Eduardo da Silva: ő lesz a horvát csapat brazil születésű sztárja?

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2006.11.17. 01:15
Címkék
A szerdai Izrael–Horvátország (3–4) Európa-bajnoki selejtezőn a vendégcsapatban három gólt szerzett a cseppet sem szlávos nevű Eduardo da Silva. Ki is ez a latinos nevű futballista déli szomszédainknál?
Eduardo da Silva öröme érthetô
Eduardo da Silva öröme érthetô
Eduardo da Silva öröme érthetô
Eduardo da Silva öröme érthetô
Eduardo da Silva öröme érthetô
Eduardo da Silva öröme érthetô
Eduardo da Silva 1983. február 25-én született Rio de Janeiróban. Szülővárosában kezdett el futballozni, majd tizenöt évesen Horvátországba költözött. Tette mindezt teljesen egyedül, anélkül, hogy beszélt volna akár egyetlen idegen nyelvet is… Csupán egy dolgot tudott, de azt nagyon: futballozni.

Fel is figyeltek rá a Croatia Zagreb (manapság Dinamo) képviselői, és szerződtették a tehetséges ifjút, aki a tartalékok között játszott. 2002-ben Miroslav Blazevic már a felnőtteknél számolt a brazil futballistával, de később kölcsönadták a másodosztályú Inter Zapresichez. Itt kezdte el Da Silva a gólgyártást, fél év után vissza is hívták, és azóta a Dinamo-szurkolókat boldogítja. Bár brazil, küzdeni tudása nem mindennapi, egyszer a tartalékok között még egy komolyabb húzódást is eltitkolt edzői elől, csak azért, hogy játszhasson.

A 2004–2005-ös szezon hozta meg számára az igazi elismerést, és bár már 2002-ben megkapta a horvát állampolgárságot, a korosztályos csapatok után a tavalyi évtől a felnőttválogatottnál is számítottak rá. Nagy bánatára azonban májusban nem fért be Zlatko Kranjcar keretébe, így nem volt ott a világbajnokságon. Azóta Slaven Bilic, az új kapitány fenntartás nélkül bízik benne.

Ő pedig szállítja a gólokat.

Nem is akárhogyan. Vessünk egy pillantást Da Silva mellékelt statisztikai lapjára, és látjuk, több mint ötvenszázalékos teljesítményt produkált az elmúlt években!

A selejtezőcsoportot vezető horvátok, úgy tűnik, megtalálták a „nemzet” bombázóját.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik