett.

Sport24.com: a francia nyelvű sportportál bensőséges írással emlékezik meg Puskás Ferencről, kiemelve a „Major Galopant”, azaz a „Száguldó Őrnagy” legnagyobb sikereit a futballpályán.

NÉMETORSZÁG
Kicker: „Puskás Ferenc halott”
Kissé késve reagált Puskás Ferenc halálhírére a német sportújságírás „fellegvára”. A szaklap internetes oldala a többi komoly európai sportportáltól jó negyven perccel lemaradva számolt be vezető anyagként a magyar futballt ért hatalmas veszteségről. A hírügynökségi jelentésekre épülő méltatásnak meglehetősen rideg címet adtak a szerkesztők, ráadásul a mellékelt képen, amely az 1954-es világbajnoki döntő után készült, Puskás Ferenc csak háttal látható.

Sport Bild: „Elhunyt Puskás Ferenc”
A Kickerénél jóval komolyabb összeállítást szentelt a legendás balösszekötő emlékének a lap weboldala, igaz, nem volt indító téma Puskás Ferenc halála.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik