Ismét beköszönt a próbaidő

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.12.16. 00:44
Címkék
A novemberi budapesti Skoda-kupán sérüléshullám miatt tartalékos volt a magyar válogatott. A pénteken kezdődő katowicei Eurotouron viszont Pat Cortina szövetségi kapitány szándékosan mellőzi a legjobbakat, Szuper Leventét, Sille Tamást, Tokaji Viktort, Ocskay Gábort, Palkovics Krisztiánt, Ladányi Balázst, Vas Mártont, Holéczy Rogert és Vas Jánost. A riválisok közül Norvégia és Lengyelország kemény ellenfélnek ígérkezik, míg Romániát legutóbb könnyedén legyőzte a magyar együttes.
Pat Cortina arra kíváncsi, milyen teljesítményre lesznek képesek kiválasztottjai erôs riválisok ellen
Pat Cortina arra kíváncsi, milyen teljesítményre lesznek képesek kiválasztottjai erôs riválisok ellen
Pat Cortina arra kíváncsi, milyen teljesítményre lesznek képesek kiválasztottjai erôs riválisok ellen
Pat Cortina arra kíváncsi, milyen teljesítményre lesznek képesek kiválasztottjai erôs riválisok ellen
Pat Cortina arra kíváncsi, milyen teljesítményre lesznek képesek kiválasztottjai erôs riválisok ellen
Pat Cortina arra kíváncsi, milyen teljesítményre lesznek képesek kiválasztottjai erôs riválisok ellen
– A novemberi Skoda-kupán kiderült, van még jó néhány hokis, akire a válogatottnál is biztosan számíthatok – mondta Pat Cortina. – Akkor és ott remekül vizsgáztak a debütálók, pontosan azt nyújtották, amit látni szerettem volna; beleadtak apait-anyait, küzdöttek hatvan percen keresztül. A mostani, katowicei tornát arra használjuk fel, hogy kiderüljön, vajon ezek a játékosok komolyabb ellenfelek ellen is megállják-e a helyüket. Mert valljuk be, a Skoda-kupán szereplő zólyomiak, a japán vagy a román válogatott azért nem képviseltek A-csoportos színvonalat.

– Nem úgy, mint Norvégia…
– Pontosan. A norvégok a debreceni divízió–1-es vébén megérdemelten harcolták ki az elittagságot. Nem tudni, Lengyelországba milyen csapattal érkeznek, de biztos, hogy nem lesznek gyengék. A lengyelek szintén előttünk, a második helyen végeztek Debrecenben, ráadásul hazai közönség előtt játszanak. A legkevésbé veszélyes ellenfél talán Románia, ám ne feledjük, a magyar–román mérkőzés mindig igazi prezstízscsata, s nem biztos, hogy ugyanazzal a gárdával jönnek, mint amelyiket legutóbb kilenc góllal legyőztük.

– Mi a helyzet Szuper Leventével?
– A kapus hátsérülése óta még mindig nincs százszázalékos állapotban, ráadásul igencsak sűrű a decemberi program Olaszországban, úgyhogy nem erőltetjük a játékát. Budai Krisztián és Bernei Gergely is remek kapusok, és mindketten lehetőséget kapnak majd a tornán, ez biztos.

– Itthon hagyta a legjobbakat: egy pillanatra sem gondolt arra, hogy a magyar hoki lerombolhatja az utóbbi években kemény munkával kiharcolt nemzetközi tekintélyét?

– Egészen biztos vagyok benne, hogy a behívott játékosok megállják a helyüket. Kulcsembereink évek óta kemény sorozatterhelést kapnak a hazai bajnokságban, az Interligában, a válogatottban, azaz megérdemelnek egy kis szusszanást. És mint mondtam, itt az újabb bizonyítási lehetőség az új hullámnak. Kifejezetten örülnék neki, ha a jövőben minden egyes posztért kemény harc dúlna a válogatottban.

– Ki lesz Lengyelországban a segédedzője?
– Gondolom, arra kíváncsi, mi lett Patrik Urbannal, aki a Skoda-kupán még segédedzőm volt. Nos, hiányzik majd, hiszen sokat segített nekem és a válogatottnak is, de a szövetség úgy döntött, mivel Patrik már nem Magyarországon képzeli el a jövőjét, csak Dobos Tamás áll majd mellettem.

– Milyen sorokat küld majd a jégre?
– A védők Horváth András, Szajbert Krisztián; Kangyal Balázs, Svasznek Bence; Ondrejcik Rastislav, Tőkési Lajos párosításban lépnek pályára, kiegészülve Szélig Viktorral, aki bárkivel képes párban játszani. A csatársorok Gröschl Tamás, Vaszjunyin Artyom, Kovács Csaba; Gergely Csaba, Fodor Szabolcs, Majoross Gergely; Erdősi Péter, Fekete Dániel, Peterdi Imre; Hoffmann Attila, Feil Arnold, Jánosi Csaba öszszeállításban szerepelnek majd, és Kiss Gábor is bevetésre kész. Persze a sorok összetétele a meccsszituációkhoz alkalmazkodva változhat.

– Milyen eredménnyel lenne elégedett Katowicében?
– A felkészülési tornákon nem az eredmény a fontos, hanem a játék. Az, hogy ebben az összetételben is felvegyük a versenyt a nálunk erősebb válogatottakkal is. Most, amikor bevallottan a kísérletezés szándékával utazunk Katowicébe, végképp nem a győzelmek száma a mérvadó. Ha átlagban három gólnál kevesebbet kapunk meccsenként, és minden alkalommal emelt fővel hagyjuk el a jeget, teljesen elégedett leszek.

Újabb magyar pontszerzés
Az osztrákok után a lengyelektől is pontot szerzett a magyar válogatott a minszki U20-as divízió–I-es világbajnokságon. A 3. fordulóban 1–1-et játszott a csapat a lengyelekkel – a magyarok gólját Fekti Bálint szerezte. "A csapat maximálisan betartotta a taktikai utasításokat"– mondta a válogatott edzője, Vladimir Matejov. A csapat pénteken Kazahsztán ellen lép pályára.

A lengyelországi TORNA PROGRAMJA
December 16., péntek
Magyarország–Norvégia (16.00),
Lengyelország–Románia (19.30)
December 17., szombat
Norvégia–Románia (13.30),
Lengyelország–Magyarország (17.30)
December 18., vasárnap
Lengyelország–Norvégia (12.30),
Magyarország–Románia (17.00)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik