Hitelvesztés – bűncselekmény

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2005.12.07. 03:00
Címkék
Hivatalosan, jogilag nincs ügy. Egyelőre nincs& Alább két jogvégzett embert  Horváth Gábort, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének (HLSZ) főtitkárát, valamint Izsó Ignácot kérdeztük a tiltott fogadások hátteréről.
Egyre erôsebb a szurkolók gyanúja, hogy némely magyar futballista kizárólag úgy ér a labdához, ahogy azt a tippmixszelvénye megkívánja
Egyre erôsebb a szurkolók gyanúja, hogy némely magyar futballista kizárólag úgy ér a labdához, ahogy azt a tippmixszelvénye megkívánja
NS-montázs
Egyre erôsebb a szurkolók gyanúja, hogy némely magyar futballista kizárólag úgy ér a labdához, ahogy azt a tippmixszelvénye megkívánja
Egyre erôsebb a szurkolók gyanúja, hogy némely magyar futballista kizárólag úgy ér a labdához, ahogy azt a tippmixszelvénye megkívánja
Egyre erôsebb a szurkolók gyanúja, hogy némely magyar futballista kizárólag úgy ér a labdához, ahogy azt a tippmixszelvénye megkívánja
NS-montázs
Egyre erôsebb a szurkolók gyanúja, hogy némely magyar futballista kizárólag úgy ér a labdához, ahogy azt a tippmixszelvénye megkívánja

– Ön mit gondol? Lesz a közeljövőben fogadási botrány Magyarországon?
– Fogalmam sincs – mondta Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének főtitkára. – Nincs tudomásom arról, hogy készülőben lenne ilyesmi, de engem is érhet meglepetés.
– Lipcsei Péter, a Ferencváros csapatkapitánya említette, hogy az FTC-nél a játékosok szerződésében benne van, tilos a zöld-fehérek meccsére fogadniuk. Mik a tapasztalatai, más klubok is írásban rögzítik azt, aminek jobb helyeken egyértelműnek kellene lennie?
– Abban nem találok kivetnivalót, ha egy játékos saját csapata győzelmére fogad! Ez ugyanis a legkevésbé sem sérti a sporterkölcsöt. Egyébként láttam már ilyen dokumentumot, ám nem ez az általános. Ha ilyen pont szerepel egy játékos szerződésében, akkor természetesen be kell tartatni és tartani, be nem tartása – hangsúlyozni sem kell – súlyos következményekkel járhat. A tippmixről – hiszen erről van szó – mint fogadási játékról véleményem szerint nem lehet jogi kategóriaként beszélni. Ez inkább morális kategória.

– Ha tehetné, jogászemberként levenné a magyar mecscseket a tétlapról?
– Semmiképpen. A magyar labdarúgás elemi érdeke, hogy a bajnoki és kupamérkőzések szerepeljenek a fogadási irodák kínálatában. Ha eltűnnének a hazai meccsek a tétlapról, az – némi túlzással – beismerő vallomással érne fel.
– Ez azért érdekes, mert ugyanarre a kérdésünkre több klubvezető is úgy felelt, nem tenné lehetővé a fogadásokat a hazai meccsekre.
– Tudok róla, és nem is értem ezeket a nyilatkozatokat, mert ezek szerint ők tudnak valamit, amit én és mások nem. Ha így van, és vannak bizonyító erejű információik, tessék, álljanak elő velük! Ha az, amiről mostanában sok szó esik, valóban létező probléma, azonnal ki kell irtani. Ebben az esetben elengedhetetlen a mielőbbi megtisztulás. Ha visszaélések derülnének ki, azonnali szankciókra lenne szükség.
– Azért hallott, fogalmazzunk így, mendemondákat?
– Igen. De ahogy ön fogalmazott: ezek csak mendemondák. Bizonyítékom nekem sincs. Az mindenesetre érdekes, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor Szieben László volt a Magyar Labdarúgóliga elnöke, volt már ügy, volt nyomozás is, de az eredményeket senki sem ismeri.
n Horváth Gábornak akad vitapartnere, mégpedig ügyvédkollégája, a magyar futballisták érdekvédelmi szervezetét a kilencvenes évek elején megalapító korábbi kiváló Vasas-játékos, Izsó Ignác.

– Horváth Gábor, a HLSZ főtitkára szerint a fogadási ügy morális kategória. Egyetért?
– Nem feltétlenül – mondta Izsó Ignác, a korábbi ötszörös válogatott labdarúgó, aki ügyvédként dolgozik. – Bizonyos szempontból azonban a morális kategória szigorúbbnak tekinthető, mint a jogi.
– Lehet jogi kategóriaként beszélni erről a kérdésről?
– Igen. Ha valaki manipulálja az eredményeket, nyerészkedik, bűncselekményt követ el, márpedig az ilyen jellegű ügy a jogi kategóriába sorolható. Ehhez viszont bizonyítékra van szükség.
– Az pedig egyelőre nincs.
– Ezt én is így tudom. Akkor viszont értelmetlen, tovább megyek, őrültség ezzel a kérdéssel foglalkozni. A magyar futball az úgynevezett fogadási ügy nélkül is ezer sebből vérzik, és az ilyen jellegű feltételezések csak további indulatokat kavarnak. Ez a hisztéria megmételyezheti labdarúgásunk amúgy sem túl jó légkörét.
– Bizonyítékkal még senki sem állt elő, de túlságosan is sok pletykát hallani. És vannak, akik szerint születnek gyanús eredmények a bajnokságban.
– Ismeri a mondást: amit ketten tudnak, az már nem titok. Meggyőződésem, hogy ilyesmit hosszú távon nem lehetne eltitkolni. Ráadásul, ha valaki ilyenre vetemedne, az egy életre leírná magát. Nem hiszem, hogy ezt bárki megkockáztatja, ezért kétlem, hogy ennek az egésznek van bármiféle alapja. A téma már eddig is nagy károkat okozott, mert bekerült a köztudatba, viszont mindenki csak találgat, gyanúsítgat. Ennek semmi értelme.

Nagy a csend

Lapunkban az elmúlt hetekben többször is foglalkoztunk a fogadási ügyekkel, visszatekintésként nézzük végig, mivel is:
November 24.: Összeállításunkban megszólaltak a csapatok ügyvezetői, akik közül többen azonnal levennék a magyar mecscseket a tétlapról. Horváth Gyula, a korábbi pécsi csatár elmondta, hogy játékgépezés miatt tették ki a keretből, és írtunk a német bíróról, Robert Hoyzerről, aki már a börtönben gondolkodhat arról, megérte-e neki, hogy elcsalt néhány meccset.
November 25.: Az általunk megkérdezett élvonalbeli csapatok kapitányai szinte egyöntetűen vallották, idehaza nincsenek a fogadások miatti gyanús mérkőzések. Igaz, többen műsoron kívül azért megsúgták, hogy igen sok eladott találkozóról tudnak…
November 29.: A 2–2-re végződött Honvéd–MTK meccs után a kispesti vezetők a tippmixet emlegették, ám utóbb maguk is belátták, nem valószínű, hogy az amúgy botrányos véget érő – Saskőy Szabolcs játékvezető nyolc percet hosszabbított, s az MTK egyenlítő gólja a 98. percben született – bajnoki ilyen mérkőzés volt.

Körkérdés

Megfenyegették az egerszegi focistákat

Ismét körkérdésben fordultunk a tizenhat élvonalbeli klub vezetőihez, hogy az elmúlt napokban valamilyen formában téma volt-e a fogadási ügy házon belül.

Domonyai László, az MTK ügyvezető igazgatója: – Nem téma az MTK-nál a fogadás, sem az ezt körüllengő botrány.

Dányi Szilárd, az Újpest ügyvezető igazgatója: – Nálunk nem beszélgettek erről a játékosok, klubunk futballistái semmilyen körülmények között sem foglalkoznak ilyesmivel…

Gőbl Gábor, az FC Sopron ügyvezető igazgatója: – Nem foglalkoztunk ezzel a témával.

Illés János, a Kaposvár ügyvezető elnöke: – Mi nem kívánunk ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Klement Tibor a Győri ETO FC klubigazgatója: – A vezetőkkel beszélgettünk, de tudjuk, a rendőrségnek 2003 óta pontos információ vannak arról, kik érintettek az ügyben, de kérdés, miért nem továbbították az ügyészségnek.
Kőszegi Géza, a Bp. Honvéd ügyvezetője: – Ez csak az illetékes hatóságokra tartozik. A játékosaink pedig azzal foglalkoznak, amire szerződtek.

Kutasi Róbert, a REAC klubigazgatója: – Nálunk sem korábban, sem a cikksorozat közben és azután nem került szóba ez a téma. Ugyanakkor a Magyar Labdarúgó-szövetség következő elnökségi ülésén javasolni fogom azt, hogy az MLSZ vizsgálja meg, megéri-e a hazai kluboknak, hogy bármilyen szerencsejáték programján szerepeljenek, hiszen egyelőre semmiféle anyagi előny nem származik belőle.

Mészáros János, a Pécs ügyvezető igazgatója: – Nem foglalkoztunk ezzel a kérdéssel.

Nagy Ferenc, a ZTE FC elnöke: – Az újságban megjelent cikkek után különböző információk hangzottak el, amelyeket senki sem bizonyított, ám mi a klubnál megmondtuk a játékosoknak,ha bárkiről bebizonyosodik, hogy köze van a tiltott fogadásokhoz, akkor azonnal eljárást indítunk ellene.
Sallói István, a Diósgyőr sportigazgatója: – Nem volt ez téma a labdarúgók között, és nem is lesz, mivel csak pletykák jutnak el hozzánk.

Szemán György, a Lombard Pápa klubigazgatója: – Bizony téma volt az öltözőben. Bementünk a játékosokhoz, és megkérdeztük tőlük, tiszta-e a lelkiismeretük. Igennel válaszoltak.

Szieben László, az FC Fehérvár tulajdonosainak képviselője: – Biztosak vagyunk benne, hogy a mi játékosaink nincsenek érintve ebben az ügyben, más csapatokkal pedig nem szeretnénk foglalkozni.

Szilágyi Sándor, a Debrecen ügyvezető igazgatója: – Nem foglalkozunk ezzel az üggyel.

Török József, a Tatabánya ügyvezető igazgatója: – Nem foglalkoztunk az üggyel.

Tepszics Ignác, a Ferencváros sportigazgatója: – Nálunk nem téma, s nem is lehet téma a fogadásokkal kapcsolatos ügy.

Vancsa Miklós, a Vasas ügyvezető igazgatója: – Nálunk – érintőlegesen – téma volt a tippmix.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik