Nagyobb különbséggel is győzhettek volna

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.03.29. 02:25
Címkék
Az Arsenal csodálatos játékkal jelentős csapást mért a Juventusra a negyeddöntő első felvonásán.
ARSENAL (angol) - JUVENTUS (olasz) 2–0 (1–0)
London, 35 472 néző
V: Fröjdfeldt (svéd). G: Fabregas (40.), Henry (69.). K: Camoranesi (87.), Zebina (89.)
ARSENAL: Lehmann – Eboué, K. Touré, Senderos, Flamini – Hleb, Gilberto Silva, Fabregas, Pires – Reyes (Van Persie, 82.), Henry
JUVENTUS: Buffon – Zebina, Thuram, F. Cannavaro, Zambrotta – Camoranesi, Emerson, Vieira, Mutu (Chiellini, 72.) – Ibrahimovic, Trezeguet (Zalayeta, 79.)
A visszavágót április 5-én játsszák.

Arséne Wenger az utolsó meccs előtti nyilatkozatában érdekes körülményre hívta fel a figyelmet: ha csapata elbukik a Juventus elleni párharcban, az részben az ő ,,bűne” is lesz. A torinóiak legfontosabb emberei közül ugyanis háromnak a karrierjét személyesen egyengette: Lilian Thuram a francia bajnokságbeli debütálását köszönhette neki, David Trezeguet-ből Monacóban faragott klasszis csatárt, Patrick Vieirát pedig az Arsenalhoz vitte, amikor a középpályás nem találta a helyét a Milannál.

Az ám: Vieira… Roppant furcsa volt a francia középpályást fekete-fehér csíkos mezben látni a Highbury ismerős díszletei között. Ahogy remélte, a közönség szinte egyöntetűen megtapsolta, aztán nekiláthatott egykori társai ellen munkálkodni. Volt dolga kezdettől fogva, mert nagyszerű iramban indult a meccs. Philippe Senderos kissé nehezen tudta felvenni ezt a tempót, amikor Zlatan Ibrahimovic kapura tört volna mellette, csak oldalra tudta kinyújtani a lábát, amelyen a svéd csatár annak rendje s módja szerint átesett. Ibrahimovic maga rúgta rá a szabadrúgást, de szögletnél többet nem tudott kicsikarni belőle.
A juventusos múltja miatt – Vieirához hasonlóan – a szokásosnál is nagyobb figyelemtől övezve játszó Thierry Henrynak eleinte nem nagyon ment, egy kisszögletet például könnyelműen eltékozolt némi látványos dekázgatás kedvéért. Igaz, így is sokkal többet mutatott, mint a másik oldalon Trezeguet, aki a kifogástalan produkciót nyújtó Emmanuel Eboué, Kolo Touré és Senderos árnyékában gyakorlatilag észrevehetetlen maradt.

Robert Pires bezzeg hamar tett róla, hogy megjegyezzék maguknak a Juve védői. A rivális tizenhatosával egy magasságban váratlan és jó ütemű sarkazással játszotta meg Cesc Fabregast, a spanyol tehetség szinte azonnal lőtt is, de nagyon gyatrán. Néhány perc múlva Kolo Tourén volt a sor, az elefántcsontparti egy legurított szabadrúgást csavart pontosan Gianluigi Buffon ölébe. Henry pedig a következő hasonló szituációban még a sorfal felállását sem várta meg, és ha csak kicsit jobban céloz, a védőit igazgató Buffon biztosan nem ért volna oda a hosszú sarokig.
Henry következő próbálkozásakor szintén csak keveset tévesztett, ezúttal vertikálisan, majd a 40. percben kiderült, ezen a napon inkább a passzolást kell erőltetnie. Pires szerzett labdát a pálya közepén, gyors vágta után Henryhoz gurított, és a Premiership gólkirálya már küldte is a kiváló átadást Fabregas felé. A Thuram lába között a jobb alsó sarokba ,,visszahúzott” lövést Buffon kővé dermedve nézte.
A megérdemelt vezetést kis híján rögvest megduplázta az Arsenal: Henry némi szerencsével került helyzetbe Thuram mellett, kiszorítva lövésre szánta el magát – nem sokat tévesztett. Az 1–0-val feltehetően így is a hazaiak voltak boldogok a félidőben.

Sejthető volt, hogy a szünet után kontrázásra rendezkednek majd be, elvégre ahhoz kevés együttes ért annyira, mint ők. Ez persze azzal jár, hogy az ellenfél teret kap, Ibrahimovic kétszer meg is lódulhatott a kapu felé. Előbb Kolo Touré, aztán Jens Lehmann akadályozta meg az egyenlítést, de kisvártatva már látni lehetett, miért vállalta a kockázatot az Arsenal. Az első adandó alkalommal meseszép ellenakció futott a Juve térfelén, a bal szélre kihúzódó Reyes észrevette Fabregast, ő lőhetett volna, mégis továbbtette a labdát Henrynak, és a védjegyszerű csavarást Buffon bravúrral tenyerelte szögletre.
A jelek szerint erősen megzavarodó Juventus játékosai egyre kevésbé tudták tartani Fabregast, néhány perc elteltével ismét Buffonnak kellett közbeavatkoznia, miután végtelennek tűnő passzsorozat végén a 18 éves középpályás a hosszú sarok irányába lőtt. Sőt idővel az addig (legalábbis társaihoz képest) visszafogott Hleb is megtornáztatta az olasz kapust.

A 69. percben újabb gólt fialt az ,,ágyúsok” briliáns támadójátéka. Hleb indította zseniális labdával Fabregast, aki nagy ziccerben is képes volt a még nagyobbra játszani: középre, kicsit maga mögé passzolt, és az érkező Henry a labda megszelídítése után az üresen tátongó kapuba emelt. A hajrát nem bírták idegekkel a ,,zebrák” – Mauro Camoranesi és Jonathan Zebina is összeszedte a második sárgáját –, így a visszavágó nagyon nehéz lesz a számukra.

A hetedik lenullázás
Sol Campbell, Lauren és Ashley Cole is már hosszú ideje hiányzik az Arsenal védelméből, ettől függetlenül Jens Lehmann kapus, illetve a fiatal védők – senki sincs 25 év fölött! – sorra hozzák nullára a meccseket a BL-ben. A keddi, Juventus elleni már a hetedik volt a sorban, amivel az „ágyúsok” beállították a Milan 2004–2005-ös idényből származó csúcsát. Az Arsenal legutóbb 2005. szeptember 27-én kapott gólt, akkor az amszterdami Markus Rosenberg volt eredményes, azóta a Sparta és a Real Madrid kétszer-kétszer, közte pedig a Thun és az Ajax egyszer-egyszer volt képtelen feltörni a londoni reteszt, és most a Juve sem tett másképp.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik