A medencék fekete ragadozója

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.10.03. 00:59
Címkék
Léteznek sportágak, amelyek történetében kevés színes bőrű jutott el a legmagasabb szintre. Természetesen fordítva is igaz a tétel: bizonyos mozgásokhoz a feketék testfelépítése sokkalta előnyösebb. Elég, ha a rövidtávfutókra gondolunk. A hagyományosan „fehér sportágak” azonban egyre színesednek, a világ legjobb golfozója például hosszú évek óta Tiger Woods. Maradva az angolszász sportoknál, teniszben korábban Arthur Ashe volt az egyetlen színes bőrű klasszis, napjainkban a hölgyeknél (Williams nővérek) és a férfiaknál (James Blake) egyaránt találkozhatunk olyanokkal, akik a szorosan vett élvonalhoz tartoznak.
Cullen Jones történelmet írt
Cullen Jones történelmet írt
Cullen Jones történelmet írt
Cullen Jones történelmet írt
Cullen Jones történelmet írt
Cullen Jones történelmet írt
Furcsa mód az úszók között eddig nem nagyon bukkantunk híres fekete versenyzőkre. Erik Moussambanira, a sydneyi olimpia egyenlítői-guineai gyorsúszójára ugyan mindhárom állítás igaz, úszó is, híres is, színes bőrű is, ám az „Angolna” nem éppen páratlan teljesítményével hívta fel magára a világ érdeklődését. Sőt...
Attól lett híres, hogy a leglassúbb volt az olimpiai mezőnyben.

Nem úgy Cullen Jones. A 22 esztendős irvingtoni fiatalember az idén augusztusban megrendezett Csendes-óceáni Játékokon tűnt fel, megnyerte a 50 méteres gyorsúszást többek között az olimpiai bajnok Roland Schoeman előtt. Ez is szép siker, ám vele kapcsolatban nem feltétlenül a győzelmet kell hangsúlyozni, hanem az időeredményt: 21.84. Mindöszsze két tizeddel maradt el az orosz Alekszander Popov 2000-ben felállított világcsúcsától. Az eredménnyel, amely természetesen a világ idei legjobbja, az elmúlt két olimpián a dobogó tetejére állhatott volna. Említsük meg azt is, hogy Jones tagja volt a világcsúcsot úszó 4x100 méteres amerikai gyorsváltónak is, ezzel ő lett minden idők első fekete világcsúcstartója a sportágban.

Természetes, hogy az érdeklődés homlokterébe került a történelmet író Jones, aki a siker receptjéről is beszélt: „Imádom, amit csinálok. Sokan mondják, hogy az erőnlétemet meg a technikámat kell fejlesztenem, ez a fontos, ezekre kell figyelnem. Lehet, de a legfontosabb, hogy szeretek úszni. Ez a lényeg. Ha nem így lenne, már rég nem lennék úszó, függetlenül az eredményeimtől.”

Hogy még nagyobb kedve legyen az úszáshoz, az egyik sportszergyártó cég a minap kétmillió dolláros reklámszerződést írt alá vele. Kétmillió – és dollár, a tengerentúlon más a lépték, mint mifelénk.

Hogy az eltérő izomzat, a csúcsra kerüléshez szükséges embertelen mennyiségű munka vagy más az oka, nem tudható, mindenesetre tény, hogy eddig színes bőrű amerikai úszó még sosem szerzett olimpiai érmet. Az egyetlen fekete olimpiai bajnok a suriname-i születésű Anthony Nesty, aki 1988-ban a szöuli olimpián nyert aranyérmet 100 m pillangón.

Pekingben 2008-ban végre eljöhet a fekete amerikaiak ideje. Cullen Jones berobbanása az elitbe mindenesetre ezt sugallja.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik