Nagy nevek kerültek a süllyesztőbe

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2006.05.27. 01:56
Címkék
Mielőtt a kedves olvasó meglepődne, már most eláruljuk, hogy vb-beharangozó sorozatunkban most olyan játékosokról olvashat, akiket nem csodálhat majd meg a németországi tornán. Végignéztük a szövetségi kapitányok által véglegesített kereteket, és két gárdát is összeállítottunk a legnevesebb lemaradókból. Csak a vb-re kijutott országok játékosai közül válogattunk, és azokat néztük meg, akik nem sérülés miatt kénytelenek lemondani a szereplésről.
A kapusposzton a legnagyobb hiányzó egyértelműen a lengyelek korábbi első számú portása, Jerzy Dudek.

A Liverpoollal 2005-ben megnyert Bajnokok Ligája-döntő egyik hőse, a szezon közben cserepadra szorult klubjában, és Pawel Janas szövetségi kapitány sem nevezte a világbajnokságra. A Celtic Glasgow-val skót bajnok Artur Boruc az első számú kapus, mellette Gera Zoltán klubtársa, Tomasz Kuszczak és a fiatal, még otthon, a Legiában védő Lukasz Fabianski tagja a keretnek.

„Pawel Janas még csak nem is szólt nekem, csak a tévéből tudtam meg, hogy nem mehetek a világbajnokságra – nagyon el vagyok keseredve” – reagált a hírre Dudek, később a kapitány viszont hozzátette, hogy ő éppen a játékosnak akart jót azzal, hogy nem hívja be második számú kapusnak. A kapitány egyébként igencsak megkeverte a kártyákat a vb előtt. Dudek mellett a selejtezők legeredményesebb lengyel játékosát, Tomasz Frankowskit sem viszi magával, és két rutinos védő, Tomasz Klos és Tomasz Rzasa is lemarad a németországi seregszemléről.

Az argentin mester sokat kockáztatott

Ha már a védőknél tartunk, tekintsük át gyorsan az argentin keret kimaradóit.

Antonio Cassano hisztis játékos, a nyáron viszont otthon grimaszolhat
Antonio Cassano hisztis játékos, a nyáron viszont otthon grimaszolhat
EPA
Antonio Cassano hisztis játékos, a nyáron viszont otthon grimaszolhat
José Pekerman kapitány két rutinos hátvédet hagyott otthon, nagy kérdés, hogy az Interben kulcsemberként szereplő Javier Zanetti, Walter Samuel kettős nélkül mire megy majd a dél-amerikai védelem a legnehezebb, a C jelű csoportban (Elefántcsontpart, Szerbia-Montenegró és Hollandia lesz az ellenfél). A Manchester United védője, Gabriel Heinze például nagyon jó játékos, és gólerős is – erre mi is emlékezhetünk, hiszen tavaly augusztusban a Debrecen ellen két, a magyar válogatott ellen pedig egy gólt fejelt a Puskás-stadionban –, de szinte a teljes szezont kihagyta sérülés miatt. Javier Zanetti távollétében pedig igazi jobb oldali hátvédje sincs az argentin kapitánynak, aki az idősebb játékosok közül Juan Sebastian Verónnak és Kily Gonzáleznek sem küldött meghívót. A nemrég berobbanó fiatal tehetségek közül a sérüléséből lábadozó barcás Lionel Messi ott van a keretben, a mindössze 17 éves Sergio Agüeróval viszont még nem számol a szakvezető.

Az argentinoknál tehát voltak meglepő húzások a kerethirdetésnél, de ugyanez elmondható a velük együtt a C-csoportban szereplő Hollandiáról is. Marco van Basten kihagyta a 23 tagú keretből Edgar Davidsot, Clarence Seedorfot és azt a Roy Makaayt is, aki az elmúlt három szezonban 63 bajnoki gólt szerzett a Bayern Münchenben. Jöjjenek a fiatalok, gondolta a kapitány, de ez az elv is sántít, hiszen kimaradt az Ajax színeiben 33 bajnoki gólt szerző, 22 éves Klaas-Jan Huntelaar is.

„Nem akarok négy középcsatárral utazni a vébére, Huntelaarnak még bőven lesz ideje góljaival megörvendeztetni a holland szurkolókat” – hangzott a kapitány érvelése.

Kevin Kuranyi is körön kívül

Kevin Kuranyit tesztelték, felmérték, de nem kellett Jürgen Klinsmannak
Kevin Kuranyit tesztelték, felmérték, de nem kellett Jürgen Klinsmannak
AFP
Kevin Kuranyit tesztelték, felmérték, de nem kellett Jürgen Klinsmannak

Csatárfronton az olaszok is erősek, ott a sérüléséből felépülő és a tavaszi szezonban a Monacót erősítő Christian Vieri, valamint a realos Antonio Cassano maradt ki, a spanyoloknál a liverpooli, egészen pontosan csütörtök óta valenciai Fernando Morientes, az angoloknál Shaun Wright-Phillips nem kapott helyet a keretben, míg a házigazdáknál a korábban remeklő, az idén viszont gyenge szezont záró Kevin Kuranyi találta körön kívül magát. A franciák nagy hiányzóiról (Ludovic Giuly, Robert Pires, Nicolas Anelka) néhány napja már írtunk, nem tettünk viszont még említést a világbajnoki címvédő brazil válogatottban mellőzötté váló labdarúgókról, akik közül a bizonytalanságra hajlamos Roque Junior és a BL-döntőn győztes gólt szerző barcelonai jobbhátvéd, Belletti a legnagyobb név.

A horvátok tehetsége csak televíziózhat

Bár talán nem annyira ismert játékosok, mint az eddig felsoroltak, de más csapatoknak is vannak nagy kimaradói: a horvátoknál az elmúlt három bajnoki év legjobbja, a brazilból honosított Eduardo da Silva, a mexikóiaknál a veterán Cuauhtemoc Blanco, míg a dél-koreaiaknál a legendás Bum Kun Csa fia, Csa Du Ri is csak tévén követheti majd a németországi eseményeket.

Mi meg elgondolkodhatunk azon, hogy milyen hálátlan szerep lehet egy-egy meghatározó válogatottnál a kerethirdetés idején szövetségi kapitánynak lenni.

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
---- A németországi világbajnokság örömteli apropót ad a futballstatisztikusoknak arra, hogy különböző kimutatásokat gyártsanak. Mi is kutakodtunk egy kicsit, megnéztük, hogy mely nemzeti bajnokságok adják a legtöbb labdarúgót a világbajnoki keretekbe.

Az elemzéshez a FIFA által kiadott hivatalos játékos-adatbázist vettük alapul, ennek alapján Angliából érkezik a legtöbb vb-résztvevő, a 736 kerettagból 102 futballista keresi a kenyerét a ködös Albionban, közülük 85 játszik a Premier League-ben, a többiek alsóbb osztályokban kergetik a labdát. A képzeletbeli dobogó második fokán a szintén rengeteg légióst foglalkoztató német bajnokság áll, a Bundesligából 73-an készülhetnek a seregszemlére, ebből három futballista kivételével mind az élvonalban játszik. Olasz klubokból 61, franciából 57, míg spanyol egyesületekből 52 játékos utazhat Németországba. A vb-n érdekelt játékosok csaknem felét az úgynevezett Big Five, azaz a fent említett öt legnagyobb futballpiacú európai ország klubjai delegálják.

Az angol klubok dominanciáját a Deloitte&Touche nemzetközi könyvvizsgáló cég az elmúlt évtizedben az egyesületekhez beáramló bevételek növekedésével magyarázza, s Dan Jones, a cég angol munkatársa így nyilatkozott: „A futballgazdasági világbajnoki cím után remélhetőleg az igazi futball-világbajnoki címet is megszerezzük”.

Nagyon jól hangzó szöveg, de ha belegondolunk, ez tényleg csak remény lehet, hiszen az adott országbeli klubok gazdasági és sportteljesítménye, valamint a nemzeti válogatott szereplése – különösen az emlékezetes Bosman-ügy óta – köszönő viszonyban sincs egymással. Eleddig csak egyszer fordult elő, hogy az az ország nyerje meg a világbajnokságot, amelynek képviselője győzött bármelyik európai klubsorozatban, mégpedig 1974-ben, amikor a BEK-győztes Bayern Münchenre épülő nyugatnémet válogatott diadalmaskodott. Tehát ha pusztán a statisztikát nézzük, nem sok esélyük van az idén a két kupát is begyűjtő spanyoloknak a vb-n. Persze a szurkolók nagyon várják, hogy kedvenceiknek egy nagy válogatott tornán is kijöjjön végre a lépés, és ennek érdekében Raúlék mindent meg is tesznek majd.

Visszatérve a statisztikára, érdemes megnézni egy külön klubok szerint készült összevetést is, ez alapján a Roman Abramovics által verbuvált angol Chelsea viszi a prímet, hiszen 16 játékosa utazhat a vb-re. A BL-döntős Arsenalból 15, az olasz Milanból 13, míg a BL-győztes Barcelonából 11 futballistának lesz jelenése a világbajnokságon. A topligákban versengő 98 élvonalbeli klub közül 78 legalább egy labdarúgót küld a június 9-én kezdődő seregszemlére.

A harminckét résztvevő válogatott közül Olaszország és Szaúd-Arábia csak hazai klubokban alkalmazott futballistákkal töltötte meg keretét, az ellenpont pedig Elefántcsontpart, a helyi ligából senki sem kapott meghívót, valljuk be, ez nem is nagy meglepetés. Ennél egy cseppet komolyabb a togói nemzeti bajnokság, amelyet Kodjovi Obilale (Etoile Filante) képvisel majd a vb-n, csapata harmadik számú kapusaként...

(Összeállításunkban a 2005–2006-os évadot az első osztályban lejátszó együtteseket tekintjük élvonalbeli klubnak.)

Wayne Rooney reménykedhet

Viharos sebességgel változik az angol közvélemény hangulata amiatt, hogy a nemzeti együttes körül állandóan történik valami. Az elmúlt 24 órában két rossz hír növelte a britek aggodalmait a világbajnoki szerepléssel kapcsolatban. Előbb a fehéroroszok elleni mérkőzés során kidőlt a sorból Robert Green, aki egy kirúgást olyan szerencsétlenül végzett el, hogy ágyéksérülést szenvedett. A Norwich kapusa helyett Sven-Göran Eriksson, az angolok svéd szövetségi kapitánya a Liverpool játékosát, a 20 éves Scott Carsont hívta be harmadik számú kapusnak. Az angolok első számú hálóőre Paul Robinson (Tottenham Hotspur), helyettese pedig David James (Manchester City).

A másik, sokkal aggasztóbb információ természetesen Wayne Rooneyval kapcsolatos. A Manchester United csatára, akinek április 29-én tört el a lábközépcsontja, csütörtökön újabb vizsgálatokon esett át. A röntgenfelvétel kimutatta, hogy a húszéves támadó szépen gyógyul, ám jelenlegi állapota alapján még három hétig nem edzhet. Ez azt jelenti, hogy Rooney a csoportmeccseken biztosan nem lép pályára. Június 14-én újabb röntgenfelvételeket készítenek majd, és ha mindent rendben találnak az orvosok, akkor a csatárnak még lesz tíz napja, hogy formába lendüljön a nyolcaddöntőre – feltéve, ha Anglia továbbjut a csoportjából.

Ami a fehéroroszok elleni mérkőzést illeti: a B-csapat – biztató játéka ellenére – 2–1-re kikapott. Aaron Lennon remekelt, a Tottenham középpályása ellenállhatatlan volt, róla állították ki Szergej Omeljancsukot a 73. percben. Bemutatkozott a válogatottban Theo Walcott, az Arsenal 17 éves üdvöskéje, aki igazolta jó hírét, és egyáltalán nem volt megszeppenve. A vereség ellenére Eriksson derűlátó volt, persze azt is figyelembe kell venni, hogy a világbajnokságon szereplő csapatból David Beckham, John Terry, Steven Gerrard, Frank Lampard és Paul Robinson kapus is csak a lelátóról figyelte a találkozót.
Az egyes nemzeti bajnokságok
BajnokságRésztvevők Az összes Első Alacsonyabb
számarésztvevőhöz viszonyítvaosztályosztály
Anglia10213,86%8517
Németország739,92%703
Olaszország618,3%583
Franciaország577,74%4611
Spanyolország527,07%502
Összesen:34546,88%30936
---- Szomorú tény, de már nem először fordul elő, hogy egyetlen játékos sem képviseli a magyar bajnokságot a világbajnokságon.

1986-ban, eddig utoljára, a magyar válogatott kijutott a vb-re, 1990-ben viszont a később magyar feleséget választó amerikai Christopher Sullivan, a Rába ETO játékosa volt az egyedüli „képviselő.” A támadó két találkozón jutott szóhoz, mindkétszer csereként. Említsük meg a magyar származású Peter Vermest is, aki fél évvel azután, hogy az ETO-ból a holland Volendamhoz igazolt, szintén tagja volt a jenkik keretének, és mindhárom mérkőzést végig is játszotta. Az amcsik nem váltották meg a világot, három vereséggel a csoportkört követően utazhattak is haza.

1994-ben egy színes bőrű fiatalember magyar csapat, a Kispest-Honvéd játékosaként utazhatott az amerikai vb-re, a nigériai Emeka Ezeugo 13 percet kapott Clemens Westerhof edzőtől a csapat első mérkőzésén (3–0 Bulgária ellen). Az afrikai gárda végül csoportgyőztes lett, és a nyolcaddöntőben búcsúzott, viszont a Kispesten csak Emmyként emlegetett középpályás többet már nem tehetett hozzá csapata szerepléséhez.

1998-ban hasonló esetet nem jegyezhettünk fel, míg 2002-ben a dél-afrikai Macbeth Sibaya révén legalább valami közük volt a magyar kluboknak is a vb-hez. A középpályás – aki mindhárom meccsén kezdő volt – magyar kötődése, hogy az 1998–1999-es szezon őszi idényét a III. Kerületi TVE akkor még élvonalbeli együttesében töltötte.

Valami történt Mexikóban

Húsz éve, 1986-ban jutott el – mindmáig utoljára – a magyar labdarúgó-válogatott a világbajnokságra. Az akkori, Mezey György vezette csapatot a szurkolók, de az ellenfelek is bravúrra esélyes, titkos favoritnak tartották. A nagy remények után hideg zuhanyként érte az országot, a sportágat az 1986. június 2-án Irapuatóban a Szovjetuniótól elszenvedett 6–0-s vereség, amely a magyar futball legsúlyosabb vb-kudarca. A magyar labdarúgás a mexikói
vb-t követően mély gödörbe került, amelyből azóta is hiába keresi a kiutat. Hogy ez összefügg-e a 0–6-tal, az is izgalmas kérdés.

A témáról 25 perces film készült, amely nem választ akar adni, hanem kérdéseket feszeget. A játékosok közül Détári Lajos, Disztl Péter, Esterházy Márton, Kardos József, illetve Mezey György szövetségi kapitány, Borbély Pál, a Népsport Mexikóba kiküldött hajdani tudósítója, Esterházy Péter író és Megyesi Gusztáv publicista mondja el gondolatait a mai napig megmagyarázhatatlan vereségről s arról a csapatról is, amely 1984 őszétől 1986 júniusáig ámulatba ejtette a futballvilágot.

Duna Tv, szombat, 14.45

Szavazás

Melyik ország nyeri a 2006-s labdarúgó vb-t?

---- Ronaldo súlya titok
A brazil keretorvosok kijelentették, Ronaldo súlya abszolút titoknak számít, nem adják ki senkinek. Az előző vb-finálét két góllal eldöntő Ronaldo egy hónapja nem játszott tétmeccset, ráadásul izomfájdalmakra panaszkodik. Orvosai nem nyilatkoznak egészségi állapotát illetően, de kijelentették, hogy a látszat néha csal, illetve azt is említették, hogy az összes játékos a legjobb formában utazik majd Németországba.

Roberto Carlos folytatja
Roberto Carlos, a világbajnoki címvédő brazil válogatott és a spanyol Real Madrid balhátvédje bejelentette: annak ellenére, hogy ez lesz pályafutása utolsó világbajnoksága, a torna után is szeretne játszani címeres mezben. Az egészen kivételes rúgótechnikájú védő az előző két vb-n is rendszeresen játszott a selecaóban, a négy éve aranyérmet nyerő gárda egyi meghatározó játékosa volt. A 33 éves Carlos úgy véli, a 2008-as Copa Américán még helye lehet a brazil együttesben.

Sok pénz, sok program
A vb mérkőzéseinek otthont adó tizenkét német város átlagosan 2.5 millió eurót költ a torna kísérő programjaira – derült ki a stuttgarti egyetem felméréséből. Mind a tizenkét helyszínen a szabadtéri kivetítős közvetítés előkészítésére és megszervezésére költik a legtöbbet. Ezenkívül kiállítások, koncertek, színházi előadások várják a tornára érkező szurkolókat. A legtöbb program közül a fővárosban, Berlinben választhatnak a drukkerek, ott 4.5 millióba kerülnek a rendezvények.

Jön az „öreg” amerikai
Bruce Arena, az Egyesült Államok szövetségi kapitánya Gregg Berhalten személyében új játékost kénytelen behívni keretébe, mivel Corry Gibbs térdsérülés miatt nem utazhat el a vb-re. A 26 éves Corry Gibbs kedden, a Marokkó elleni barátságos mérkőzésen sérült meg, ám a találkozón még nem érzett fájdalmat, így végig a pályán maradt. A szerdai edzésre azonban már bedagadt térddel érkezett, és nem tudott gyakorolni, az alapos vizsgálatok után pedig kiderült, több hétre lesz szüksége a felépüléshez. A 32 éves Gregg Berhalten eddig 44 alkalommal szerepelt hazája válogatottjában, amellyel a 2002-es világbajnokságon is részt vett. A tapasztalt hátvéd az élvonalba most visszajutott német Energie Cottbus játékosa – a rutinjára nagy szükség lesz.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik