A hazaszeretetnek ára van

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.09.03. 01:44
Címkék
Folytatódik a síugrók nyári világjárása, a Grand Prix-versenysorozat, de egy csúnya ügy árnyékot vet a holt idényt kitöltő összejövetelekre. Jakub Janda ugyanis összerúgta a port hazája szövetségével, így elképzelhető, hogy a jövőben lengyel színekben versenyez.
Jakub Janda: irány Lengyelország?
Jakub Janda: irány Lengyelország?
Jakub Janda: irány Lengyelország?
Jakub Janda: irány Lengyelország?
Jakub Janda: irány Lengyelország?
Jakub Janda: irány Lengyelország?
A cseh Jakub Janda tavaly ért fel a csúcsra. Nyert hat Világkupa-versenyt, Janne Ahonennel „társbérletben” a négysáncversenyen is diadalmaskodott, és simán bezsebelte az összetett Világkupa-elsőséget. A nyár már közel sem alakult ilyen jól a cseh klasszis számára. A cseh síszövetség ugyanis kilátásba helyezte, hogy nem nevezi legsikeresebb versenyzőjét, amíg nem hajlandó aláírni a szponzorációs feltételekről szóló szerződést. Ennek alapján minden, a versenyző ruháján, sisakján, felszerelésén elhelyezett reklámbevétel a szövetséget illeti. Ez a hozzáállás már régóta zavarja a versenyzőt, pontosabban azóta, hogy tavaly elkezdte futószalagon szállítani a jobbnál jobb eredményeket, nagyot emelve ázsióján és természetesen a rajta elhelyezett hirdetések értékén. Már tavaly is kért a szövetségtől egymillió koronát (körülbelül tízmillió forint), amit nem kapott meg, erre az idén nyáron előállt az új ötlettel: vagy adjanak neki „privát” hirdetési felületet – a saját ruháján (!) –, vagy kompenzációként ötmillió koronát (körülbelül 50 millió forint). Természetesen a szövetség sem enged. Amennyiben Janda nem fogadja el a feltételeiket, nem számít, hogy mekkora sikereket ért el, mennie kell, nincs kivételezés. Hogy mi lehet az ügy vége? Janda új hazát kereshet, amennyiben továbbra is a pénz a legfontosabb hajtóerő. A hírek szerint a lengyelek tárt karokkal várják, noha ezt egyelőre cáfolják.

Nem ez lenne az első eset. Nem is kell messzire visszatekintenünk. A német síugrás legutolsó aranykorában, Martin Schmitt és Sven Hannawald regnálása alatt gyakran csak a B-csapatba tudott bekerülni az a Michael Möllinger, aki a legutóbbi két szezont már svájci színekben versenyezte végig. Hasonló a helyzete Alexander Herrnek, aki a torinói olimpia alatt veszett össze a német csapat vezetőségével, amely sportszerűtlen magatartása – szabálytalan ruhával állt rajthoz az edzéseken, hogy ezzel szerezzen előnyt honfitársaival szemben a csapatba kerülésért vívott küzdelemben – miatt kizárta, és hazaküldte az olimpiáról. Ő a következő szezontól a svéd csapatot erősítheti.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik