A kapuslegenda tudja: tilos rutinból védeni!

SZIRMAI GYÖRGYSZIRMAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2006.08.05. 00:24
Címkék
A világ egyik legjobb kapusa, Szathmári János nagy ambíciókkal és tervekkel tért vissza hajdani klubjába, a Dunaferrbe.
A Dunaújváros régi-új kapusa, Szathmári János edzôként is kamatoztatja hatalmas tudását és rutinját
A Dunaújváros régi-új kapusa, Szathmári János edzôként is kamatoztatja hatalmas tudását és rutinját
Németh Ferenc
A Dunaújváros régi-új kapusa, Szathmári János edzôként is kamatoztatja hatalmas tudását és rutinját
A Dunaújváros régi-új kapusa, Szathmári János edzôként is kamatoztatja hatalmas tudását és rutinját
A Dunaújváros régi-új kapusa, Szathmári János edzôként is kamatoztatja hatalmas tudását és rutinját
Németh Ferenc
A Dunaújváros régi-új kapusa, Szathmári János edzôként is kamatoztatja hatalmas tudását és rutinját

Tavaly decemberben a spanyol Vigo játékosaként még a világválogatottban szerepelt Szathmári János, majd a nyáron – bár újabb spanyol ajánlatai is voltak – már a Dunaferr SE-ben kezdte meg a felkészülést az új szezonra. A 301-szeres válogatott kapuvédő a szakmai szempontok mellett családja érdekeit is figyelembe vette, amikor a változtatásról döntött. Felsőörshöz, a családi fészekhez mégiscsak közelebb van Dunaújváros, mint az Ibériai-félsziget.

Szathmáry János

Született: 1969. március 25., Nádudvar
Magassága/testsúlya: 185 cm/94 kg
Posztja: kapus
Klubjai: Nádudvar SE, Debreceni Dózsa, Valladolid (spanyol), Fotex KCV, Dunaferr SE, Tatabánya-Carbonex KC, Vigo (spanyol)
Első válogatottsága: 1988. május 6., Győr (Egyesült Államok, 27–18)
Válogatottsága/góljai: 301/2
Legjobb eredményei: olimpiai 4. (2004), olimpiai 7. (1992), vb-4. (1997), vb-6. (1990, 2003), Eb-6. (1998), Eb-7. (1994), Eb-9. (2004), 4x magyar bajnok (1997, 1998, 1999, 2001), 4x MK-győztes (1996, 1998, 1999, 2000), az év játékosa (1998)
A bakon ülve igazi a pihenés

– Januárban megszületett második gyermeke. Hogy van az ifjú Szathmári?
– Barnabás, hála Istennek, kis vasgyúró – mondta Szathmári János. – Kiegyensúlyozott, nyugodt gyerek. Még Vigóban született, amikor visszaértem a világválogatott oroszországi gálamérkőzéséről. Szinte két anyukája van a fiamnak, hiszen a feleségem mellett a lányom, a tizenhárom éves Anna is sokat foglalkozik vele.
– Biztosan nagy öröm hozzájuk hazamenni.
– Ez megéri a mindennapos autózást. Este már alig várom, hogy hazaérjek, és ott legyek a fürdetésnél.

– A felsőörsi családi ház nyugalma is fontos a pihenés, a regeneráció szempontjából?
– De mennyire! Ráadásul az állattartás is része a családunk életének. Négy lovunk van, amelyeket megtartottunk a spanyolországi szereplésem alatt is. A nejem a szülés előtt, s a jövőben is sérült gyerekekkel foglalkozik majd, mégpedig lovas terápia keretében. Két lónak ez a speciális feladata. A másik kettőt hobbiból tartjuk. Fogatot hajtok, s nem lovagolok, mert az más izmokat vesz igénybe. Heti egy alkalommal csak izomlázat okozna, kellemetlenségekkel járna.
– Mióta hajt fogatot?
– Három éve tértem át az öreguras hajtásra. Néha bemegyek a faluba is, de igazából a terepet szeretem. Elmegyek az erdőbe a szép, csendes helyekre. Remek kikapcsolódás egyedül hajtani, vagy a barátokkal jót beszélgetni a fogaton, a friss levegőn. Ráadásul itt a lovak futnak helyettem...

A reflexeket nem elég karbantartani

– Harminchét éves, rengeteg nagy csatát megjárt. Az évek múlásával miben módosított az edzésein?
– Elsősorban a gondolkodásom változott, de nem hanyagoltam el a fizikumomat sem. Azt mondják, hogy a kézilabdakapusok harmincöt év fölött érnek be. Rengeteg mérkőzés van mögöttem, talán van, aki azt gondolja, védhetnék rutinból is. Ez azonban nem járható út. Manapság pokoli gyors a játék, rendkívül pontos, nagy erejű lövésekkel kell szembenéznünk. Ehhez a gyorsaságunkat, a reflexeinket folyamatosan karban kell tartani, sőt fejleszteni is kell.

– E tekintetben van különbség idős és fiatal játékos között?
– A pályán mindenkinek a legtöbbet kell nyújtania. Mi, kapusok persze részben más állóképességi munkát végzünk. Például rövidebb, kevesebb sprintelésre van szükségünk. Sosem voltam nagy futógép, de muszáj csinálni. Nincs mese, tartanom kell a lépést a fiatalokkal. Ráadásul az ízületeim átmozgatására, az izmok bemelegítésére több figyelmet kell fordítanom.

A további program

Imre Vilmos gárdája augusztus 8-án, kedden Veszprémben játszik edzőmérkőzést. A továbbiakban két nemzetközi tornán is pályára lép: 11. és 13. között Moszkvában a KEK-címvédő, BL-induló házigazda Csehovszki Medvegyi, a német Nordhorn és a román Steaua Bucuresti lesz az ellenfele. Augusztus 25. és 27. között a lengyelországi Kielcében a KEK-ben induló vendéglátók mellett az EHF-kupában szereplő svájci Grasshoppersszel, a svéd Skövdével, a felvidéki Eperjessel és a dán Viborggal mérkőzik.
– Miért választotta ismét a Dunaferrt?
– Nagyon megörültem, amikor februárban megkerestek az újvárosi vezetők. Megtisztelő volt, hogy elmondták, edzőként is számítanak rám. A Dunaferrnél és a válogatottnál hamarosan fiatal kapusunknak, Mikler Rolandnak kell átvennie a vezérszerepet a maga posztján. Az olimpia után lemondtam a válogatottságot, az én feladatom most az, hogy őt és Kovács Rolandot, a Dunaferr másik hálóőrét segítsem. Heti két alkalommal végzünk speciális kapusfeladatokat. Eddig Bakos István irányította ezt a munkát, szerintem nagyon jól, de frissíteni, váltani kellett. A felnőttkeret két kapusa mellett három ifistával dolgozom. Kicsit szokatlan volt, hogy amikor bemutattak a fiataloknak, ők jó napottal köszöntek. Ebből látszik, bizony eltelt az idő. Mindenesetre igyekszem átadni nekik a tudásomat, tapasztalataimat.

– A Dunaferr felnőttkeretében is sok fiatal veszi körül. Hogyan találja meg velük a közös hangot?
– Többségükkel már korábban is játszottam együtt. Úgy érzem, igénylik, megfogadják a tanácsaimat. A védekezésben újra össze kell szoknunk, ez rengeteg munkával jár. Sokszor hangsúlyozom, hiába áll a világ legjobb kapusa a kapu előtt, ha nincs előtte jó védőfal, és ez fordítva is igaz. A mai, modern kézilabdában a legjobb átlövők kilenc-tíz méterről is éppen olyan pontosan céloznak, mint mások ziccerből. Ha a kapus és a védelem nincs összhangban, akkor esély sincs az ellenfél megállítására.

A bajnok legyőzése csupán egy lépés

– Mi a véleménye az új Dunaferr-ről?
– Nagy ambíciók munkálnak a csapattársaimban. Már nem is hívnám őket srácoknak, hiszen huszonegy-huszonkét éves férfiakról van szó. Egyre inkább felkészültek a nagy csatákra, az edzéseken és a mérkőzéseken is küzdenek, hajtanak. Nem kell őket piszkálni, teszik a dolgukat. Szép eredményeket fogunk együtt elérni.

– A minap tesztmeccsen a bajnok Veszprémet győzték le két góllal.
– A Veszprém ellen nyerni bárhol, bármikor óriási fegyvertény. Utána azért nem ünnepeltünk, hiszen ez csupán egy újabb lépcsőfok, egy állomás a csapat fejlődésében.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik