Bátor játék – fél siker

HEKA LÁSZLÓHEKA LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.07.28. 01:06
Címkék
A Makedonszki Szport című szaklap messzemenően dicsérte a Rabotnicski Kometal debreceni vendégjátékát, cikkírója pedig kiemelte: „… a romantikusok remek játékkal fantasztikus eredményt értek el a BL-selejtező első felvonásán. Bajnokunk kis híján nagy meglepetést okozott Debrecenben, hiszen több megvoltak a helyzetei ahhoz, hogy győzelemmel távozzon a magyar aranyérmes otthonából, igaz, a házigazdának is bőven akadt lehetősége, hogy a második félidőben a maga javára döntse el a mérkőzést. Az egy egyes végeredmény mindenesetre reményre ad okot a visszavágó előtt.”
Igor Bogdanovics (jobbra) elvétve járt túl Pancse Sztojanov eszén
Igor Bogdanovics (jobbra) elvétve járt túl Pancse Sztojanov eszén
M. Németh Péter
Igor Bogdanovics (jobbra) elvétve járt túl Pancse Sztojanov eszén
Igor Bogdanovics (jobbra) elvétve járt túl Pancse Sztojanov eszén
Igor Bogdanovics (jobbra) elvétve járt túl Pancse Sztojanov eszén
M. Németh Péter
Igor Bogdanovics (jobbra) elvétve járt túl Pancse Sztojanov eszén
A Rabotnicski egyébként a legjelentősebb macedón nemzeti ünnepen (Ilinden, a macedón nemzet kikiáltásának és függetlenségének ünnepén – a szerző) léphet a BL-selejtező 3. fordulójába, ami egyben az UEFA-kupa első fordulójában való érdekeltséget is garantálná, már ha a csapat elbukná az elitliga csoportfázisáért vívott párharcot.

„Megmutattuk, hogy igenis tudunk futballozni, óriási esélyünk van a továbbjutásra” – írta a továbbiakban a szkopjei szaklap. Habár a debreceni szurkolók remek légkört teremtettek, a Rabotnicski a fogadtatásra is jól felkészült, játékosait nem dermesztette meg a miliő, többször is veszélyes ellentámadásokat vezettek a magyar kapura.

Georgi Jovanovszki edző-menedzser sokakat meglepett a macedónokhoz mérten támadó szellemű taktikai hadrenddel. A korábbi válogatott labdarúgó megtiltotta játékosainak, hogy kizárólag a védekezésre koncentráljanak, s a húzás nem is maradt hatástalan: Goran Sztankovszki, Nderim Nedzsipi és Krszte Velkovszki meglehetősen sok gondot okozott a hazai védelemnek.

A sportújság értékelése szerint a mérkőzés embere Nderim Nedzsipi volt. A lap egytől ötig osztályozta a játékosokat, e szerint a DVSC legjobbjának Dombi Tibor bizonyult (hármas kalkulussal), Szatmári Csaba, Dragan Vukmir, Sándor Tamás, Igor Bogdanovics, Halmosi Péter, Éger László és Zsolnai Róbert produkcióját egyaránt kettő és felesre értékelte a sajtómunkás. A macedónoknál Nedzsipi (4), a kapus Tome Pacsovszki, Miroszlav Weiss és Sztankovszki (3-3) emelkedett az átlag fölé.

A szintén szkopjei illetőségű orgánumok, a Dnevnik és az Utrinski vesnik a macedón foci nagy sikereként aposztrofálták a debreceni végeredményt, ám a Makedonszki Szporthoz hasonlóan szóvá tették: az ukrán játékvezető, Oleh Orehov több esetben is vaknak tettette magát.

„A magyarok örülhetnek, hogy az UEFA az ilyen mérkőzésekre a szomszéd országokból küldi a bírókat” – fogalmazta meg kétségeit a Makedonszki Szport szakírója a DVSC egyenlítő góljával kapcsolatosan. Véleménye szerint a hazai találat lesgyanús helyzetből, ráadásul a 48. percben született, miközben a bíró mindössze két perc hosszabbítást jelzett. A Nedzsipi és Vancse Trajcsov elleni belépéseket észre se vette az ukrán trió, ugyanakkor Zsolnai Róbert nem kapta meg második sárga lapját, holott a bírói sípszó után rúgta el a labdát.

„Zsolnai megúszta a kiállítást és az eltiltást, a Rabotnicski viszont sárga lapok miatt nélkülözni kénytelen a visszavágón a jobbhátvéd Metodija Sztepanovszkit” – kesergett a zsurnaliszta, utóbb azzal lelkesítve önmagát: „Nedzsipi megmutatta a debrecenieknek, hogyan is kell focizni. Szlalomozott a magyarok között, s a jó futballt díjazó debreceni közönség tapssal köszöntötte a Rabotnicski játékosát, amikor levonult a pályáról. Nedzsipi sokadszor is bebizonyította, hogy remek játékos.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik