Eldőlt: Filkor Attila az Interé

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2006.08.30. 01:09
Címkék
Igazi átigazolási bomba robbant a hét végén a magyar labdarúgásban, a tizennyolc esztendős Filkor Attilát leigazolta az olasz Internazionale. Bár a tehetséges középpályás „csak” a sztárklub juniorcsapatában szerepelhet, de már olyan klasszisokkal is jóban van, mint Patrick Vieira, Hernán Crespo vagy Álvaro Recoba.
Filkor Attila két év múlva az Inter nagycsapatában is szerepelhet
Filkor Attila két év múlva az Inter nagycsapatában is szerepelhet
ifjabb Thaly zoltán
Filkor Attila két év múlva az Inter nagycsapatában is szerepelhet
Filkor Attila két év múlva az Inter nagycsapatában is szerepelhet
Filkor Attila két év múlva az Inter nagycsapatában is szerepelhet
ifjabb Thaly zoltán
Filkor Attila két év múlva az Inter nagycsapatában is szerepelhet
Az elmúlt napokban már beszámoltunk az átigazolási időszak hajrájának eddigi legnagyobb magyar érdekeltségű szenzációjáról: a De Cecco-utánpótlástorna döntőjében a kék-feketéknél győztes gólt szerző Filkor Attilával négy évre szóló profi szerződést kötött az Internazionale.

Bár az örvendetes hírt beárnyékolta egy tavaly ősz óta húzódó jogi vita az MTK-val (a kék-fehéreknél korábban amatőrkontraktussal játszó labdarúgót szerződésszegésre való hivatkozással az MLSZ fegyelmi bizottsága 2007. július 30-ig eltiltotta), úgy tűnik, hogy ez az ügy a futballista pályafutására nem lesz káros hatással.

Álvaro Recoba adta kölcsön a számítógépét

Zombor Péter ügyvéd – a fiatal labdarúgót segítő olasz játékosügynök, Luca Degl’ Innocenti hazai partnere – azt mondta, hogy a magyarországi amatőreltiltást külföldön, egy profi szerződés esetén nem kötelező figyelembe venni, hiszen az amatőrök eltiltása ellentétes a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) rendelkezéseivel.

Nos, úgy tűnik, hogy ennek megfelelően alakultak az események, hiszen Zombor Péter kedden a következőket jelentette ki lapunknak: „Minden adminisztrációs ügy megoldódott, Filkor Attila kétezer-tízig az olasz Internazionale játékosa. Megkötötte a szerződést a klubbal, és az Inter már át is igazolta, miután az Olasz Labdarúgó-szövetség kiadta Attila játékengedélyét az egyesületnek.”

Közben a futballista már egy hete nap mint nap együtt készül az Internazionale juniorcsapatával, azaz ahogy ott nevezik, a „Primaverával” (ez olaszul egyébként tavaszt jelent) és lehetősége nyílt arra is, hogy megismerkedjen a felnőttkeret tagjaival. Az Inter újonnan igazolt világbajnok francia középpályása, Patrick Vieira és a szintén frissen szerződtetett argentin Hernán Crespo nagyon belopta magát Filkor Attila szívébe, hiszen segítőkészek voltak vele, az uruguayi Álvaro Recoba pedig még a hordozható számítógépét is odaadta a fiúnak, hogy elektronikus levélben tudjon hazaüzenni. A sztárok számára egyébként külön kuriózum Attila jelenléte, hiszen nem sűrűn fordulnak elő magyar játékosok abban a közegben...

Andrea Pirlo posztján játszhat a magyar fiú

Minden bizonnyal ezek a találkozások az évad során is rendszeresek lesznek, hiszen a megszokott csütörtöki edzőmérkőzéseket az Inter felnőttcsapata általában a 18 és 20 év közötti játékosokat tömörítő „Primaverával” játssza. Az olasz szakemberek szerint Filkor Attila azon a poszton képes a legjobb teljesítményre, amelyen a világbajnokságon megcsodált Milan-klasszis, Andrea Pirlo szerepel, és ez ritkaság még Olaszországban is. Bár még meg kell szoknia a csapatnál alkalmazott három belső középpályásra épülő szisztémát, az utánpótlástorna Ascoli elleni döntőjében – mélységből való beindulásból – szerzett gólja után edzője is nagyon megdicsérte. Nemkülönben elégedett volt vele Giuseppe Baresi, az Inter utánpótlásért is felelős szakmai igazgatója, aki nem mellesleg a korábbi kiváló Milan-hátvéd, Franco Baresi bátyja, és maga is remek futballista volt. Az olasz juniorbajnokság, amelyben Filkor Attila játszik majd, október elején kezdődik.

Két év múlva ott lehet az ászok között

Bár az Internél az átigazolási hírek általában a nagy sztárokról szólnak, azért nem ritka, hogy a „Primaverából” erősít a nagycsapat. Talán a legjobb példa erre a Roma elleni olasz Szuperkupa-mérkőzésen a kispadon ülő Marco Andreolli, aki nemrégiben még a juniorgárdával készült. A szakértők szerint a magyar középpályásnak reálisan két év múlva lehet esélye az első csapat közelébe kerülni, addig viszont sokat kell tanulnia az Internazionale kiváló trénereitől.

Mi sem mutatja jobban a milánói klubnál zajló szakmai munka hatékonyságát, mint hogy az Inter fiataljaival foglalkozó korábbi válogatott futballistát, Pierluigi Casiraghit nevezték ki a nyáron az olasz U21-es válogatott szövetségi edzőjévé. A trénerek felkészültsége mellett minden egyéb feltétel adva van az eredményes munkához a kék-feketéknél, a „Primavera” tréningjén a két edző mellett orvos, gyúró, valamint erőnléti szakember is jelen volt – igazi Kánaán lehet ez egy magyar futballistának.

Nagy jövő várhat Filkor Attilára, az Internazionale szerződése biztosíték lehet a töretlen fejlődésére, és – a Sampdoriában nevelkedő Koman Vladimir mellett – ő lehet az, aki hosszú idő után újra képviselheti a magyar futballt a világ egyik legszínvonalasabb bajnokságában, a Serie A-ban. ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik