Pofon következmények nélkül

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2006.11.04. 00:18
Címkék
Úgy tűnik, nem lesz jelentős következménye Selymes Tibor pofonjának: a soproni edző arcul csapta játékosát, Ivancsics Gellértet egy bajnoki szünetében, ám mivel a klub kiáll Selymes mellett, a játékos-szakszervezet pedig tehetetlen, vélhetően minden marad a régiben – leszámítva, hogy Ivancsics Gellért otthagyta a Sopront.
Selymes Tibor erélyes fellépése és megszégyenítô pofonja elüldözte Sopronból Ivancsics Gellértet
Selymes Tibor erélyes fellépése és megszégyenítô pofonja elüldözte Sopronból Ivancsics Gellértet
Németh Ferenc
Selymes Tibor erélyes fellépése és megszégyenítô pofonja elüldözte Sopronból Ivancsics Gellértet
Selymes Tibor erélyes fellépése és megszégyenítô pofonja elüldözte Sopronból Ivancsics Gellértet
Selymes Tibor erélyes fellépése és megszégyenítô pofonja elüldözte Sopronból Ivancsics Gellértet
Németh Ferenc
Selymes Tibor erélyes fellépése és megszégyenítô pofonja elüldözte Sopronból Ivancsics Gellértet

Ivancsics Gellért hétfőn aláírja szerződését a Bp. Honvédhoz. A Sopron 19 esztendős labdarúgója a héten közös megegyezéssel szerződést bontott klubjával, miután nyilvánosságra került az edzőjével történt konfliktus. Mint már megírtuk, az október 21-én lejátszott Pécsi MFC–Sopron találkozó szünetében Selymes Tibor az öltözőben megpofozta Ivancsics Gellértet. A felek másként emlékeznek a történtekre, s a szakember azt mondta, csupán nevelő célzatú taslinak szánta a – játékos szerint – megszégyenítő pofont. A játékos az eset után visszatért a pályára, végigjátszotta a második félidőt, elkerülve a szerződésszegést.

Az ügyre talán sosem derül fény, ha Ivancsics nem fordul a Hivatásos Labdarúgók Szervezetéhez (HLSZ). Jogi lépésre azonban nem kerül sor, mert a középpályás a héten felbontotta 2009 nyaráig szóló szerződését a soproniakkal.

„A héten azzal a kitétellel bontottunk szerződést, hogy egyik fél sem kommentálja tovább az ügyet – mondta lapunknak Ivancsics Gellért. – Eddig sem szegtem meg a szerződésemet, és ezután is tartom magam a megállapodáshoz. Azt azonban elmondhatom, amit korábban is, hogy egy bocsánatkérés jólesett volna. Jelenleg a harmadosztályú soproni csapatnál edzek, és hétfőn aláírom új szerződésemet a Honvédnál.”

Információink szerint a játékos kezdeményezte a még két és fél évre szóló megállapodás felbontását, s ezt a vezetők elfogadták. Természetesen felvetődik a kérdés, hogyan alakul a labdarúgó sorsa, ha nem kér segítséget a HLSZ-től.

Ivancsics Gellért (jobbra)
Ivancsics Gellért (jobbra)
Llaufer Péter
Ivancsics Gellért (jobbra)

„A jogi lehetőségek tárházából ebben az esetben kettőt emelnék ki – mondta megkeresésünkre Horváth Gábor, a HLSZ elnöke. – Nyilvános helyen történő pofonütés becsületsértésnek minősül, ami magánindítvány nyomán büntethető. Ebben segítettünk volna a játékosnak, mivel azonban szerződésbontásra került sor, és a felek megegyeztek, ezek után ez az út nem járható. Szeretném leszögezni, hogy nem célunk Selymes Tibor megbüntetése, csupán Ivancsics Gellértnek akartunk segíteni. Felvetődik persze egy másik, nem jogi, hanem morális kérdés is. Szervezetünk nyilvánosan is elítélte a meg nem engedhető esetet, azt azonban a soproni klub vezetőinek kell eldönteniük, helyeslik-e az edző tettét.”

Nos, a klub csupán néhány soros közleményt jelentetett meg, amelyben megerősíti a szerződésbontást és a két fél titoktartási kötelezettségét. A kommünikéhez Ambrus András, az FC Sopron alelnöke hozzátette: maximálisan kiáll Selymes Tibor mellett. A pécsi öltözőben történtekről majd' egy héttel később értesülő alelnököt Ivancsics Gellért édesanyja kereste meg, találkozót kérve Selymes Tiborral. A megbeszélésen Ambrus András is ott volt, s megfogalmazta álláspontját az esettel kapcsolatban: „Ivancsics a találkozón elmondta, az bántja igazán, hogy Selymes nem kért tőle elnézést. Az edző megerősítette, amit korábban is mondott, hogy valóban egy biztató szándékú, bátorító kis taslinak szánta, amit tett, s ha a labdarúgó ezt felpofozásnak vélte, akkor elnézést kér tőle. Selymes akár a csapat előtt is hajlandó lett volna bocsánatot kérni, ám ezt a játékos édesanyja nem akarta. Mindezek után, úgy gondolom, sportbarátként álltunk fel az asztaltól. Ivancsics Gellért korábban már kétszer is jelezte, szerződést bontana a klubbal, tehát véleményem szerint mindenképpen menni akart, erre keresett és talált is okot.”

A középpályás karrierje tehát Kispesten folytatódik, de csak a tavasszal. Szerződését ugyan aláírja hétfőn, az edzéseken is részt vehet, játékengedélyét azonban csak a téli átigazolási időszakban kapja meg.

Az edzők nem vizsgálódnak

Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének elnöke kifogásolta, hogy a labdarúgóedzők közül eleddig senki sem ítélte el az esetet. Ennek kapcsán megkerestük Temesvári Miklóst, az edzőbizottság elnökét.

„Jogos az észrevétel, de nem vagyok ügyvéd, nem éreztem akkora súlyúnak az esetet, hogy hivatalból eljárjunk – reagált a felvetésre Temesvári Miklós. – Csupán a sajtóból értesültem a történtekről, s ott mindkét fél másként emlékszik. Természetesen a következő bizottsági ülésen megvizsgáljuk az esetet, és ha hivatalosan is folytatása lesz az ügynek, akkor megtesszük a megfelelő lépéseket.”

Nos, erre most már biztosan nem kerül sor, mivel Ivancsics és a Sopron szerződésbontásával lezárult az ügy, és nem valószínű, hogy valamelyik fél további bonyodalmakra vágyna.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik