Most éppen nem pizzára fáj a foga

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.07.15. 00:17
Címkék
A nagyváltósúlyú Shane Mosley és Fernando Vargas csap össze magyar idő szerint vasárnap hajnalban Las Vegasban. S noha nem címmérkőzésről van szó, ez a hét vége bokszcsemegéje.
Vargas már alig lát, Cortez hamarosan beszünteti a küzdelmet
Vargas már alig lát, Cortez hamarosan beszünteti a küzdelmet
Getty Images
Vargas már alig lát, Cortez hamarosan beszünteti a küzdelmet
Vargas már alig lát, Cortez hamarosan beszünteti a küzdelmet
Vargas már alig lát, Cortez hamarosan beszünteti a küzdelmet
Getty Images
Vargas már alig lát, Cortez hamarosan beszünteti a küzdelmet

A két nagyváltósúlyú idol, a 36 éves amerikai Shane Mosley (42–4–0, 36 K. O.) 28 esztendős honfitársa, Fernando Vargas (26–3–0, 22 K. O.) ellen lép a ringbe. Egyik szervezet világbajnoki öve sem tét ezúttal, annál inkább a presztízs: februári összecsapásukon Mosley nyert, mégpedig úgy, hogy Vargast Joe Cortez mérkőzésvezető a 10. menetben leléptette. De nem verés, hanem sérülés miatt. Vargasnak a bal szeme felett, ahogyan a szakzsargon mondja, „megindult” a homloka. A bíró szerint a kisebb alma nagyságú duzzanat annyira akadályozta a tájékozódásban Vargast, hogy jobbnak látta beszüntetni a küzdelmet. Mosley tábora szerint az ütések okozták a sérülést – ezzel mintegy igazolva, hogy a színes bőrű bunyós megverte Vargast –, míg az ellentábor arra esküszik, hogy fejelés következménye volt a duzzanat. Vargas – aki Mosleyn kívül olyan héroszoktól kapott csak ki, mint Oscar De La Hoya és Felix Trinidad – viszont sportszerűen azt is megjegyezte, noha szerinte Mosley egyetlen porcikája sem kívánja a meccset, De La Hoyával és a Titónak becézett Trinidaddal ellentétben ő adott neki visszavágót. Erről Mosley persze azt tartja: „Nem hiszem, hogy végigmegy a meccs, hamarabb befejezem. Gyerekjáték lesz.”

A pályafutása során könnyű-, váltó- és nagyváltósúlyban is világbajnok Mosley pedigréje sem makulátlan, de vereségei miatt neki sem kell szégyenkeznie: két-két alkalommal kapott ki Vernon Forresttől és Winky Wrighttól, s a Golden Boyt, azaz De La Hoyát kétszer is legyőzte.

A volt kisváltósúlyú világbajnok Vargasnak nemcsak a veterán Mosleyval kell megbirkóznia, hanem saját súlyával is. Tizenöt kilót is képes magára szedni, s nem tagadja, amellett hogy alkatát sem tartja nagyváltósúlyúnak, nem csupán a sikerre éhes. Volt úgy, hogy altatót kellett bevennie, mert az éhségtől nem tudott volna aludni. A sok fogyasztástól gyakran leesett a vércukorszintje, ilyenkor nagy pizza- vagy palacsintaevésbe kezdett. Ettől meg, ugye, nem lehetett lefogyni: „Nem akarom tovább kiszipolyozni a szervezetemet. Aki nem csinálta, el sem tudja képzelni, mekkora szenvedés a fogyasztás.”

A mexikói származású Vargas mindenesetre tudományos alapon kezeli a problémát: a fitneszguru, Robert Ferguson felel az erőnléti munkájáért. Az amerikai „Norbi” olyan étrendet állított neki össze, amely erőt is ad és megóvja a kiéhezéstől is. Bár Mosleyra azért ki van éhezve… Mindenesetre februári meccsükön Vargas leléptetéséig két pontozónál Mosley állt jobban, s csak egynél Vargas. Bunyójuk 20 millió dollárt hozott az HBO-nak, négyszázezren érezték úgy, megéri kifizetni az 50 dolláros árat.

A hamburgi Color Line Arenában az Universum Box Promotion szeme fénye – Erdei Zsolt mellett persze –, a 27 éves Felix Sturm (25–1–0, 11 K. O.) bokszol szombaton, ellenfele a 38 esztendős spanyol Javier Castillejo (60–6–0, 40 K. O.), a tét a Bokszvilágszövetség (WBA) középsúlyú öve. Sturm a címvédő, de a spanyol sem akárki: a kis túlzással a kora alapján a spanyol polgárháborút is megjáró veterán mindössze hat vereséget szenvedett. A Bokszvilágtanács (WBC) nagyváltósúlyú világbajnoki címétől éppen De La Hoya fosztotta meg. S a Golden Boy személye egyben viszonyítási alapot is jelenthet, mert két évvel ezelőtt Sturm szinte áldozati bárányként lépett a kötelek közé Las Vegasban, aztán majdnem beleköpött a levesbe. Illetve bele is köpött, de a pontozók kihalászták: De La Hoyát hozták ki győztesnek. Ez volt a bosnyák származású, de már Németországban született – Adnan Catic néven 2000-ben Eb-t nyerő – Sturm egyetlen veresége. Most Klaus-Peter Kohl terel védence elé egy fogatlannak vélt oroszlánt, de Sturm példája és a hely szelleme azt súgja, jó lesz vigyázni. Dariusz Michalczewski ugyanitt kapott ki a mexikói Júlio César Gonzáleztől és a francia Fabrice Tiozzótól.

A WBA korábbi félnehézsúlyú világbajnoka, Tiozzo a nicaraguai Henry Saenzzel küzd meg szombaton Le Cannet-ben. Az Erdei Zsolt súlycsoportjában, félnehézsúlyban mintegy másfél éve rejtőzködő, 37 éves Tiozzo (47–2–0, 31 K. O.) Saenz (13–3–1) ellen tér vissza. A menedzsere, Michel Acaries szerint sem önmegtartóztató életmódot folytató francia egyébként már-már ugyanolyan fantomként bukkan fel Erdei Zsolt lehetséges ellenfeleként, mint egykor Kovács Istvánnal kapcsolatban Naseem Hamed neve. Ráadásul sokáig úgy volt, hogy Tiozzo ellenfele az az ausztrál Paul Murdoch lesz, akit Madár legutóbbi címvédése során májusban, Düsseldorfban a 10. menetben intézett el. De azért Erdei és Tiozzo vonatkozásában létezik egy verzió, amelyet nem kell teljesen elvetni: még meg is mérkőzhetnek egymással.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik