Jó úton a halhatatlanság felé

CSILLAG IMRE, GYENGE BALÁZSCSILLAG IMRE, GYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2005.12.19. 01:53
Címkék
A Cádiz legyőzésével új klubcsúcsot állított fel a Barcelona, a gránátvörös-kékek ezt megelőzően sohasem nyertek zsinórban tizenkét mérkőzést. Ráadásul nem csak az eredmények miatt egyértelmű, hogy a katalánok történetük egyik legszebb korszakát élik.
Érthetô Samuel Eto’o jelzése: a Barcelona megállíthatatlan, ô pedig tizenöt találattal vezeti a góllövôlistát
Érthetô Samuel Eto’o jelzése: a Barcelona megállíthatatlan, ô pedig tizenöt találattal vezeti a góllövôlistát
Reuters
Érthetô Samuel Eto’o jelzése: a Barcelona megállíthatatlan, ô pedig tizenöt találattal vezeti a góllövôlistát
Érthetô Samuel Eto’o jelzése: a Barcelona megállíthatatlan, ô pedig tizenöt találattal vezeti a góllövôlistát
Érthetô Samuel Eto’o jelzése: a Barcelona megállíthatatlan, ô pedig tizenöt találattal vezeti a góllövôlistát
Reuters
Érthetô Samuel Eto’o jelzése: a Barcelona megállíthatatlan, ô pedig tizenöt találattal vezeti a góllövôlistát

Először is rögzítsük a tényt: a Barcelona a világ jelenlegi legjobb labdarúgója, a megfázással küszködő Ronaldinho nélkül is nagyon simán jutott túl a Cádizon, és amellett, hogy megerősítette első helyét a táblázaton (nem számítva a lapzártánk után a Real Madrid ellen pályára lépő Osasuna eredményét), új klubrekordot állított fel sorozatban tucatnyi megnyert mérkőzéssel.

És most lássuk a történelmet: a Barcelona, a világ akkori egyik legjobb labdarúgójának számító Kubala László vezetésével az 1955–1956-os idényben sorozatban tizenegy mérkőzést nyert meg – ez számított klubrekordnak egészen szombat estig. "Gratulálok játékosaimnak a csúcsdöntéshez! Meggyőződésem, hogy jó úton járunk, amelyről nem szabad letérnünk" – elemzett szerényen a Cádiz legyőzése után a siker egyik kovácsa, Frank Rijkaard edző.

Pedig ha valakinek lenne oka melldöngetésre, az éppen a holland szakvezető, elvégre poraiból élesztette fel a Barcát, amelyet két éve még a kiesés (!) réme is meglegyintett. Azóta nagyot fordult a világ, és a megtáltosodó katalán gárda október 22., az Osasuna kiütése (3–0) óta kizárólag a győzelmek rubrikába húz be strigulákat. A pamplonaiak után elvérzett ellene a Málaga, a Real Sociedad, a Panathinaikosz, a Getafe, a Real Madrid, a Werder Bremen, a Santander, a Villarreal, az Udinese, a Sevilla és most a Cádiz is. A Barca gólkülönbsége ékesen tanúskodik arról, hogy nem csak talált győzelmeket rejtenek a számok, elvégre 37 szerzett találattal szemben mindössze öt kapott gól áll, azaz a jó eredményhez a legtöbbször pazar játék is társul.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol bajnokságot?

Ha kitart a lendület, a jövő év elején a Barcelona a korábbi bajnoki klubcsúcsát is megdöntheti, hiszen most zsinórban kilenc győzelmet számlál a Primera Divisiónban (hasonló sorozatra csak háromszor volt példa), az abszolút rekord pedig 11 siker egymás után (ezt az 1983–1984-es idény 29. fordulója és a következő évad 5. fordulója között érte el a gárda).

A listavezető nagy menetelésének árnyékában rendezték a galíciai rangadót a Celta Vigo és a Deportivo között. A tartományi derbi úgy húsz percig volt izgalmas, a hazaiak kapuját őrző José Manuel Pinto ugyanis az első félidő felénél piros lapot kapott a Pedro Munitis ellen a tizenhatoson belül elkövetett szabálytalanságáért, és ennyi bőven elegendő volt a vendégeknek. Diego Tristán bevágta a tizenegyest, és mivel a szünetig még kétszer volt eredményes a La Coruna-i legénység, még az is belefért, hogy Tristán a fordulás után büntetőt hagyjon ki.

"Játékosaim teljesen összetörtek, hiszen éppen a legnagyobb riválisunk, a Deportivo ellen buktunk el. Nem tehetünk mást, felállunk a padlóról, és folytatjuk a küzdelmet" – fogadkozott Fernando Vázquez, a Celta edzője. Az előző idényt a másodosztályban töltő vigóiak bánata érthető, hiszen két éve fűti őket a revánsvágy, ugyanis a két csapat legutóbbi rangadóján a Depor minden idők legnagyobb zakóját (5–0) mérte rájuk.

Távirati stílusban
Jelentős erőfeszítésre késztette a BL-ben is vitézkedő Villarrealt a Getafe, amely elsősorban saját támadói pontatlansága miatt kapott ki az El Madrigalban. Persze nem elhanyagolható tényező a nagy napot kifogó Juan Román Riquelme parádézása, illetve szabadrúgásból szerzett gólja sem.

Sovány, mégis biztos győzelmet aratott a Valencia a Mendizorroza-stadionban, így az Alavés továbbra is nyeretlen hazai pályán. A baszk kiscsapat csak azért nem utolsó, mert a Betis simán alulmaradt az Athletic Bilbao elleni kiesési rangadón, és rosszabb a gólkülönbsége. Ezzel szemben a bilbaóiak kiléptek a kiesési zónából.

Az utolsó negyedóráig kétgólos előnye volt a Real Sociedadnak a Sevilla otthonában, ám a hajrában "rövidzárlat" keletkezett, és a hazaiaknak sikerült a maguk javára fordítani a találkozót.

Santanderben elsősorban a piros lapok potyogtak: a hazaiak három, vendégük, a Málaga két emberét vesztette el idő előtt. A gólokat viszont egyenlően "osztották el" a felek.

PRIMERA DIVISIÓN, 16. forduló
Cádiz–Barcelona 1–3 (Miroszavljevics 90., ill. Giuly 31., Eto'o 45., 48. – az elsőt 11-esből)
Celta Vigo–Deportivo 0–3 (Tristán 24. – 11-esből, Valerón 42., Capdevila 45.)
Villarreal–Getafe 2–1 (Riquelme 45., Forlán 57., ill. Riki 19.)
Alavés–Valencia 0–1 (Albiol 7.)
Athletic Bilbao–Betis 2–0 (Urzaiz 21., Danobeitia 29.)
Sevilla–Real Sociedad 3–2 (Kepa 75., 88., Kanouté 81., ill. Labaka 26., Garitano 65.)
Santander–Málaga 1–1 (Casquero 44., ill. César Navas 38.)
Espanyol–Zaragoza 2–2 (Tamudo 48., 82., ill. Generelo 50., D. Milito 65.)
Mallorca–Atlético Madrid 2–2 (Iuliano 20., 84., ill. Maxi Rodríguez 1., Colsa 13.)

Következik (december 21-én) a 17. forduló: Valencia–Mallorca, Betis–Alavés, Zaragoza–Athletic Bilbao, Deportivo–Espanyol, Barcelona–Celta Vigo, Real Sociedad–Cádiz, Getafe–Sevilla, Málaga–Villarreal, Real Madrid–Santander, Osasuna–Atlético Madrid
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik