Délről északra tartanak

M. Cs.M. Cs.
Vágólapra másolva!
2005.12.17. 01:47
Címkék
Teljesítette a kötelezőt a Debreceni Vadkakasok, bejutott a Páneurópai Kupa legjobb nyolc csapata közé.
Igaz, a "kötelező" kitétellel illik csínján bánni. Egyrészt, mert a csoportban Rajko Toroman gárdája előtt végző svájci Boncourt kiesett a legjobb 16 között, másrészt pedig, mert a debreceni volt az egyetlen magyar klub a férfiaknál, amely egyáltalán vállalta a nemzetközi megméretést.

Azután, hogy az amerikai, szerb, horvát, svéd és görög légiósokat felvonultató Keravnosz Nicosiát az első találkozón tíz ponttal, 81–71-re sikerült megvernie a magyar bajnokság ezüstérmesének, a csütörtöki visszavágón néha rezgett a léc. A nemzetközi rutin hiányát azonban lelkesedéssel pótolva a Vadkakasok kivívta a legjobb nyolc közé kerülést. A továbbjutást érő 72–68-as vereséget hozó meccsen Martynas Andriukaitis volt a főszereplő: a litván légiós talán most először bizonyította igazán, érdemes volt szerződtetniük őt a debrecenieknek. Leszedett nyolc lepattanót, dobott 20 pontot, közte négy triplát. Ráadásul az egyik távoli találatot az utolsó három percen belül szerezte, akkor, amikor 11 ponttal vezetett a hazai csapat. Ez a különbség a debreceniek kiesését jelentette volna.

"Azért igazoltak, hogy a kiélezett szituációkban is bedobjam a labdát – mondta Martynas Andriukaitis. – Nagyon kemény meccs volt a visszavágó, mindegyikünk meg akarta mutatni, hogy jobb csapat vagyunk. Szükség volt a töretlen harci szellemre, mert a bírók sokszor segítettek a ciprusiaknak, rengeteg személyi hibát fújtak ellenünk."

A továbbjutás eredményeként a déli utazást követően (a hazaút Ciprusról nem volt zökkentőmentes, noha a gép felszállt Szófiából, ám az ítéletidő miatt Románia felett visszafordult, és így a csapat csak szombat délután érkezik Magyarországra) északi túra vár a debreceniekre. Január 19-én a finn Lappeenrantan NMKY érkezik a Főnix-csarnokba, majd egy héttel később a magyarok viszonozzák a látogatást Lappföldön. A finnek a nyolcaddöntőben 184–182-es összesítéssel jutottak túl a holland EBBC Tulip Den Bosch csapatán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik