Egyelőre dacból nem fúj visszavonulót

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2006.02.28. 01:21
Címkék
Berzicza Tamás az elmúlt években a kötöttfogás egyik alapemberének számított. Az athéni olimpia nem sikerült neki, a hazai vb-ről lemaradt, így most a visszavonuláson gondolkodik. Még nem mond semmi biztosat, de annyi már végleges, hogy az év első felét önkéntesen kihagyja.
Berzicza Tamás (elöl) úgy érzi, az új szabályok egyáltalán nem kedveznek neki
Berzicza Tamás (elöl) úgy érzi, az új szabályok egyáltalán nem kedveznek neki
Meggyesi Bálint
Berzicza Tamás (elöl) úgy érzi, az új szabályok egyáltalán nem kedveznek neki
Berzicza Tamás (elöl) úgy érzi, az új szabályok egyáltalán nem kedveznek neki
Berzicza Tamás (elöl) úgy érzi, az új szabályok egyáltalán nem kedveznek neki
Meggyesi Bálint
Berzicza Tamás (elöl) úgy érzi, az új szabályok egyáltalán nem kedveznek neki

– Olyan híreket hallani birkózóberkekben, hogy visszavonul. Tényleg búcsúzni akar?
– Nem tudom, annyi biztos, hogy egyelőre nem készülök a versenyekre – mondta Berzicza Tamás. – Még nem döntöttem. Sokan vannak, akik nagyon szeretnék, hogy lelépjek a színről, rendszeresen azt sugallják, mennyire jó lenne már, ha nem lennék, de – talán éppen dacból – még nem mondom ki a végső szót.

Berzicza Tamás

Született: 1975. augusztus 15., Zalaegerszeg
Klubja: Univer Kecskeméti TE
Edzője: Tihanics Tibor
Súlycsoportja: 84 kg, kötöttfogás
Legjobb eredményei: olimpiai 6. (1996, Atlanta); vb-2. (1997, Wroclaw); Eb-2. (1999, Szófia); junior világbajnok (1995, Teherán), ifjúsági Európa-bajnok (1993, Götzis), serdülő világbajnok (1991, Alma); 7x magyar bajnok
– Mégis kik szeretnék, ha már nem birkózna?
– Nem akarok személyeskedni. Csak annyit mondok, korai még engem temetni. Igaz, már a harmincegyediket taposom, de még nem érzem úgy, hogy fizikálisan gyengültem volna, ellenkezőleg. Vagyis, most is lejárok futni, erősíteni, formában tartom magam, de egyelőre kiszakadok ebből a közegből.

– Miért vetődött fel egyáltalán a búcsú gondolata?
– Első ok: az új szabályok nem igazán fekszenek nekem, és az a gyanúm, hogy a sok változtatgatás után nem módosítják őket a következő néhány évben. Rövid a két perc, az egy perc állóharc meg főleg, nincs időm fizikálisan felőrölni az ellenfél erejét. Aztán meg jön az a kötelező parter a fordított emeléssel. Sajnos az ember felkészül, gürizik, izzad az edzéseken, aztán a verseny lutri, egyáltalán nem biztos, hogy a munka beérik. A korong dönt, hogy kit küldenek le először, aztán meg a vakszerencse, hogy mit enged a bíró. Szabályos parter és emelésindítás ugyanis nincs, hiszen minden versenyző igyekszik elmenni a határig, kihasználni a kiskapukat. Ez szerintem már nem birkózás, tönkretették a sportágat. Amióta látványosabbá akarták tenni, vagyis úgymond elkezdték megmenteni a birkózást, hatalmas baj van. Sok meccsen úgy kaptam ki tavaly, hogy meg sem izzadtam.

– Mi a második ok?
– Az utóbbi három-négy évben nem jöttek az eredmények. Kölyökkoromban sorra nyertem az aranyakat, voltam junior és serdülő világbajnok, ifjúsági Európa-bajnok, felnőttként meg nem sikerül az aranyat összehozni. Mindig csak a „majdnem”-ig jutottam el. Kis híján nyertem 1999-ben egy Európa-bajnoki aranyat, de Szófiában a bolgár Dobrev elleni döntőmet egész egyszerűen elcsalták. Majdnem nyertem egy vébéaranyat 1997-ben Wroclawban, de a finn Yli-Hannuksela élete meccsét vívta, azóta sem produkált semmit. A döntőig megvertem a kubai olimpiai bajnokot, az oroszt, de a fináléra elfogytam, vagyis kikapartam a finnek a gesztenyét. Be kell látnom, hogy nem lehet így csinálni, ahogyan én tettem – az utóbbi években ugyanis nem összpontosítottam száz százalékig a versenyzésre. Ráadásul a jövőmre is gondolnom kellett, vállalkozásom van, és emellett ennyire futotta.

– Vagyis maradt önben egy-két tüske…
– No igen. Úgy látom, nem igazán férek be a válogatottba. A nyolcvannégy kilóban Bárdosi Sándort favorizálja a vezetőség. Nem is lenne ezzel semmi baj, ő is remek birkózó, csak a budapesti vébé előtt meg sem kellett jelennie az országos bajnokságon, akkor is ő indulhatott. Pedig szívesen megmérkőztem volna vele. Vagyis kicsit úgy érzem, szélmalomharcot vívok.

– Végül is miért töpreng, miért nem jelenti be a visszavonulását?
– Sokaknak jobb lenne, ha abbahagynám, de én ezt még nem mondom ki. Most pihenek egyet, az évad első felét kihagyom, a Világkupán, a Magyar Nagydíjon, a hazai bajnokságon és az Európa-bajnokságon biztosan nem indulok, aztán majd meglátjuk. Lehet, hogy dacból még egyszer nekirugaszkodom.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik