„Újra kialakulóban van egy csapat”

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.08.08. 00:23
Címkék
Egy nappal a nagy sikerű budapesti úszó Európa-bajnokság után az úszóválogatott szövetségi kapitánya mérleget vont. Kiss László elégedett az 58 tagú magyar csapat teljesítményével, mindössze egy aranyérem hiányzik neki.
Cseh Lászlótól várta a legtöbbet mindenki itthon, s Cseh László szerepelt a legjobban a magyar csapatból
Cseh Lászlótól várta a legtöbbet mindenki itthon, s Cseh László szerepelt a legjobban a magyar csapatból
Mirkó István
Cseh Lászlótól várta a legtöbbet mindenki itthon, s Cseh László szerepelt a legjobban a magyar csapatból
Cseh Lászlótól várta a legtöbbet mindenki itthon, s Cseh László szerepelt a legjobban a magyar csapatból
Cseh Lászlótól várta a legtöbbet mindenki itthon, s Cseh László szerepelt a legjobban a magyar csapatból
Mirkó István
Cseh Lászlótól várta a legtöbbet mindenki itthon, s Cseh László szerepelt a legjobban a magyar csapatból

– Három-négy arany, minden napra egy érem. Ez volt az előzetes terv. Majdnem teljesült, csupán egy arany hiányzik. Elégedett a magyar úszócsapat teljesítményével?
– Én elsősorban úszóedző vagyok, egy edző pedig sohasem lehet tökéletesen elégedett – mondta Kiss László. – Vannak számok, ahol gyengén szerepeltünk. Gyurta Dánieltől vártam még aranyat, ám a döntőbe sem jutott be. Összeségében a hét érem, a tizenhárom országos csúcs, a megszámlálhatatlan egyéni rekord miatt eleve nem lehet panasz a gyerekekre. Mindenki erejét megfeszítve küzdött, az pedig természetes, hogy egy ötvennyolc tagú társaságban vannak betlizők is.

– A Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka, Boulsevicz Beatrix trióban nagyon bíztunk...
– Magam is. Mindegyik lány külön eset. Jakabos Zsuzsa két éve elmarad a legjobbjától, elemzésre van szükség ahhoz, hogy megállapítsuk, mi az oka ennek. Ő elégedett a négyszáz vegyesen elért negyedik helyével, én viszont nem. Hosszú Katinka – aki ugyanezen a távon éremesélyes volt – kizárása felett a mai napig nem tudok napirendre térni. Ezen indok alapján, amelyet igazából nem részleteztek, több nagynevű versenyzőt is ki lehetett volna zárni. Elég, ha csak Markus Rogant említem, akinek a mellúszó-lábtempója semmivel sem szabályosabb Katinkáénál. Hatalmas pech, ami vele történt. Hogy jó formában volt, bizonyítja: a többi számban hozta a legjobbját. Boulsevicz Bea egyszerűen eltaktikázta a kétszáz pillangó döntőjét. Nem lehet ilyen erősen kezdeni büntetlenül, a táv második felében oxigénadósság lépett fel nála, s így lemaradt a dobogóról. Ezt a rutintalanság számlájára írhatjuk.

– Térjünk át a szép emlékekre, ebből volt a több…
– Hadd kezdjem mindjárt Kerékjártó Tamással. Ő huszonhét évesen, „vén fejjel” szerezte meg az első érmét nagymedencében világversenyen, ami bizonyítja, hogy a kitartás, a munka meghozza a gyümölcsét. Cseh Laci és Kovács Ági természetesen külön fejezet, mindkettejüket edzettem annak idején, természetes, hogy erősen kötődöm hozzájuk.

– Amikor Kovács Ágnes megszerezte az első érmet száz mellen, és a kötélen ülve sírt, sokunknak Sydney jutott eszébe, ahol az olimpiai bajnoki címe után hasonlóan elérzékenyült.
– Én is küzdöttem a könnyeimmel, ez így természetes ilyenkor.

– Volt egy titkos esélyese az Európa-bajnokság előtt. Most már elárulja, ki?
– Az ajkai Kis Gergőtől vártam érmet négyszáz vegyesen. Most is úgy gondolom, hogy volt esélye. Hogy milyen remek formában van, azt bizonyította a négyszáz gyorson úszott országos csúcsa. Meggyőződésem, hogy vegyesen is javított volna a legjobbján, ha eljut a döntőig. A formája éremmel kecsegtetett. Sajnos szarvashiba volt, hogy az előfutamok alatt az egyik mellúszófordulónál csak egy kézzel érintette a falat – jogosan zárták ki. Foghatjuk ezt a rutintalanságára. Ezzel együtt szép jövő áll előtte.

– Egyébként, hogy tetszett az Európa-bajnokság?
– Több mint negyven éve veszek részt különböző minőségben a világ nagy úszóversenyein, és el kell mondjam, hogy a környezet, a körülmények, az elegancia, a profizmus ezt az Európa-bajnokságot a többi fölé emeli. Ám a legcsodálatosabb a közönség volt. Kifejezhetetlen, mennyi pluszt jelentett mindannyiunknak az a szeretet, amellyel a szurkolók körülvették az úszókat.

– Ha röviden kellene összefoglalnia a véleményét a magyarokról, mit emelne ki?
– A legfontosabbat: újra kialakulóban van egy CSAPAT. Így, csupa nagy betűvel. ---- Cseh László
Az idei Európa-bajnokságon többet vállalt, mint korábban bármikor. A két vegyes mellett, amelyet a lehető legnagyobb természetességgel nyert meg, elindult 100 és 200 méter háton, és a vegyes váltóban is úszott. Kiderült, hogy 200 méter háton is Európa élmezőnyéhez tartozik.

Kovács Ágnes
Egy érmet szeretett volna szerezni az Európa-bajnokságon, ezzel szemben mindhárom mellúszószámban felállhatott a dobogó harmadik fokára. Hogy mennyire boldog volt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nyilatkozataiban rendszeresen győzelemként értékelte bronzérmeit.

Kovács Rita
A nyolc év kihagyás után visszatérő korábbi kétszeres Európa-bajnokunk 36 évesen is bebizonyította, hogy bármikor képes csatlakozni a nemzetközi élmezőnyhöz. Tíz kilométeren elért ezüstérme után valószínűleg kettőzött erővel készül majd a pekingi olimpiára.

Kerékjártó Tamás
Három századmásodperc választotta el a 27 éves „Karikát”, hogy első nagymedencés Európa-bajnoki érme ne bronz legyen, hanem ezüst. Az Egyesült Államokban tanuló vegyes úszó meghatódva nyilatkozott a közönségről, amely nagyban hozzájárult a sikeréhez.

Barta Nóra
Mindössze 22 éves, ifjúsági szinten már mindent megnyert, két Európa-bajnoki és egy világbajnoki címe van, most végre a felnőttek között is letette névjegyét a három méterről elért bronzérmével.

Gyurta Dániel
Márciusban már az hittük, Athén olimpiai ezüstérmese visszatalált a helyes útra, 200 mellen mégis az elődöntőben búcsúzni kényszerült. De kijelentette, esze ágában sincs feladni, folytatja, és visszakapaszkodik a legjobbak közé.

Boulsevicz Beatrix
Szívfájdító volt látni, mennyire elkeseredett, miután 200 pillangón lemaradt a dobogóról. Nagyon szeretett volna érmet szerezni, amelyre minden lehetősége megvolt, de egy kis taktikai fegyelmezetlenséggel (erősebben kezdett, mint edzője tanácsolta) megfosztotta magát attól, hogy a hazai közönséget a dobogón köszönthesse.

Arkagyij Vjatcsanyin
A „Szibériai Medve”, aki nem mellesleg kiváló kapcsolatot ápol egyik legnagyobb vetélytársával, Cseh Lászlóval, ellenállhatatlan volt a hátúszószámokban. Száz méteren négy századdal maradt el az Európa-csúcstól, kétszázon pedig majdnem egy másodpercet javított rajta.

Britta Steffen
Az Európa-bajnokság legnagyobb, legkellemesebb meglepetését a német gyorsúszó lányok produkálták, élükön Britta Steffennel, aki 100 méteren megjavította a világrekordot, és tagja volt mindkét gyorsváltónak, amely átírta a korábbi világcsúcsokat.

Laure Manaudou
Tudtuk, hogy ő lesz az Európa-bajnokság legeredményesebb versenyzője. Hat egyéni számából négyet megnyert (400 és 800 méter gyors, 100 méter hát és 200 méter vegyes), szerzett három bronzérmet, s ráadásképpen egy világ- (400 méter gyors) és egy Európa-csúcs (800 méter gyors) is a nevéhez fűződik. ---- „Kiss Lászlónak hinni lehet, ha ő azt mondja, hogy alakul egy új úszócsapat, akkor mérget vehetünk rá, hogy így van. Egyrészt azért, mert ő abban a korban volt versenyző, s lett edző, amikor a műhelyek légköre ellentmondott annak, hogy az úszás egyéni sport, másrészt, mert edzőként alakító részese volt az előző nagy generáció tündöklésének, az Egerszegi Krisztina, Kovács Ágnes, Darnyi Tamás, Szabó József, Rózsa Norbert, Czene Attila fémjelezte társaságénak.

A mesteredző szimata azért sem csal, mert a Margitszigeten versenyző magyarok az Európa-bajnokság kezdetén teljesíthető célokat hirdettek. Nem ígértek aranydömpinget, valamennyien azt vállalták, hogy egyéni legjobbjukkal tűnnek majd ki. Magától értetődő, hogy a szándék mást jelent a világelitben jegyzett Cseh Lászlónál, Kovács Ágnesnél, mint a feltörekvő Boulsevicz Beatrixnél vagy Verrasztó Evelynnél (a nevek magától értetődően fölcserélhetők, illetve behelyettesíthetők), ugyanakkor ez az alapállás a sport lényegéről szól: legyek jobb napról napra, hónapról hónapra, esztendőről esztendőre.
Többet képtelenség követelni a sportolótól, legalábbis valósan.

Ez a fajta nekifutás a versenynek – meglehet – újdonság volt a közönségnek, ám a nézők vették a lapot. Az érmeseket fergetegesen ünnepelték, ez természetes, de nem távozhatott taps nélkül az az ifjú magyar sem, aki kiesett ugyan már az előfutamban, de – élete legjobbjával tette.
A mértéktartás igenis csapatépítő tényező.”

Malonyai Péter ---- „Tudtuk, hogy mire leszünk képesek az Európa-bajnokságon, így nem ért meglepetésként Cseh Laci eredménye 100 méter háton. Nem mertem a szükséges mértékben pihentetni erre a sprintszámra, az állóképességére ugyanis a többi számban is szüksége volt. Annyiban igazolódott a döntés, hogy vegyesen és 200 háton egyaránt maximálisan hozta azt, amit előzetesen elvártunk tőle. Úgy gondolom, ha Michael Phelpsszel fel akarja venni a versenyt a jövő márciusi világbajnokságon – márpedig fel akarja –, akkor a sprintszámokat el kell felejtenünk.

Nagy valószínűséggel kihagyjuk a decemberi rövid pályás Európa-bajnokságot, hiszen elsődleges a vb-felkészülés. De mindenekelőtt hat hét pihenőt kap Laci, ez már ráfért. Kovács Ágiról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, ő megannyi sikerrel a háta mögött megtehette, hogy a saját örömére ússzon hazai pályán. A produkciója minden várakozásomat felülmúlta. Vissza akart adni valamit a közönségnek abból a sok szeretetből, amelyet éveken keresztül kapott. Mondhatjuk: háromszorosan is sikerült! Zubor Attila egy csoda! Egyrészt az ő korában ezek az időeredmények parádésak, másrészről igazi vezéregyénisége volt az országos csúcsot döntő vegyes váltónak. De semmiképp nem szeretném egyedül learatni a babért, azok a versenyzők, akikről én beszélek, mind a Kőbánya SC edzői kollektívájával készülnek.”

NS szakértő: Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik