A fővárosban bukott el a listavezető Chelsea

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.03.20. 02:51
Címkék
Az idényben korábban csupán egyetlen meccsét nem nyerte meg Londonban a Chelsea – két hónapja a Charltonnal ikszelt –, vasárnap azonban kikapott a kiesés elől menekülő Fulham stadionjában. A Liverpool meglepően simán intézte el a Newcastle-t.
Galambos Péter

Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a Fulham hazai mérlege nem véletlenül olyan, amilyen (egyebek közt a Manchester United vonatkozó mutatójánál is jobb!): a Craven Cottage-en még az éllovas Chelsea-nek is viharos rohamokat kellett kiállnia. Az egyik ilyen akció végén John Terry késve csúszott be Moritz Volznak, a német játékos átesett a védő lábán, ám a bíró továbbot intett. Pár perccel később már senki sem emlékezett erre, ugyanis némi szerencsével Luis Boa Mortéhoz került a labda, és a portugál támadó nagy erővel a hálóba lőtt.

José Mourinho kisvártatva beküldte Didier Drogbát és Damien Duffot, mégpedig Joe Cole, illetve Shaun Wright-Phillips helyére, de a korai cserék nem sokat lendítettek a vendégek játékán. Igaz, a második játékrészben Drogba betalált, csakhogy előtte kezezett – pedig Mourinho már beleélte magát az egyenlítésbe. Játékosai nem tudtak belenyugodni a közelgő vereségbe, William Gallas nyújtott lábbal beleszállt Heidar Helgusonba, amiért piros lapot kapott. Utóbbi nyolc tétmérkőzésén ez volt a Chelsea harmadik veresége.

A Liverpool newcastle-i mérkőzésén bebizonyosodott, Rafa Benítez nem csupán incselkedett a közelmúltban Djibril Cissével, tényleg jobbszélsőként számít a befejező csatárnak megismert franciára. Az ötletnek van jövője, a „vörösök” ugyanis remekül járatták a labdát a St. James’ Parkban, tíz perc sem telt el az első góljukig. Peter Crouch két védő között mozdult rá Jan Kromkamp ívelésére, Peter Ramage és Jean-Alain Boumsong olyan rosszul helyezkedett, hogy a támadónak ki sem kellett használnia a magasságát, háborítatlanul fejelhetett a kapu bal oldalába.

Crouchnak a következő Liverpool-találatban is elévülhetetlen érdemei voltak. Cissé keresztlabdáját Steven Gerrard lefejelte neki, ő visszatette, és a csapatkapitány habozás nékül a hosszú sarokba lőtt. A szünet előtt váratlanul szépített a Newcastle – Shola Ameobi bólintott a hálóba az elbóbiskoló védők között kilépve –, de a második félidő elején Boumsong bakija eldöntötte a meccset. Utolsó emberként hátborzongató luftot rúgott, majd lerántotta a kapu felé meginduló Crouchot. A büntetőt Cissé értékesítette, első gólját szerezve az idén.

B-meccs a láthatáron
Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitány szeretné elérni, hogy a B-válogatott játszhasson barátságos mérkőzést a világbajnokság előtt: május 25-re hívná meg a fehérorosz együttest. A svéd szakember nem találja elegendőnek az A-csapat Magyarország (május 30.) és Jamaica (június 3.) elleni összecsapásán adódó hat-hat cserelehetőséget, és aggódik, hogy egyes futballisták a szezonzárás és a vb kezdete között kiesnek a ritmusból. Az angolok legutóbb 1998-ban vívtak B-válogatott-meccset, Oroszországgal.

PREMIER LEAGUE
A 30. forduló vasárnapi mérkőzésein
Fulham–Chelsea 1–0 (Boa Morte 17.)
Newcastle–Liverpool 1–3 (Ameobi 41., ill. Crouch 10., Gerrard 35., D. Cissé 52. – 11-esből)

Következik a 31. forduló. Március 25.: Aston Villa–Fulham, Chelsea–Manchester City, Liverpool–Everton, Portsmouth–Arsenal, Sunderland–Blackburn, Wigan–West Ham. 26.: Charlton–Newcastle, Manchester United–Birmingham, Middlesbrough–Bolton. 27.: Tottenham–West Bromwich

SOROZATOK
Veretlenség: 5 (Manchester United). Nyeretlenség: 8 (Sunderland). Győzelem: 5 (Manchester United). Döntetlen: –. Vereség: 5 (Sunderland)

GÓLSTATISZTIKA
Idény: 745. Meccsátlag: 2.52. A forduló meccsátlaga: 3.2
Góllövőlista: Henry (Arsenal) 19, Van Nistelrooy (Manchester United) 19, D. Bent (Charlton) 15, Lampard (Chelsea) 14, Harewood (West Ham) 13, Rooney (Manchester United) 12
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik