Amatőrligából a Bajnokok Ligájába

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.08.24. 00:02
Címkék
Nem sikerült a bravúr a Red Bull Salzburgnak a Valencia elleni mérkőzésén. Az osztrák bajnok az odavágón 1–0-ra megverte spanyol riválisát, de a Mestalla Stadionban a hazaiak 3–0-val elintézték a Salzburgot.
Orosz Péter (balra) és csapata Valenciában elcsúszott
Orosz Péter (balra) és csapata Valenciában elcsúszott
Reuters
Orosz Péter (balra) és csapata Valenciában elcsúszott
Orosz Péter (balra) és csapata Valenciában elcsúszott
Orosz Péter (balra) és csapata Valenciában elcsúszott
Reuters
Orosz Péter (balra) és csapata Valenciában elcsúszott

Giovanni Trapattoni és Lothar Matthäus csapatában két magyar légiós is a kezdőben kapott helyet. Bodnár László szerepeltetése nem volt kétséges, hiszen alapember az osztrák bajnokcsapatban, ellenben a 25 esztendős Orosz Péter pályára küldése egyelőre még a meglepetés kategóriájába sorolható.
A nem is olyan régen még a Red Bull amatőrcsapatában, az osztrák harmadik ligában szereplő, kiváló felépítésű csatár körül néhány nap leforgása alatt nagyot fordult a világ. A Magyarországon eddig nem igazán ismert, de az Ausztriában eltöltött öt év alatt a szomszédos országban folyamatosan jól teljesítő, mostanra beérett Orosz Pétert az egyik legtehetségesebb, leggólerősebb fiatal játékosnak tartják.

A Salzburg 2005 telén szerződtette profi együtteséhez, de akkor a Red Bull tavaszi érkezése, és a sok, nemzetközileg ismert játékos igazolása miatt végül nem számítottak rá az első keretnél. Mostanáig. Giovanni Trapattoni már korábban figyelte a magyar csatárt, aki az előző évadban 36 góllal gólkirály lett a harmadosztályban, és az idei szezont is bombaformában kezdte a Salzburg amatőrcsapatában. Először a Pasching elleni mérkőzésen, vesztes állásnál cserélte be a találkozó 80. percében, majd a hosszabbításban éppen Orosz fejes góljával mentett pontot a Red Bull. Az előző héten a Mattersburg ellen a megsérülő Alexander Zickler helyére állt be, és ekkor – Bodnár Lászlóval együtt – gólpasszt adott. Giovanni Trapattoni és Lothar Matthäus egyaránt elismerően nyilatkozott a teljesítményéről, olyannyira, hogy az olasz szakember a Valencia ellen a cseh válogatott Vratislav Lokvenc helyett Oroszt állította a kezdőcsapatba. Igaz, taktikailag alighanem hibás lépés volt öt védővel, négy középpályással és mindösszesen egy ékkel (Orosz Péterrel) kezdeni, mert így a vendégek az első félidőben eleve feladták a támadás lehetőségét. Ekkor a Salzburg teljesen beszorult a saját térfelére, helyzetig nem jutott, a szünetben Lokvenc állt be a magyar játékos helyére.

„Sajnálom, hogy nem sikerült kiharcolnunk a továbbjutást, de nem vagyok elkeseredve, hiszen az UEFA-kupában még folytathatjuk – mondta Orosz Péter. – A Mestalla fantasztikus aréna, a légkör valóban pokoli volt, de nem voltam megszeppenve, noha ötvenötezer néző előtt még nem futballoztam. A meccs után Trapattoni és Matthäus sem kritizált, elismerték, egyedül nem tudtam mit kezdeni a Valencia négy védőjével. Hetekkel ezelőtt az amatőrligában játszottam, kedden pedig már a Bajnokok Ligájában léptem pályára. Megkaptam a lehetőséget, és úgy tűnik, sikerült élnem vele. Ha az edzőim nem bíznak bennem, még most is az amatőrök között játszom, mert bár több ajánlatom is volt az első osztályból, a Red Bull máshová nem akart elengedni.”
Orosz Péterre már az osztrák szövetségnél is felfigyeltek, a napokban egy futballvezető felvetette a Salzburg elöljáróinak, hogy honosítsák a magyar labdarúgót.

VALENCIA–RED BULL SALZBURG
G.: Morientes 13., Villa 32., Silva 90.
Ftk: a Valencia, 3–1-gyel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik