Megy a bal – és a jobb

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2006.05.15. 01:59
Címkék
Érdekes megfigyelést tettünk a közelmúltban a Vasas–Sopron Borsodi Liga-mérkőzésen. A vendégek kapusa, Rabóczki Balázs előbb a jobb, majd a bal lábával végezte el a kirúgásokat – szinte egyforma pontossággal. Ez adta az ötletet arra, hogy megnézzük, Magyarországon mennyire kétlábasak a labdarúgók.
Rabóczki Balázs még manapság is rendszeresen gyakorolja a kirúgásokat mindkét lábával
Rabóczki Balázs még manapság is rendszeresen gyakorolja a kirúgásokat mindkét lábával
Németh Péter
Rabóczki Balázs még manapság is rendszeresen gyakorolja a kirúgásokat mindkét lábával
Rabóczki Balázs még manapság is rendszeresen gyakorolja a kirúgásokat mindkét lábával
Rabóczki Balázs még manapság is rendszeresen gyakorolja a kirúgásokat mindkét lábával
Németh Péter
Rabóczki Balázs még manapság is rendszeresen gyakorolja a kirúgásokat mindkét lábával
Rabóczki Balázs, a Sopron kapusa azzal is kitűnt a Vasas elleni bajnoki mérkőzésen, hogy ballal és jobbal is remekül, pontosan végezte el a kirúgásokat. Lábcserélgetésének egys-zerű oka volt. A kapus jobb lába meghúzódott, ő pedig nem szereti, ha valamelyik játékostársa hozza játékba helyette a labdát, ezért használta a balt.

„Be kell valljam, tizennyolc-tizenkilenc éves koromig bele se mertem rúgni ballal a labdába – mondta a kétszeres válogatott kapus. – Szerintem azonban egy magára valamit is adó profi labdarúgó nem teheti meg, hogy ne használja mindkét lábát, ezért amikor Dunaújvárosba kerültem, Pálinkás András segítségével rengeteget gyakoroltam, akár száz-kétszáz kirúgást is naponta. Ezt azóta sem hanyagolom, és ha nem is mindennap, de minimum kétnaponta végzek pluszedzéseket, valamint a mérkőzések előtt is dekázom legalább ötvenet, ezzel is növelve a labdabiztonságot.”

A hosszú évek tréningjeinek köszönhetően Rabóczki Balázs immár mindkét lábával egyformán labdabiztos: szerinte ez napjaink futballjában elengedhetetlen, hiszen a védők már minden helyzetből hazaadhatják a labdát, és ha éppen a bal lábra passzolnak a társak, akkor nincs idő forgolódni.
„Amikor Dániában futballoztam, az utolsó évben fiatalítás volt a csapatnál, és a felkerülő három-négy futballistának nem okozott problémát sem a bal, sem a jobb láb használata – tette hozzá Rabóczki Balázs. – Szomorú vagyok, hogy Magyarországon ez nincs mindenkinél így, sok olyan játékos van, aki ezt kevéssé tartja fontosnak. Pedig ez csak hozzáállás kérdése: ha kérdeznek, mindig felhívom a kétlábasság fontosságára a fiatalok figyelmét.”
Nézzük akkor azon kevés fiatal egyikét, aki igenis igyekszik mindkét lábát képezni. Hogy megéri, arról csak annyit: Demjén Gábor a nyáron a holland Ajaxnál bizonyíthat.

„Balázs nagyon sokat segít nekünk, és példakép lehet a számunkra, hiszen tapasztalt, rutinos játékos, akitől rengeteget lehet tanulni – mondta a szélső középpályás a kapusról. – Az edzéseken igyekszem fejleszteni a bal lábamat, többet használom, mint a jobbat, de aki külföldre akar igazolni, annak ez a minimum. Voltam korábban próbajátékon Franciaországban, ott azért küldték el az egyik játékost, mert nem tudott ballal beadni.”
Demjén Gábor 20 éves, lassan kész játékos, de igazán tinédzserkorban lehet fejleszteni a balt (vagy adott esetben a jobbot.) A múlt héten véget ért luxemburgi U17-es Európa-bajnokságon szereplő tizennyolc magyar futballistából tizennégy az agárdi Sándor Károly Akadémia labdarúgója, ezért érthető, hogy edzőjüknél, Tamási Zsoltnál érdeklődtünk, a magyar futball jelenlegi legnagyobb reménységeinél mekkora hangsúly kap a gyengébbik láb erősítése.

„Én is ismerem azt a feladatot, amikor az egyik kezünkkel a hasunkat simogatjuk, a másikkal pedig a fejünket ütögetjük, s tudom, van, akinek ez nehezen megy, ennek ellenére úgy gondolom, gyakorlással jelentősen javítható a gyengébb láb – mondta Tamási Zsolt. – Nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni képzésre, amelynek része a skálázás mindkét lábbal. Nemcsak a rúgótechnikát akarjuk fejleszteni, hanem a labdaátvételt és a cselezést is, ezért minden gyakorlatot jobbal, valamint ballal is elvégeznek a labdarúgók. Nemcsak most, hanem remélhetőleg tíz év múlva is. Persze a tehetség itt is számít, és hasznos, ha minél fiatalabb korban gyakorolnak a játékosok a gyengébb lábukkal is. Ezzel el lehet érni, hogy a rosszabb láb se legyen ügyetlen, és beidegződjön a futballistáknál: mindkét lábukat használják.” ---- Kíváncsiak voltunk, hogy a mostani válogatott keret néhány tagja hogyan vélekedik a saját jobb és bal lábáról, ezért arra kértük őket, osztályozzák mindkettőt.

Halmosi Péter (DVSC):
„Rúgtam már gólt, és adtam már gólpasszt is jobb lábbal, tehát annyira azért nem suta az sem. Ha úgy jön a labda, akkor nem teszem át a balra, hanem ellövöm akár jobbal is, sőt van néhány csel, amelyet az elvileg gyengébb lábammal jobban végre tudok hajtani. Edzéseken és a mérkőzések előtt pedig mindkét lábbal rendszeresen gyakorolom a lövéseket, íveléseket.”
bal: 10, jobb: 5

Rajczi Péter (Újpest):
„Bár jobblábas vagyok, szerencsére a góllövésnél nincs problémám a bal lábammal, sőt volt olyan szezonom, amikor több gólt rúgtam a gyengébbik lábammal. Egy csatár esetében pedig nélkülözhetetlen, hogy mindkét lábával tudjon lőni, hiszen a kapu előtti szituációkban nincs idő arra, hogy áttegyem a labdát a másik oldalra.”
bal: 7, jobb: 5.5

Torghelle Sándor (Panathinaikosz):
„Az edzéseken itt, Görögországban is folyamatosan gyakorolok bal lábbal is, de azért el kell ismernem, hogy van még rajta mit fejlesztenem. Szerintem nemcsak egy csatárnak, hanem poszttól függetlenül minden labdarúgónak fontos, hogy a bal és a jobb lábát is tudja használni.”
bal: 6, jobb: 6

Czvitkovics Péter (MTK):
„Kiskoromtól fejlesztettem a bal lábamat is. Fehérvárott megtanították, hogy mindkettőt használni kell, sőt már édesapám is hangsúlyozta ennek a fontosságát. Még most is gyakorolom, és szerencsére nem okoz problémát, ha ballal kell lőnöm. A mai futballban elengedhetetlen, hogy a a támadók mindkét lábukat használják, a világ élvonalában szinte mindenki kétlábas.”
bal: 9, jobb: 7 ---- Megnéztük, hogy az idei bajnokságban tíz gólnál többet szerző labdarúgók találataikat milyen eloszlásban szerezték. Túlnyomórészt az erősebbik lábukkal voltak eredményesek a csatárok, az MTK-s Kanta József például a 15-ből 14 gólját jobbal szerezte. A debreceni Ibrahim Sidibe a tizennégyből tízet, a tatabányai Márkus Tibor tizenhatból tizenhármat, a góllővőlistát vezető Rajczi Péter pedig húszból tizennégyet szerzett a jobbik lábával, amely egyébként a szenegáli légiósnak a bal.
És hogy kik az abszolút kétlábasok? Nos, Kovács Zoltán jobbal öt, ballal három, fejjel öt gólt szerzett, Sitku Illés pedig jobbal nyolcszor, ballal négyszer volt eredményes.

A brazil zseni sem tökéletes
Noha az elmondottakból is kiderül, napjaink futballjában szinte elengedhetetlen, hogy egy játékos mindkét lábát tudja használni, találunk azért ellenpéldákat is. A már a felnőttválogatottban is bemutatkozott Tőzsér Dánielnél gyakran látni, hogy igyekszik mindig a bal lábára áttenni a labdát, de éveken keresztül Egressy Gábor is csak véletlenül rúgott jobbal labdába, az MTK-s Bori Gábor pedig a bal oldalon is inkább a jobb lábát használja. Sőt bár Puskás Ferenc a világ egyik legprímább támadója volt, a bal lába neki is jóval erősebb volt, mint a jobb. Ha pedig a nemzetközi futballból veszünk példát, a brazil világbajnok Roberto Carlost is csak elvétve látjuk jobbal labdába rúgni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik