A kupa, a pénz és a dicsőség itt a tét

LIPCSEI ÁRPÁD, ZOMBORI ANDRÁSLIPCSEI ÁRPÁD, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2006.07.17. 00:26
Címkék
Ma este játsszák a Szuperkupa-döntő első mérkőzését, amelyen a bajnok Debrecen a Magyar Kupa-győztes FC Fehérvárral találkozik. Az első mérkőzést Székesfehérvárott rendezik, a visszavágóra pedig csütörtökön Debrecenben kerül sor. A két együttes csapatkapitányát, Kuttor Attilát, illetve Sándor Tamást kérdeztük a találkozó előtt.
Kuttor Attila elszántan készül ? a Fehérvár védôje nagy csatára és saját csapata gyôzelmére számít
Kuttor Attila elszántan készül ? a Fehérvár védôje nagy csatára és saját csapata gyôzelmére számít
Mirkó István
Kuttor Attila elszántan készül ? a Fehérvár védôje nagy csatára és saját csapata gyôzelmére számít
Kuttor Attila elszántan készül ? a Fehérvár védôje nagy csatára és saját csapata gyôzelmére számít
Kuttor Attila elszántan készül ? a Fehérvár védôje nagy csatára és saját csapata gyôzelmére számít
Mirkó István
Kuttor Attila elszántan készül ? a Fehérvár védôje nagy csatára és saját csapata gyôzelmére számít
„Előnyt kell szereznünk a visszavágóra”

Nem állítható, hogy szokványosan készül a bajnoki rajtra az FC Fehérvár csapata. A Magyar Kupa védője kétheti gyakorlást követően csütörtökön UEFA-kupa-mérkőzést játszott a kazah Kajrat Almati együttesével, hétfőn és csütörtökön pedig a bajnoki címvédő Debrecen ellen a Szuperkupáért lépnek pályára a labdarúgók. Alighanem sokan emlékeznek arra, hogy a két gárda tavaszszal emlékezetes meccseket játszott a kupasorozat elődöntőjében, és akkor a párharc végén a Kuttor Attila által vezérelt fehérváriak örülhettek. Hogy melyik oldal lesz elégedettebb a kétfelvonásos finálét követően, arra csak tippelni lehet, az azonban biztos: az átigazolási időszakot eddig a DVSC használta ki jobban. Elég csak annyit megemlíteni, hogy a Fehérvár játékoskeretéből távozott a magyar élvonal egyik legjobb kapusa, Daniel Tudor. A hétfői találkozón bármilyen eredmény elképzelhető, Székesfehérvárott mégis abban bíznak, hogy a csapat előnnyel utazhat a csütörtöki visszavágóra.

– Mennyire tartja szerencsés helyzetnek, hogy a felkészülés közepén, a kemény edzések közepette tétmeccseket kell játszania a Fehérvárnak?
– Örülök annak, hogy az alapozó edzések közben tétmeccseket tudunk játszani, ugyanis a futballnak mégiscsak ez a szebbik arca – mondta Kuttor Attila. – Abban már nem vagyok biztos, hogy az edzők is hasonlóan vélekednek, azt gondolom, a szakemberek sokkal inkább szeretik maguk alakítani a felkészülés menetét.

– Csütörtökön, a Kajrat elleni összecsapás hajrájában úgy látszott, mintha néhány játékostársa teljesen elkészült volna az erejével. Mennyivel lehet jobb a helyzet hétfőn?
– Nem hiszem, hogy lenne ebben bármi szégyellnivaló. A világbajnokságon is láttunk olyan meccseket, amikor nemhogy a hajrában, de már az első játékrészben a „térdükön jártak” a labdarúgók. Csütörtökön nagy volt a levegő páratartalma, és ilyenkor normális, hogy fáradtabb az ember.

– Május elején igencsak eseménydús mérkőzést játszottak a Magyar Kupában a Loki ellen. Mekkora esélyt lát arra, hogy ismét hasonlóan izgalmasan alakul a találkozó?
– Az biztos, hogy a szurkolók jól szórakoztak akkor, hiszen láthattak két tizenegyest, két kiállítást és négy gólt... A Szuperkupa sorsa két meccsen dől el, persze ennek ellenére már az első kilencven perc is nagy küzdelmet hozhat.

– Önnek mint a védelem kulcsemberének nyilván nem mindegy, hogy milyen az összhang a hátsó alakzat és a kapus között. Daniel Tudorral láthatóan jól megértették egymást, de mi a helyzet Sebők Zsolttal?
– Fontos, hogy a kapus összeszokjon a védelemmel, azonban Sebők Zsolt már két éve nálunk véd, és többek között a Magyar Kupa döntőjében is nagyszerűen teljesített. A problémát másban látom. Amíg Daniel Tudor nálunk védett, azt hangoztattuk, van két jó kapusunk, most azonban problémáink lennének, ha Sebők Zsolttal történne valami.

– Dvéri Zsolt játéka több mint kérdéses, és ez aligha nevezhető jó előjelnek...
– „Drazsé” jó futballista, ha ő nem lehet ott a pályán, akkor mást kell játszanunk, mint vele. Akárhogy is alakul, előnyt kell szereznünk a visszavágóra. A párharcot alighanem nüanszok döntik majd el.

Az edző szemével: itt az újabb kihívás
„Az, hogy a bajnokság kezdete előtt az UEFA-kupa selejtezőjében és a Szuperkupa döntőjében két-két tétmérkőzést kell játszanunk, nagyban átalakította a felkészülésünket. Másképp kellett az edzéstervet felépíteni, nem feltétlenül azt a munkát végeztük el, ami ebben az időszakban szükséges lett volna. Hosszú távon ez azonban nem jelenthet problémát a csapatomnak, a nagyobb baj az, hogy a mostani mérkőzéseken még nincsenek formában a játékosok. A legutóbbi kiélezett bajnoki szezon és a rövid pihenő után nehezen lendülnek játékba, de azt gondolom, ez teljesen természetes is. A Debrecen elleni Szuperkupa-döntő újabb kihívás a csapatnak, és mivel mi minden mérkőzésen győzni szeretnénk, természetes, hogy ez a szándék erre a találkozóra is érvényes. Fontossági sorrendet nem tudnék felállítani az UEFA-kupa és a Szuperkupa között, a legjobb az lenne, ha mindkét fronton sikerrel vennénk az akadályt.”
Csertői Aurél, a Fehérvár vezetőedzője

Eddigi Szuperkupa-döntők
DátumPárosítás Eredmény
1992Ferencváros–Újpest1–3
1993Kispest-Honvéd–Ferencváros1–2
1994Vác–Ferencváros 1–2
1995Ferencváros (bajnok és kupagyőztes)
1997MTK (bajnok és kupagyőztes)
2002Zalaegerszeg–Újpest1–3
2003MTK-Hungária–Ferencvárosi TC2–0
2004Ferencváros (bajnok és kupagyőztes)
2005Sopron–Debreceni VSC4–2; 0–3
---- N ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik