Első kézből jönnek a hírek

MOLNÁR ALEXAMOLNÁR ALEXA
Vágólapra másolva!
2006.01.09. 01:44
Címkék
Az Európai Tornaszövetség (UEG) tavaly ősszel tartotta meg tisztújító kongresszusát Birminghamben, amelyen kiemelkedő magyar sportdiplomáciai siker született. Szabó Andrást, a Magyar Tornaszövetség elnökét az UEG egyik alelnökévé választották.
Szabó András munkaköre a legváltozatosabb az elnökségben
Szabó András munkaköre a legváltozatosabb az elnökségben
Szabó András munkaköre a legváltozatosabb az elnökségben
Szabó András munkaköre a legváltozatosabb az elnökségben
Szabó András munkaköre a legváltozatosabb az elnökségben
Szabó András munkaköre a legváltozatosabb az elnökségben
– Mi történt a kinevezése óta?
– A tisztújítás szeptemberben volt, ám azok, akiknek lejárt a mandátumuk, csak december közepén adták át hivatalukat – mondta Szabó András. – Felállt az új csapat, az elnökség tagjai az eddig megszokottól eltérően osztották szét egymás között a munkát. Az elnököt három alelnök segíti, hozzám a marketing, a szponzoráció és a kommunikáció tartozik.
– A másik két alelnöknek mi a dolga?
– Az egyikük a lausanne-i központban az adminisztrációval foglalkozik, míg a másik szövetséghez tartozó sportágak szakmai felügyeletét látja el.
– Hogyan jellemezné saját területét?
– Biztos, hogy ez a legváltozatosabb munkakör, de a latin mondás szerint a változatosság gyönyörködtet. Én úgy szoktam jellemezni a megbízatásomat, hogy "most a hónom alá vettem a forró burgonyát". Mert lesz dolgom rengeteg.
– Milyen gondokkal találta szembe magát?
– Szerencsére eddig nem voltak nagyobb gondjaim, ezzel együtt sok a munkám. Az idén legkevesebb hétszer ülésezik az elnökség, február végén például az olimpiai kvalifikációs rendszer reformjáról tárgyalunk. Ki kell dolgoznom a szövetség marketing- és kommunikációs stratégiáját, emellett pályázatokat írok ki szakmai ügynökségeknek, ezzel újabb partnereket kutatok fel. A magyar szövetségtől is kértem adminisztrációs segítséget, ki kell építenünk a munkakapcsolatot a lausanne-i központtal. Ugyanakkor már aktuális téma az április végi, május eleji görögországi Európa-bajnokság rendezése, előkészítése, a helyszínek ellenőrzése, ezért februárban Athénban is lesz ülésünk.

– Az alelnöki kinevezése tekinthető a magyar tornasport elismerésének is?
– Annak ellenére választottak meg a tisztségre, hogy csak kevéssé volt ismert a nevem a sportág nemzetközi berkeiben, ugyanakkor remek ajánlólevelet jelentett a kitűnő magyar sportdiplomaták munkája. Elsősorban Karácsony Istvánra gondolok, aki a nemzetközi szövetség technikai bizottságának alelnöke és Forgács Róbertre, aki korábban a hazai szövetség főtitkára volt. Az elmúlt három évben Magyarország négyszer volt házigazdája nagy nemzetközi versenynek, több alkalommal rendeztünk nívós edzőképzést Tatán, és a pontozóbírók úgynevezett FIG-akadémiájának is otthont adtunk. Remélem, a munkám tovább erősíti majd a magyar tornasport presztízsét. Pontozásos sportágban hasznos elnökségi tagnak lenni, ráadásul általam első kézből juthat a hazai szövetség fontos információkhoz.
– Meddig szól a kinevezése?
– Négy évre, ugyanis olimpiai ciklusonként van tisztújítás.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik