Keményedik a szigor

G. P.G. P.
Vágólapra másolva!
2005.12.01. 00:17
Címkék
Az utóbbi hetek nagy nyilvánosságot kapó esetei hatására minden eddiginél keményebb fellépést tervez az Európai Labdarúgó-szövetség a stadionokban tapasztalható rasszizmus ellen. A magyarországi helyzetről túlzás volna azt állítani, hogy az érdeklődés fókuszában lenne, de a minapi MTK–Újpest bajnokin történtekről beszámoltak a legnagyobb hírügynökségek, ily módon tehát az antiszemita bekiabálások is hathattak az UEFA illetékeseire. A hazai reakciók tudatában pedig érdekes, hogy a játékvezetők felelősségére hívták fel a figyelmet.

"Készek vagyunk a szükséges szankciók kiszabására, a súlyos pénzbüntetéstől a stadionbetiltáson át a csapatok kizárásáig a versengésekből" – jelentette ki Per Ravn Omdal, az UEFA alelnöke. Omdal és kollégái szerdán találkoztak az Európai Parlament azon képviselőivel, akik a kérdéskörrel foglalkoznak, és támogatást remélnek a sportvezetőktől. "Akik még nem ébredtek fel, mielőbb tegyék meg. A bírók nagyban befolyásolhatják, mi történik a lelátókon" – mutatott rá az alelnök, arra utalva, hogy a síposoknak joguk van lefújni a mérkőzéseket. (Az előző idényben Hollandiában előfordult, hogy a bíró így cselekedett.)

A legnagyobb feltűnést az olasz Messina játékosának, Marc Zorónak a története keltette. Az Inter elleni bajnokin kis híján levonuló elefántcsontparti védő inzultálása nemcsak hogy tiltakozó kampányt indított el, de a legfrissebb hír szerint klubja szimbolikus gesztust gyakorolva kinevezte csapatkapitánynak. A karszalag eddigi viselője, Riccardo Zampagna nemrégiben négymeccses eltiltást kapott egy bíró lefejeléséért, úgyhogy a döntést különösebben magyarázni sem kell.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik