Az utolsónál sem lazíthat az első

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.04.28. 02:06
Címkék
Az utolsó helyezett a listavezetőt fogadja a Borsodi Liga 25. fordulójának nyitó mérkőzésén. A Lombard FC Pápa már szinte biztos kieső, míg az Újpest a bajnoki címre tör. Az előző körben a Pápa négy gólt kapott, a lila-fehérek hetet rúgtak. Érdekes meccs lesz...
Lám, mit tesz az elsô hely: a játékosok még edzés közben is képesek mosolyogni
Lám, mit tesz az elsô hely: a játékosok még edzés közben is képesek mosolyogni
Mirkó István
Lám, mit tesz az elsô hely: a játékosok még edzés közben is képesek mosolyogni
Lám, mit tesz az elsô hely: a játékosok még edzés közben is képesek mosolyogni
Lám, mit tesz az elsô hely: a játékosok még edzés közben is képesek mosolyogni
Mirkó István
Lám, mit tesz az elsô hely: a játékosok még edzés közben is képesek mosolyogni

Huszonnégy forduló után az Újpest öt ponttal vezeti a Borsodi Liga táblázatát.
Ez idő alatt az Újpest volt a legtöbbször eredményes (59 alkalommal), és a Fehérvár mögött – az MTK-val és a Kaposvárral (!) közösen – a második legkevesebb gólt kapta (26-ot). A bajnokság során világosan kiderült, hogy itthon jelenleg a lilák játsszák a leghatékonyabb támadófutballt, és ha ehhez hozzávesszük, hogy a védekezésük is stabil, továbbra is Mészöly Géza csapatát jelölhetjük a bajnokság első számú aranyesélyesének. Az együttes csütörtökön 11 órától edzett a Szusza Ferenc Stadion szomszédságában lévő, remek körülményeket biztosító Vízművek sporttelepén. (Itt talán egy mondat erejéig érdemes megjegyezni, hogy a BLSZ I-ben szereplő kiscsapat kifogástalan minőségű pályáját a legtöbb élvonalbeli klub megirigyelhetné...).

Mészöly Géza vezetőedző és segítője, a belga Valére Billen másfél órás tréninget tartott a játékosoknak. Az edzésen a gyors, rövid passzos, ha kell, a labda megtartására épülő gyakorlatok kaptak nagy szerepet. Egy nappal az újabb fontos tétmérkőzés előtt nem szokás a játékosokat megterhelni, mindenesetre az Újpestet irányító szakmai stáb már vasárnap óta a Pápa elleni találkozóra hangolja a labdarúgókat. A mentális felkészítésre is nagy hangsúlyt fektető Mészöly Géza, például, nem véletlenül hívta félre az edzés végén az árnyékba a labdarúgókat, ahol jó húsz percen keresztül sulykolta a fejekbe a Pápa elleni találkozó fontosságát.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Az Újpest támadófutballja kétségkívül hatékony, és ezúttal azt próbáljuk bemutatni az olvasónak, milyen rendszerben, milyen taktikával éri el sikereit a csapat.
Természetesen az alaptaktika szerint már a védőknek is szerepet kell vállalniuk a támadások felépítésében, de az eddig 59 gólig jutó Újpest akcióit elsősorban négy, egyszerre a pályán lévő labdarúgó határozza meg. Noha Erős Ká-roly a védekezésben és a támadásban is nagy munkát végez a középpálya közepén, erről a posztról Sándor Györgynek kell osztogatnia. Tisza Tibor a jobb oldalról, Tóth Norbert a bal oldalról indul támadásba, míg Rajczi Péter előretolva várja a szöktetést. A Diósgyőrből a télen Újpestre érkező Tisza eredetileg ugyan Rajczi ékpárja, mégis ő kissé hátrábbról támadja az ellenfél kapuját.

Védekező feladata mindenkinek van, és Mészöly Géza elmondása szerint ez alól a mégoly gyengének tűnő Pápa elleni meccsen sem vonhatja ki magát egyetlen támadó sem. Ez azért fontos, mert az Újpest labdaszerző taktikájában gyakorlatilag mind a tíz mezőnyjátékosnak szerepet kell vállalnia. A „piszkos munkát” Erős Károly végzi el a legjobban, aki az agreszszív labdaszerzésből adott esetben indíthat is, de tőle legtöbbször Sándor Györgyhöz kerül a labda, aki ettől a pillanattól átveszi a szervező szerepét. Ezt a feladatot olykor a remek technikai tudású Tóth Norbert is magára vállalja. Fontos kiemelni a hátvédeket is, akik alapjaiban határozhatják meg, milyen gyorsan kerül az ellenfél kapujától negyven méterre, vagyis az Újpest támadóharmadába a labda.

Mészöly Géza a támadásépítés érdekében minimális számú oldalpasszt engedélyez a hátsó embereknek, ezzel is felgyorsítva az előrevaló játékot. Az oldalsó irányú passzok azonban szükségesek, ha az ellenfél három belső védővel lezárja a középső területet, s ilyenkor lehet még fontosabb a modern labdarúgásban a szélső hátvédek immár elengedhetetlen szerepe is. Ahhoz, hogy a hátulról, mélységből előretörő játékosok hatékonyak lehessenek, elmozgással, irányváltoztatással a társak tudnak úgymond helyet csinálni számukra az oldalvonalak mentén. Mészöly Géza azonban a biztonság érdekében egyszerre csak az egyik szélső hátvédnek engedi meg a felfutást. Pápán a várhatóan a középpálya jobb oldalán szereplő Kőhalmi András (Kőhalmi még az ősszel, a Zalaegerszeg elleni meccsen sérült meg, s csak a Ferencváros ellen tért vissza) sokat lendíthet az Újpest szélsőjátékán. Tőle súlypontáthelyezést, távoli lövéseket vár el a vezetőedző.

---- Ezerkétszáz újpestit várnak a mérkőzésre

Legutóbb – s mind ez ideig mindössze egyszer – 2004 őszén vendégeskedett élvonalbeli mérkőzésen az Újpest Pápán. Az október eleji, kitűnő hangulatú találkozón 3500 néző előtt a fővárosiak nyertek 2–1-re, s most is a bajnoki cím felé menetelő listavezető az abszolút esélyes a sereghajtó ellen. Akkor is csaknem ezer szurkoló kísérte el és biztatta Erős Károlyékat, most még több, legalább 1000-1200 lila-fehér szimpatizánsra számítanak Pápán. Széktörés viszont most biztosan nem lesz, mert előrelátóan leszerelték a vendégszektorban a műanyag székeket – a kímélés mellett haszna is van a bontásnak, mert így száz-százötvennel többen férnek el a lelátón. Akiknek pedig nem jut hely belül, azoknak a vendégoldalt körülvevő kerítés megnyitásával biztosítják a zavartalan meccsnézést. Egyébként az újpesti drukkerek akkor döntenek a legjobban, ha nem a vasutat választják az utazásra, ugyanis este kilenc óra után nincs menetrend szerinti járat Győr felé, a MÁV pedig nem indít különvonatot. A pápai rendőrség természetesen biztosítja a lebonyolításhoz a szükséges létszámot, a rend fenntartása a Perutz-stadionban és annak környékén, valamint a városban is garantálva van. ---- Tóth Norbert: előre fuss!
(gól: 6, gólpassz: 9)


A legtöbb gólpasszt ő adta eddig az Újpestben, de nem csupán ezért tartjuk az egyik kulcsembernek a liláknál. Játékintelligenciája itthon kiemelkedő, akárcsak a bal lába. Noha bal oldali játékos, adott esetben a jobb szélen is képes jó teljesítményre. Ha szükséges, jobbról befelé cselezve okoz zavart az ellenfél védelmében, bár ilyesmi eddig ritkán fordult elő.

A legutóbbi bajnokságban – igaz, a Megyeri úton – éppen a Pápának lőtt hatalmas gólt, ami akkor sokak szerint az év találata volt az első osztályban. Tóth Norbert csapatkapitánya, és olyan vezére a mai Újpestnek, akire hallgat-hatnak a társak is.

Bozsik Péter szövetségi kapitány jól teszi, ha feljegyzi noteszébe Tóth Norbert nevét. A szélső hosszú ideje futballozik válogatott formában.

Sándor György (gól: 3, gólpassz: 7)
A tékozló fiú. Mióta visz-szatért Győrből, látványos fejlődésen esett át, ez egyértelműen kiderült az idei szezonban. Játéka pontosabb lett, egyre magabiztosabban futballozik, és remek átadásokkal szolgálja ki a társakat. Átlövései általában veszélyesek, és cselezni is tud. Viszont lehetne gyorsabb.

Tisza Tibor (gól: 3, Gólpassz: 3)
Beilleszkedett az Újpestbe, és ez a teljesítményén is érződik. Eddig három gólt, és ugyanennyi gólpaszt jegyez a lila-fehérek játékosaként, ami jelzi: érzi a kaput, és ideális csapatember is. Sándor Györgyhöz hasonlóan Tisza is jól lő távolról, és az egy egy elleni szituációkat is jól oldja meg.

Rajczi Péter (gól: 18, gólpassz: 2)
A gólkirályi cím várományosa, a fontos találatok szerzője. Erőszakos, gyors, kellemetlen csatár, akit egy pillanatig sem lehet egyedül hagyniuk az ellenfél védőinek. Olykor forrófejűnek tartják, de a Fradi ellen a 95. percben, kiélezett szituációban is higgadtan értékesítette
a büntetőt.


Amíg a bal szélről beívelés jön, a jobb oldal kapura tör
A lila-fehérek taktikájának sikere, hogy nem ugyanúgy mozognak a jobb és a bal oldalon: Tóth Norbert ugyanis a bal szélen egészen az oldalvonal mellett helyezkedik, és inkább az alapvonal felé, a bal lábára cselez, hogy onnan ívelje a labdát a középen érkező Rajczi Péter elé. A jobb oldalon ugyanakkor Tisza Tibor egyfajta viszszavont csatár, ő általában nem az alapvonal, hanem befelé törve a kapu felé indul el az irányítóvá vált Sándor György labdáival. ---- „Hat mérkőzés van hátra a bajnokságból, s természetesen szeretnénk végre eredményesen szerepelni. Tudom, hogy egyre inkább fogy az esélyünk, de akár első, akár másodosztályú lesz a csapat, a játékosoknak emberi tartásból kell vizsgázniuk a hátralévő fordulókban, s a becsületükért kell hajtaniuk. Ezzel tartoznak a klubnak, a pápai szurkolóknak és önmaguknak. Veszíteni lehet ugyan, de olyan lélektelen, akaratgyenge játék, mint legutóbb a Győr ellen, többé nem fordulhat elő.”
Zsivóczky Gyula, a Pápa megbízott edzője

„A héten sokat beszélgettem a játékosokkal, és állítom, a Honvéd elleni kiütéses győzelmünk ellenére is a földön maradtak. Az élen állunk, céljaink vannak, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne tökéletes koncentrációval fussunk neki minden mérkőzésnek. Meg kell szereznünk Pápán is a három pontot, ám arra nem gondolunk, hogy ismét nagy különbségű győzelmet aratunk. Persze, ha a játékban benne lesz, akkor természetesen nem állunk meg az egy-két gólos előnynél.”
Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik