Még három csapat retteghet

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.04.07. 03:21
Címkék
Kilenc forduló van még hátra a Borsodi Liga 2005–2006-os szezonjából. A bajnoki címért zajló harc még korántsem dőlt el, és egyelőre azt sem lehet tudni, kik lesznek a kiesők, melyik két csapat folytatja a következő idénytől az NB II-ben. Az előző héten még négy (közvetlenül) veszélyeztetett volt, csakhogy a Kaposvár a Bozsik-stadionban legyőzte a Honvédot, és ennek köszönhetően Prukner László együttese vélhetően megőrzi az első osztályú tagságát. Angyalföldön, Rákospalotán és Pápán azonban továbbra is fenyeget a kiesés réme.
Az angyalföldi Pintér Zoltán (balra) és a rákospalotai Kapcsos Vince arcán jól látszik: bizony van mitôl megijedniük?
Az angyalföldi Pintér Zoltán (balra) és a rákospalotai Kapcsos Vince arcán jól látszik: bizony van mitôl megijedniük?
M. Németh Péter
Az angyalföldi Pintér Zoltán (balra) és a rákospalotai Kapcsos Vince arcán jól látszik: bizony van mitôl megijedniük?
Az angyalföldi Pintér Zoltán (balra) és a rákospalotai Kapcsos Vince arcán jól látszik: bizony van mitôl megijedniük?
Az angyalföldi Pintér Zoltán (balra) és a rákospalotai Kapcsos Vince arcán jól látszik: bizony van mitôl megijedniük?
M. Németh Péter
Az angyalföldi Pintér Zoltán (balra) és a rákospalotai Kapcsos Vince arcán jól látszik: bizony van mitôl megijedniük?

Íme, a három veszélyeztetett csapat táblázaton elfoglalt helyezése a 22. forduló előtt.
14. Vasas21471024–3219
15. REAC21431421–4115
16. Pápa21161419–609
Vasas: váratlan visszaesés

Kétségtelen, hogy pillanatnyi helyezése, játékosállománya és patinás múltja alapján a Vasas tűnik a leginkább esélyesnek a bentmaradás kiharcolására. Ráadásul a Fáy utcában biztos az anyagi háttér, más kérdés, hogy mindez semmit sem ért az ősszel, amikor Egervári Sándor irányításával csak vergődött a sokak által Dunaferr-nosztalgiacsapatnak mondott gárda. A télen aztán az edzőként kétszeres Magyar Kupa-győztes, egyszeres bajnok Pintér Attila vette át a Vasast, és új szemléletet, hatékony futballt, no meg sikereket ígért a piros-kék vezetőknek, szurkolóknak. Tény, hogy a Vasas a Magyar Kupában bejutott a legjobb négy közé, de a bajnokságban még nem tudott meggyőző teljesítménnyel előrukkolni.

„Régóta kutatjuk, mi lehet az oka a gyengébb bajnoki szereplésnek, de a választ én sem tudom – mondta Tóth András, a piros-kékek védője. – Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a Vasas jövőre is az élvonalban szerepelhet, azaz nem esünk ki. Bár a pontszám alapján úgy néz ki, hogy veszélyben vagyunk, a kiesés eshetősége meg sem fordul a fejünkben. Amúgy meg kilenc meccs még hátravan a bajnokságból, és még nagyon sok minden változhat a hátralévő időben. Szerintem a Kaposvár, sőt még a Pécs is kieshet. De mi nem.”

REAC: túl sok volt a hiba

Rákospalotán az elsődleges gond továbbra is az, hogy a védelem kapitális hibájából gyakorlatilag minden meccsen legalább egy gólt kap a csapat. Általános hiba az is, hogy a csatárok sok helyzetet hagynak ki, így aztán megkockáztatható: ha kicsivel több szerencséje lenne az újoncnak, aligha kellene most ebben az összeállításban foglalkoznunk vele. De szerencséje, stabil védelme és sok gólt szerző csatárai egyelőre nincsenek, ezért a REAC is nehéz hetek előtt áll.

”Nálunk játékos, edző és vezető is elképzelhetetlennek tartja, hogy a REAC kiessen az első osztályból – fejtegette a rákospalotaiak csatára, Torma Gábor. – Azért mondom ezt, mert szinte minden fordulóban, szinte mindegyik ellenfelünkkel szoros mérkőzést játszunk. Sajnos a sorozatos hibák miatt eddig kevesebb pontot szereztünk, de azt hiszem, ha nyerünk egy mecscset, visszatér az önbizalmunk. Hangsúlyozom: nem játszunk alárendelt szerepet a bajnokságban, csakhogy a csapat nagyon fiatal, rutintalan játékosokból áll, ezért mentálisan, összpontosítással nem bírjuk végig a kilencven perceket. Mindezek ellenére biztos vagyok a bentmaradásunkban.”

Pápa: minden meccs létkérdés

Az előző fordulóban kisebb csoda történt: a Pápa megszerezte a bajnokságban az első győzelmét. A sárga-feketék ráadásul a lényegesen jobb erőkből álló Zalaegerszeget verték meg, és ha ez a siker, mondjuk, három fordulóval korábban születik meg, akár a csapat feltámadását is prognosztizálhatnánk. Noha kilenc mérkőzésen még sok minden megtörténhet, a legkevésbé a Lombard FC bentmaradása valószínű. Szürke légiósokkal, önbizalomhiánytól szenvedő játékosokkal nagyon nehéz eredményes futballt produkálni. Más választása azonban nincs a Pápának, mint menteni a menthetőt.

”Örülök, hogy végre nyerni tudtunk, ez ugyanis erőt, lendületet adhat a folytatásra – mondta Szűcs Lajos, az egykori ferencvárosi kapus. – Sajnálatos, hogy ez a siker csak most jött, innen ugyanis már nagyon nehéz felkapaszkodni a tabellán. De amíg matematikai esély van a bentmaradásunkra, nem adjuk fel. Számunkra már régóta létkérdés minden meccs, és ez nem lesz másképp ezután sem. Mint említettem, valóban jó érzés volt győztesen lejönni a pályáról, de messzemenő következtetéseket ebből nem szabad levonni. Valamelyest oldódott a görcsösség, de hurráhangulatról azért nem lehet beszélni. Ha úgy küzdünk, mint a Zalaegerszeg ellen, akkor még érhetünk el szép sikereket, aztán majd meglátjuk, hogy ezek mire lesznek elegendőek.” ---- Három-három villámkérdést tettünk fel a kiesőjelöltek csapatkapitányának. Vajon mennyire vannak tisztában saját maguk és riválisaik helyzetével, mennyire ismerik a sorsolást. És kíváncsiak voltunk arra is, hogy kilenc fordulóval a vége előtt már számolgatnak-e... Nos, a legjobban Szűcs Lajos matekozik, aki már azt is tudja, pontosan hány pontot kell szereznie csapatának ahhoz, hogy jövőre is élvonalbeli meccsekre járhassanak a pápai szurkolók. Meglátjuk, beválik-e a jóslata.
1. Hány pontja van a két legfontosabb riválisnak?
2. Kikkel játszanak a soron következő három fordulóban?
3. Kiszámolta-e már, hány pont kell a biztos bentmaradáshoz?

Tóth András (Vasas)
1. Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem, a REAC-nak négy ponttal kevesebbje van, mint nekünk. A Pápa? Talán kilenc ponttal az utolsó, de igazából ebben sem vagyok biztos.
2. Legközelebb a Debrecennel játszunk, azután következik a Tatabánya. Hogy utána ki lesz az ellenfelünk, azt már nem tudom.
3. Nem számolgatok.

Torma Gábor (REAC)
1. Ez könnyű. A Vasas négy ponttal áll előttünk, a Pápa hattal mögöttünk.
2. Természetesen tudom a választ, Pécs, Debrecen, Tatabánya a sorrend.
3. Nem számolgatok. A legfontosabb mindig a következő meccs.

Szűcs Lajos (Pápa)
1. Mivel az utolsó kettő felett húzzák meg azt a bizonyos vonalat, ezért csak a Vasast figyelem: tizenkilenc pontja van.
2. Én mindig csak a következő meccsre összpontosítok. Ez a Kaposvár elleni találkozó lesz. Kivételesen azt is tudom, hogy utána az MTK-val játszunk. Az a mérkőzés lesz ugyanis a háromszázadik bajnokim.
3. Ha a megszerezhető huszonhét pontból húszat begyűjtünk, szerintem bent marad a csapat. ---- A következő kilenc forduló párosítása. A mérkőzések után az érintett csapatok – szerintünk megszerezhető – pontjainak a számát (0, 1 vagy 3) tüntettük fel. Alább pedig az így kialakuló tabella látható.

22. forduló
REAC–Pécs 3
Vasas–Debrecen 0
Kaposvár–Pápa 1

23. forduló
Debrecen–REAC 0
Tatabánya–Vasas 1
Pápa–MTK 0

24. forduló
Vasas–Sopron 1
REAC–Tatabánya 1
Győr–Pápa 1

25. forduló
Sopron–REAC 0
Ferencváros–Vasas 1
Pápa–Újpest 0

26. forduló
REAC–Ferencváros 1
Diósgyőr–Pápa 3
Vasas–Honvéd 1

27. forduló
Honvéd–REAC 3
Pápa–Vasas 0, 3

28. forduló
Vasas–Zalaegerszeg 3
REAC–Pápa 3, 0

29. forduló
Pápa–Pécs 1
Kaposvár–Vasas 1
Zalaegerszeg–REAC 0

30. forduló
Vasas–MTK 0
REAC–Kaposvár 3
Debrecen–Pápa 0

Számításaink szerint a Pápának nem sikerül megkapaszkodnia az élvonalban, és nehezebb sorsolása miatt a Vasas sem lép meg sok ponttal a REAC elől. De talán egy ponttal így is jobb lesz nála, s végül bent marad az első osztályban.

Vasas + 11 pont
REAC + 14 pont
Pápa + 6 pont

A 30. forduló után tehát így nézhet ki a Borsodi Liga táblázatának alsó fertálya:

14. Vasas 30 pont
15. REAC 29 pont
16. Pápa 15 pont
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik