Bécsben már lefőtt a kávéja

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.04.20. 01:46
Címkék
Két év után távozik az osztrák Rapid Wientől Korsós György. A válogatott labdarúgó Görögországban, a Xanthiban folytatja pályafutását. Ausztria helyett Görögország, a Rapid helyett a Xanthi lesz a következő állomás Korsós György karrierjében. A 33-szoros válogatott középpályás két év után int búcsút az osztrákoknak, de csak a nyártól lesz a Xanthi játékosa.
Korsós György becsúszik ? az új edzô miatt minden szétcsúszott a Rapidnál
Korsós György becsúszik ? az új edzô miatt minden szétcsúszott a Rapidnál
Korsós György becsúszik ? az új edzô miatt minden szétcsúszott a Rapidnál
Korsós György becsúszik ? az új edzô miatt minden szétcsúszott a Rapidnál
Korsós György becsúszik ? az új edzô miatt minden szétcsúszott a Rapidnál
Korsós György becsúszik ? az új edzô miatt minden szétcsúszott a Rapidnál

– Elege lett?
– A Rapidból? – kérdezett viszsza Korsós György. – Abból igen. Vége, ennyi volt.

– Mi bőszítette fel ennyire?
– Amikor ehhez a csapathoz jöttem, azt reméltem, bajnokok leszünk és bejutunk a Bajnokok Ligájába. Mind a két célt elértem a Rapiddal, de most nem ez a lényeg. A télen új edző érkezett a gárdához, Georg Zelhoffer, aki fenekestül felforgatott mindent, ami addig működött a klubnál. Teljesen új csapatot akart építeni, makacsul ragaszkodott a nyilvánvalóan hibás elképzeléseihez, ennek következményeként a Rapid a tíz tavaszi bajnokijából és két kupameccséből mindössze kettőt tudott megnyerni. A tavaszi tabellán utolsó az együttes, káosz uralkodik most a klubnál, innen el kell menni.

– Ha jól veszem ki a szavaiból, ön sem volt Zelhoffer kedvezményezettje.
– Tényleg nem. Egyszer voltam kezdő, s talán négyszer becserélt.

– Mi szólt még Görögország mellett?
– Az időjárás. Melegebb éghajlatra vágyom.

– És szakmailag? Ezt előrelépésnek tekinti?
– A Rapid jelenlegi helyzetéhez képest mindenképpen. Új impulzusokra van szükségem. Másik kultúrát, más embereket, másfajta futballt szeretnék megismerni. A Xanthi a nekem való csapat, ebben biztos vagyok. A nyáron adják át az új stadiont, és most fejezték be az új sportcentrumot, amelyben hét füves pálya, kosárlabdapálya, uszoda található. Ráadásul a klub elnökével való találkozás is megerősített abban, hogy jó döntést hoztam, amikor elfogadtam a három évre szóló ajánlatot.

– Mikor kell csatlakoznia új együtteséhez?
– A felkészülés július elsején kezdődik, de a vezetők felajánlották, hogy a menyasszonyommal egy hetet az ő költségükre ott tölthetünk. Afféle nyaralásnak, kikapcsolódásnak szánják.

– A Panathinaikoszban futballozó Torghelle Sándorral beszélt már a tapasztalatairól?
– Hogyne, bár teljesen véletlenül futottunk össze az athéni reptéren, éppen akkor, amikor megérkeztem, hogy aláírjam a szerződést.

– Mire számít Bécsben?
– Valószínűleg továbbra is a kispadon ülök, de az is lehet, hogy az új szerződésem miatt a lelátóra kényszerülök. Jó lenne játszani, de Bécsben és a Rapidban – hogy is fogalmazzak – már lefőtt a kávém… ---- Az „Őrzők” becenévvel illetett Skoda Xanthi nem tartozik a legtehetősebb görög klubok közé (becslések szerint mintegy két és fél millió euró, azaz 660 millió forint az egylet éves költségvetése), a gazdasági stabilitást illetően viszont a szakértők szerint nem akad párja Görögországban.

Az Arisztidesz Pialoglu igazgatta, ám a mágnás Hrisztosz Panopulosz tulajdonában lévő klub a legszigorúbb piaci szabályokat szem előtt tartva is évről évre profitot termel – az elemzők szerint egyedülálló módon a görög futballban –, mivel a tavaly fennállása legjobb bajnoki eredményét produkáló Xanthi (a negyedik helyen végzett, a korábban az Olympiakosszal a BL-ben pallérozódó Joannisz Macurakisz együttese) a játékosok adásvételéből mindig pozitív eredménnyel száll ki. A szabadon igazolható futballistákra specializálódó északiak – Korsós Györgyért sem kell fizetniük – időnként hajlandóak a zsebükbe nyúlni, az ellenben már a csodák kategóriájába tartozik, hogy igazolás tekintetében emberemlékezet óta nem nyúltak mellé: a kiszemelt labdarúgón utóbb mindig haszonnal adtak túl.

Az 1967-ben alapított egyesület 1989 óta tagja az élvonalnak, az aranykor eljövetele két évvel későbbre, a Skodát Görögországba csábító Hrisztosz Panopulosz érkezéséhez köthető. Említésre méltó nemzetközi múltjuk nincs a „vörösöknek”, a két UEFA-kupás indulás alkalmával négy meccsen két pontot szereztek, nem rúgtak, de kaptak hat gólt. Igaz, fejlődőképes a csapat: négy éve a Lazio néggyel, a mostani sorozatban – az elődöntős Middlesborough – csak két találattal terhelte meg a Xanthi hálóját. ---- A Crystal Palace kölcsönjátékosaként az ősz óta Görögország egyik legnépszerűbb csapatához, a Panathinaikoszhoz tartozó Torghelle Sándor sorsa továbbra sem dőlt el. Mindazonáltal nem véletlenül fogalmazunk úgy, hogy a válogatott csatár a Panához tartozik, mert esetében tulajdonképpen ennél többről nincs szó. Csupán elvétve, s akkor is csak percekre kap lehetőséget a zöld-fehéreknél, így valószínűsíthető, hogy a görög klub vezetői nem hosszabbítják meg a kölcsönvételi szerződését. A megállapodás szerint április 30-ig kell választ adniuk, mi a tervük a magyar légióssal.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik