Sanya Richards nagy futása

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.09.17. 02:53
Címkék
Remekelt az athéni Vk-n Sanya Richards. Az amerikai futó 400 méteren 48.70 másodperccel lett első, ennél jobb időt utoljára 1996-ban futottak. A vágtázó Tyson Gay 9.88 másodperccel győzött 100 méteren.
Sanya Richards folytatta fantasztikus menetelését
Sanya Richards folytatta fantasztikus menetelését
AFP
Sanya Richards folytatta fantasztikus menetelését
Sanya Richards folytatta fantasztikus menetelését
Sanya Richards folytatta fantasztikus menetelését
AFP
Sanya Richards folytatta fantasztikus menetelését

Majdnem hárommillió dollárt osztanak ki ezen a hétvégén a Világkupán, de a legjobbak közül többen mégis lemondták az athéni részvételt. A hosszú és fárasztó idény végén nem vállalta az indulást a 100 méteren kétszer is világrekordot (9.77) futó jamaicai Asafa Powell, a Golden League-viadal jackpotjából ugyancsak részesedő amerikai négyszázas, Jeremy Wariner, de nem jött el Marion Jones sem, pedig az előzetes nevezési listán a neve még szerepelt. A háromszoros olimpiai bajnok ugyan visszakapta versenyzési jogát, mivel doppingvizsgálatának pozitív A-próbája után a B-próba negatívnak bizonyult, ám úgy döntött, hogy idén már nem lép pályára.

A hiányzások ellenére jó néhány remek eredmény született, s ezek közül is kiemelkedik Sanya Richards teljesítménye. Az amerikai négyszázas több mint tíz méterrel verte meg a mezőnyt, olyan időt futott, amelyet 1996 óta nem értek el: 48.70 másodperccel lett első.
„El sem tudom hinni, hogy ekkora amerikai rekordot futottam – lelkendezett célba érkezése után Richards. – Egy versenyen rajtolok még ebben az évben, aztán jöhet a szünidő.”

A 21 éves futónő hosszú idényt tudhat maga mögött, valóban megérdemli a pihenőt. Áprilisban kezdte a szabadtéri szezont, eddig 13 versenyen rajtolt, s egyszer sem talált legyőzőre. Mivel minden Golden League-viadalon indult, részesedett az egymillió dolláros jackpotból. A múlt heti stuttgarti világdöntőn nyert aranya mellé 30 ezer dollárt kapott, s mostani győzelme ugyanennyit hozott a konyhára.

„Ez az idény olyan számomra, mint egy álom. Idén nem kaptam ki, s boldog vagyok, hogy eddig sikerült valóra váltani a tervemet. A világkupát azonban nemcsak fontos versenynek tekintem, rendkívüli módon élvezem is. Itt a csapatért küzdünk, így különösen izgalmas a verseny.”

Ám ő hiába hozott 9 pontot, az Egyesült Államok női csapata az első nap után csak az ötödik helyen áll, meglepetésre az összamerikai válogatott vezet (65). A második helyen, ugyancsak 65 ponttal, az orosz nők várják a folytatást, náluk a legjobbak is vállalták az athéni indulást. Közülük a hármasugró Tatjana Lebegyeva ismét remekelt, 15.13 méterrel lett első hármasugrásban. Bár a rúdugró Jelena Iszinbajeva még mindig nem találja önmagát, kiemelkedik a mezőnyből. Akkor szállt be a versenybe, amikor riválisai már csomagoltak. Ő 460 centiméteren kezdett, a második helyezett brazil Fabiana Murer 455 centiig jutott. A férfiak versenyében Európa 76 ponttal vezet az Egyesült Államok válogatottja (74) előtt. Míg az öreg kontinens képviselői az ügyességi számokban eredményesek, a tengerentúliak a futószámokban jeleskednek.

Ők is főszerepben

Gay pótolta Powellt
A hiányzó Asafa Powellt kiválóan helyettesítette Tyson Gay. Az amerikai vágtázó annak ellenére futott 9.88 másodpercet 100 méteren, hogy csak a második rajt volt jó. Gay remekül indult, ámulatba azonban negyven méter megtétele után ejtette a nézőket. Úgy látszott, mintha gyorsított volna, ellépett ellenfeleitől, s két méterrel előzte meg Francis Obikwelut, a portugál Európa-bajnokot.

Papp négy pontot szerzett
Hatodikként ért célba a világkupa egyetlen magyar indulója, Papp Krisztina. Az UTE versenyzője 3000 méteren rajtolt, s fél távig a harmadik helyen futott. Jó volt látni, amint a világ jelenlegi legjobbjával, Tirunesh Dibabával tartja a lépést, az pedig várható volt, hogy a második ezerötszázon alaposan lemarad az etióp futótól. Helyezésével négy pontot szerzett az európai válogatottnak, s háromezer dollárt saját magának.

Sahinnak nem kellett izgulnia
Szaif Szaid Sahin
duplázni szeretne Athénban. A katari versenyző első győzelmét szombaton már megszerezte, 5000 méteren nyert. Akadályon 7:53.63 perccel tartja a világrekordot, s nincs igazi riválisa. Unja is ezt a helyzetet, s mint mondta, azért indult az idén többször síkon, mert szüksége van egy kis izgalomra… ---- E ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik