Büszke arra, amit elért

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.07.29. 00:27
Címkék
Hoffenheim nem világváros. Egy nagyobb falu Mannheim közelében, hatezer lakossal, két pékséggel, három zöldségessel, egy fűszeressel, valamint egy harmadosztályú futballcsapattal. Ehhez az együtteshez igazolt két héttel ezelőtt Lőw Zsolt, de azt mondja: nem a végállomás ez a karrierjében

A TSG Hoffenheim Németország egyik ismert üzletemberének, a multimilliárdos Dietmar Hoppnak a passziója. Herr Hopp csakugyan szégyentelenül gazdag, és a hoffenheimi lakosok nagy örömére elhatározta, hogy a jelenleg a Bundesliga III-ban szereplő kiscsapatból nagycsapatot farag. Ehhez aztán előbb szerződtette az egyik legnevesebb német szakembert, Ralf Rangnickot, akinek kimeríthetetlen bankszámlát és egy ukázt adott: kerül, amibe kerül, három éven belül jusson fel a Hoffenheim a Bundesliga élvonalába.

„Ez pontosan így történt – foglalta össze a lényeget Lőw Zsolt, a Hoffenheim 19-szeres magyar válogatott játékosa, akit Rangnick kifejezett kérésére igazoltak át. – Amikor a balul sikerült rostocki szezonom után csapatot kellett találnom, Ralf azonnal megkeresett. Mehettem volna a Bundesliga másodosztályába vagy a görög élvonalba, de ezekben az ajánlatokban nem volt kihívás. Hoffenheimben viszont van, hiszen noha most a harmadosztályban vagyunk, az élvonal a cél, és ehhez minden feltétel adva van. Ezért néhány nap gondolkodás után – s miután Bozsik Péter is a támogatásáról biztosított – elfogadtam a szerződést. Ha Rangnicknak nem ciki itt dolgoznia, akkor nekem pláne nem az.”

Lôw Zsolt lendületben ? a Hoffenheim légiósa a harmadosztályból célozta meg az élvonalat
Lôw Zsolt lendületben ? a Hoffenheim légiósa a harmadosztályból célozta meg az élvonalat
Lôw Zsolt lendületben ? a Hoffenheim légiósa a harmadosztályból célozta meg az élvonalat
Sok magyar futballistáról mondhatjuk el, hogy profi. Egyre többen állják meg a helyüket légiósként is, de csak kevesen vannak, akik mentalitásukkal követendő példát mutatnak a fiataloknak. Lőw Zsolt ilyen labdarúgó.

„Bár kisgyerekként tehetségesnek számítottam, tizenéves koromtól már láttam a társaimon, hogy olykor ügyesebben veszik át a labdát, nagyobbat lőnek és jobban cseleznek – idézi fel a régi újpesti emlékeket az itthon Cicának, Németországban pedig az újdonsült szövetségi kapitány, Joachim Löw után Joginak becézett védő. – Nekem nem maradt más, mint a futball feltétlen szeretete, az alázat, a kitartás meg a szorgalom. Tudja, nagyon szerettem volna labdarúgó lenni, és azt gondolom, amit eddig elértem a pályafutásom során, arra igenis büszke lehetek. Voltam csapatkapitány Cottbusban, többször játszottam a Bayern München ellen, vagy említhetném azt is, amikor Dortmundban hetvenhétezer néző előtt raboltunk pontot. Még most is borsódzik a hátam, ha eszembe jut az a találkozó...”
Hitték volna? Lőw Zsolt szerint a Nationalelf és Chelsea szupersztárja, Michael Ballack nem is olyan nagy szám.

„Ballack vitathatatlanul klasszis futballista. De német. Merthogy hozzánk, magyarokhoz képest óriási előnnyel indulnak a profi futballban a külföldiek. Ezért tartom jóval nagyobb teljesítménynek azt, amit például Dárdai Pál vagy Lisztes Krisztián elért. Ők az én példaképeim. Pali Pécsről jutott el a Bajnokok Ligája-szereplésig, Krisztiánnak pedig valahonnan Békásmegyerről vezetett az útja a német bajnoki címig! Én az újpesti salakospályáról indulva lettem válogatott és Bundesliga-játékos. Nekem ez még most is hihetetlen...”

Lőw Zsolt futballon kívüli élete, első fejezet: magánélet.

„Andreával már tíz éve együtt vagyunk. Nemrég a Maldív-szigeteken megkértem a kezét, és nagy meglepetésemre igent mondott... Ő a tökéletes nő a számomra, és ezt már akkor is így éreztem, amikor anno mindennap érte mentem a gimnáziumba, hogy hazakísérhessem. Mindig megengedte...”
Második fejezet: pihenés.

„A mai napig szeretek hazajárni az újpesti kis lakótelepi lakásunkba. Ilyenkor leviszem a kutyát sétálni, jókat beszélgetek a szüleimmel és a testvéremmel. Van úgy, hogy az összes Lőw fiú elmegy horgászni. Ilyenkor sátorban alszunk, bográcsozunk, meg ami kell. A víz, a csend, és főként a család mindig feltölt.”
Harmadik fejezet: pénz.

„Fontos. Nem tagadom, Hoffenheimben többet keresek, mint az első osztályban. Sokan szidják a futballistákat, hogy túl sokat keresnek, de erre azt mondom: gyerekkorában mindenki előtt ott pattogott a pettyes labda. A lehetőség adva volt, csak nem mindenki élt vele, és nem mindenkinek volt szerencséje. Anyagilag biztos lábakon állok. Mindenem megvan, azt is mondhatjuk, gazdag vagyok. Ám emögött húsz év kemény munka áll.”

Lőw Zsolt
Született: 1979. április 29.
Magassága/testsúlya: 182 cm/77 kg
NB I-es mérkőzéseinek/góljainak száma: 98/7
Bundesliga I-es mérkőzéseinek/góljainak száma: 42/0
Válogatottságainak/góljainak száma: 19/1
Klubjai: Újpest (1988–2002), Energie Cottbus (német, 2002–2005), Hansa Rostock (német, 2005–2006), Hoffenheim (német, 2006–) ---- Szélesi Zoltán félórányi játéklehetőséghez jutott az Energie Cottbus együttesében a spanyol Atlético Madrid elleni, 1–1-es döntetlennel záruló felkészülési mérkőzésen. A Bundesliga egyik újonca a németországi Dessauban játszott a spanyolokkal, a találkozón a 24 éves magyar hátvéd a 61. percben állt be csereként Marco Künzel helyére.

Huszti Szabolcs csapata, a Hannover felkészülési mérkőzésen döntetlent játszott az olasz Napoli ellen az ausztriai Hermagorban. A 3–3-ra végződő találkozón a magyar középpályás kezdő volt, a félidőben hozta le a pályáról Peter Neururer vezetőedző. Huszti kitett magáért, a 18. percben tizenegyesből szerezte meg csapata második találatát.

Turi Géza csapata, a feröeri GÍ Gota kettős vereséggel kiesett az UEFA-kupából a lett Ventspils elleni párharcot követően. A magyar kapus végigvédte a visszavágót, amelyet a vendégek 2–0-ra nyertek meg, és magabiztosan, 4–1-es összesítéssel léptek a második körbe. ---- Az ausztriai Leogangban ideális körülmények között készült az augusztus 4-ei rajtra a Hoffenheim.
Az edzőtáborban tíz napot töltött el Lőw Zsolt, és ennyi idő alatt valamennyire már sikerült megismernie társait, akik közül a legtöbbnek komoly élvonalbeli rutinja van. Ralf Rangnick, illetve az általa vezetett tízfős szakmai és orvosi stáb alaposan megdolgoztatta a játékosokat. Még attól sem riadtak vissza, hogy egy alkalommal 2 óra 45 perces (!) sétára vigyék Lőwéket a hegyekbe. Igaz, az izomfejlesztő túra után sört és kiadós vacsorát kapott mindenki. A kis pihenés után már csak a hegytetőről kellett visszasétálni a szállásra…
„Szükség van az ilyen jellegű gyakorlatokra, mert egyrészt közösségfejlesztő, másrészt az erőnlétnek is nagyon hasznos – mondta Ralf Rangnick, a Hoffenheim vezetőedzője, aki korábban többek között a Schalkénál, Hannoverben és Stuttgartban is dolgozott. – Ami az itteni feladatomat illeti: egyáltalán nem tartom visszalépésnek, hogy a harmadosztályban dolgozom. A körülmények első osztályúak, ráadásul szeretem azt a fajta munkát, ahol építkezni kell. Zsoltot is azért hívtam a csapathoz, mert tudtam, hogy remek bal oldali játékos, akinek profi a hozzáállása, és megvan a kellő rutinja is ahhoz, hogy a csapatom meghatározó tagja legyen. Számítok rá, kértem őt, segítse, biztassa a fiatalokat, ha kell, maradjon kint velük az edzések végén. Neki a Bundesliga egyben a helye, és remélem, ezt a célját velünk együtt valósítja meg.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik