Hárman az angol elitben

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.09.01. 00:17
Címkék
Máté Péter Readingbe igazolásával emelkedett az Angliában légióskodó magyar labdarúgók száma, hárman az első, öten pedig a másodosztályban öregbítik labdarúgásunk hírnevét – több-kevesebb sikerrel.
Máté Péter remélhetôleg elsô angliai szezonja után is így örül majd
Máté Péter remélhetôleg elsô angliai szezonja után is így örül majd
Meggyesi Bálint
Máté Péter remélhetôleg elsô angliai szezonja után is így örül majd
Máté Péter remélhetôleg elsô angliai szezonja után is így örül majd
Máté Péter remélhetôleg elsô angliai szezonja után is így örül majd
Meggyesi Bálint
Máté Péter remélhetôleg elsô angliai szezonja után is így örül majd
Gera Zoltán, Király Gábor és Torghelle Sándor – három válogatott játékos, akikre büszkék lehettünk annak idején, hiszen két éve e remek triumvirátus képviselte hazánkat az angol labdarúgás első osztályában, a Premier League-ben.

Az idő múlásával a helyzet megváltozott, de annak ellenére, hogy a létszám és a névsor is többször módosult, most újból büszkén figyelhetjük az angol bajnokság összecsapásait, hiszen megint három magyar labdarúgó érdekelt az angol első osztályban.

Fülöp Márton, Priskin Tamás és immár Máté Péter – ők azok, akiknek sorsára most jobban odafigyelünk. Mindhárman fiatalok, tehetségesek, és nagy lehetőséghez jutottak a szigetországba való szerződésükkel. Fülöp Márton a Tottenham Hotspur harmadik számú kapusa, becsülettel teszi a dolgát, és az utánpótlás-válogatott után a nagyválogatottban is bizonyított már. Priskin Tamást, a győriek korábbi csatárát jól sikerült próbajátéka után alkalmazta az újonc Watford FC, míg most a debreceni Máté Péter kapott szerződést a szintén feljutó Reading együttesétől. Hiba lenne mindhármukat a kezdőbe követelni, de megnyugtató lehet a tudat, hogy a magyarnál sokkal jobb bajnokságban szereplő együttessel készülhetnek.

Joggal tehetjük fel a kérdést, hol vannak azok, akik két éve még a Premier League-ben szerepeltek. Sajnos a másodosztályban. Gera Zoltán, a magyar válogatott vezére és korábbi csapatkapitánya a West Bromwich Albionnal kiesett az élvonalból, és hiába próbálkozott visszaigazolni az első osztályba, a gárda vezetői ragaszkodtak hozzá, magukkal rántva a többre hivatott játékost a második vonalba. Oda, ahol Király Gábor, válogatottunk kapusa is küzd a Crystal Palace színeiben. Bár akadt kérője, igazán kedvező ajánlat hiányában végül maradt. Apró gyógyír, hogy mindketten meghatározó emberek csapatukban, nem úgy a fentebb említett Torghelle Sándor, aki már elhagyta Angliát, mert jószerével nem volt egyetlen jól sikerült vagy végigjátszott mérkőzése sem.

Bizakodásra ad okot Buzsáky Ákosnak, a szintén másodosztályú Plymouth játékosának szereplése, hiszen csereként többször is szóhoz jut League Championship-beli csapatában, meccset is eldöntött már, neki a második idénye ez a sok más első osztályú bajnokságnál is erősebb Championshipben. Ami a két exferencvárosit, a nagy múltú Wolwerhamptonban légióskodó Rósa Dénest és Gyepes Gábort illeti: előbbi kevés lehetőséghez jut, utóbbit pedig sérülések hátráltatják, noha tavaly remekül kezdett új együttesében, olyannyira, hogy féléves kölcsönszerződés után végleg igazolták.

Az angol alsóbb osztályokban és korosztályos csapatokban szétnézve több magyar ifjúsági játékost is találhatunk. Reméljük, sok jót hallunk még róluk.
Úgy, mint Fülöp Mártonról, Priskin Tamásról és Máté Péterről az első osztályban.

Szavazás

Ön szerint ki lesz az angol bajnok 2007-ben?

---- Róth Antal, a magyar utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya jól ismerheti Máté Pétert. Az angol első osztályú Readinghez igazoló védő állandó kerettag az U21-es csapatban, így a szakvezető figyelemmel kísérte eddigi pályafutását.

„Örömteli, hogy újabb tehetséges, fiatal labdarúgó szerződhet Angliába – mondta Róth Antal, majd maradva a realitások talaján, kitért a nehézségekre is. – Új kihívások várnak a védőre, hiszen másféle környezetbe kerül, ismeretlen közegbe. Az első lépést már megtette azzal, hogy teljesítményével felhívta magára a figyelmet, de nem ragadhat le ennyinél. Keményen meg kell harcolnia a helyéért a csapatban, hiszen a posztján több vetélytársa is akad.”
Persze mindezek ellenére Róth Antal távolról sem látja borúsan a játékos helyzetét.

„Képesnek érzem a labdarúgót arra, hogy idomuljon az új helyzethez, ő fel tud nőni ehhez a feladathoz – tette hozzá a szakvezető. – Alkati tulajdonságaiból, fizikumából adódóan minden bizonnyal megállja majd a helyét a játékban is. Ha jól tudom, egyelőre egyéves kölcsönszerződésről van szó, ez pedig pluszmotivációt jelenthet számára, hiszen nem lehet más célja, mint hogy az évek során állandó tagja legyen a Readingnek. Mindehhez nemcsak tehetség, hanem emberi tartás is szükséges, no meg persze némi szerencse. Ha elkerülik a sérülések, töretlenül fejlődhet, és még sok sikerben lehet része.” ---- Nagy feladat vár Angliában Máté Péterre, hiszen új közegben kell bizonyítania, és egy, a magyarnál jóval színvonalasabb bajnokságban kell megállnia a helyét védőként. Minderről a hasonló poszton bevethető, a Ferencvárosból tavaly nyáron a szigetországba szerződő, így már sokat tapasztalt Gyepes Gábort kérdeztük.

– Saját tapasztalata alapján miben változik meg az utánpótlás-válogatott Máté Péter élete a költözést követően?
– Szinte mindenben – jelentette ki határozottan Gyepes Gábor. – A külföldre igazolással kezdetét veszik az úgymond unalmas és szürke hétköznapok, hiszen a labdarúgáson kívül nem kell, és nem is nagyon lehet mással foglalkozni. Míg odahaza az ember a tréningek után is intézte a dolgait, találkozott a szüleivel vagy a barátaival, addig most erre nincs mód.

– Védőként gondolkodva mennyire más a játék Angliában, és mire kell felkészülnie Máté Péternek?
– A fizikumon van a legnagyobb hangsúly. Angliában a legtöbb csapatnál jó felépítésű erőcsatárok szerepelnek, akik nem túl barátságosak. Mindent megtesznek a labda megszerzéséért, és az esetek többségében nem válogatnak az eszközökben sem. Gyakran keresik a párharcokat, és nemegyszer alattomosan használják a könyöküket is. A bírók persze nem mindig fújják le ezeket, erre fel kell készülni. Meg arra is, hogy nincs megállás, állandó hajtás van, egy percre sem szabad felhagyni a koncentrálással, mert azonnal elmehet az emberen a meccs.

– Mennyire meglepő a debreceni „kolléga” readingi szerződése?
– Ha jól tudom, már régóta kerestek egy belső védőt, és szerintem az ideális megoldásra leltek rá. Kérdés persze, hogy Máté Péter mennyire bírja majd fizikailag a megpróbáltatásokat, hiszen itt minden gyorsabb, mint odahaza. Ne lepődjön meg, ha ütni-vágni fogják a pályán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik