Ígérik, rövidesen fizetnek

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.08.28. 23:55
Címkék
Szeptemberben lejár a büntetése az athéni olimpiát követően doppingvétség miatt eltiltott két magyar atlétának. Fazekas Róbert szeptember 7., Annus Adrián szeptember 30. után újra versenyezhet, ám a történetnek még nincs vége.
Annus Adrián (balra) és Fazekas Róbert majd fizet, aztán újra versenyezhet
Annus Adrián (balra) és Fazekas Róbert majd fizet, aztán újra versenyezhet
Danis Barna
Annus Adrián (balra) és Fazekas Róbert majd fizet, aztán újra versenyezhet
Annus Adrián (balra) és Fazekas Róbert majd fizet, aztán újra versenyezhet
Annus Adrián (balra) és Fazekas Róbert majd fizet, aztán újra versenyezhet
Danis Barna
Annus Adrián (balra) és Fazekas Róbert majd fizet, aztán újra versenyezhet

Botrány az olimpián

Annus Adrián és Fazekas Róbert versenyszáma legjobb eredményét produkálta az athéni olimpián. Annus az eredményhirdetésen átvehette a győzelemért járó aranyérmet, a doppingvizsgálatának eredménye negatív lett. Fazekas a döntőjét követő doppingellenőrzésen nem szolgáltatott az előírtnak megfelelő mennyiségű mintát, ennek ellenére távozott, ami doppingvétség. Ezért kizárták az olimpiáról. Ezt követően Annust újabb tesztre hívták, ám a két versenyző ekkor már úton volt hazafelé. A vége az lett, hogy Annust is megfosztották olimpiai bajnoki címétől, és vissza kellett adnia az aranyérmet.
Hiába fellebbezett annak idején Annus Adrián és Fazekas Róbert a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), a testület jóváhagyta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozatát, kötelezve a két dobót, hogy a NOB költségeit, 35 ezer eurót megtérítse. Annusnak 15 ezer eurót, Fazekasnak 20 ezret kell fizetnie. A dobók még nem rendezték tartozásukat, erről a MOB honlapja így tájékoztat: „... a NOB többször is felszólította a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy szerezzen érvényt a CAS határozatának, ám a MOB eddig nem járt sikerrel. Kamuti Jenő főtitkár fizetési felszólítást küldött a két eltiltott sportolónak(…), ám erre nem reagáltak – az ügyvédjük azt írta, hogy keresetük megcsappant, nem több havi 200 eurónál, így nem tudják kifizetni a perköltséget.”

A NOB az ügyet kiadta egy svájci ügyvédi irodának, a MOB pedig megkereste az atlétikai szövetség vezetőit, a polgári törvénykönyv rendelkezései szerint ugyanis a válogatott sportolók tetteinek következményeiért a szakszövetség felel. A MOB először visszatartotta a szövetségnek megítélt támogatást, majd arra kérte a testületet, hogy az átutalt 3 milliót is felhasználva érje el a tartozás kiegyenlítését. Ez nem történt meg.

A várható követekezmények: a MOB sikeresen pályázik különböző pénzekre, évente 50–80 millió forint érkezik így a NOB-tól. Ha Annusék nem fizetnek, a jövőben kérdéses a magyar pályázatok sikere Lausanne-ban…

„A tartozást természetesen rendezzük – válaszolta érdeklődésünkre Annus. – Sosem vontuk kétségbe a követelés jogos voltát. Fizetünk. Nem azért, mert enélkül nem indulhatnánk a pekingi olimpián, hanem mert tartozunk. Csak azt nem értem, miért nem kaptunk választ halasztási kérelmünkre. Ügyvédünk februárban kért haladékot 2007. december 31-ig. Erre azóta sem reagált a NOB.”

„A tartozás felét hamarosan átutaljuk – mondta Fazekas. – Szeretnénk lehetőséget kapni arra, hogy a másik felét akkor fizessük ki, amikor ismét versenyzünk, és van keresetünk. Meglehetősen nagy összegről van szó, így utólag úgy vélem, kár volt fellebbeznünk. Az is igaz, hogy még a döntés előtti héten is abban reménykedtünk, hogy legalább Adrián visszakapja az aranyérmet. Jövő májusban versenyzünk ismét, igaz, hogy már októberben mindketten rajtolhatnánk, de addigra vége lesz a szezonnak.”

„A szövetség valóban arra fordítja a MOB-tól kapott pénzt, hogy segítse rendezni a két dobó tartozását – nyilatkozta Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke. – Valamiféle kölcsönről lenne szó, ám hogy ennek milyenek a jogi lehetőségei, azt még tisztáznunk kell. Egy biztos, végső soron ezt a pénzt is a sportágra, a versenyzők felkészítésére szeretnénk fordítani.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik