Két esküvő - egy érem?

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2005.10.06. 03:11
Címkék
Lipcsében szombaton a női tőr és a férfi párbajtőr selejtezőivel megkezdődik az év legrangosabb versenye, a világbajnokság. Bár az első napon még nem osztanak érmeket, női tőrözőink mindenképp dobogóra esélyesként indulnak harcba. Közülük is a legnagyobb reménység Mohamed Aida, aki nem titkolja, hogy érem nélkül csalódott lesz.
Mohamed Aida vb-érem nélkül elégedetlenül zárná a lipcsei versenyt
Mohamed Aida vb-érem nélkül elégedetlenül zárná a lipcsei versenyt
Farkas József
Mohamed Aida vb-érem nélkül elégedetlenül zárná a lipcsei versenyt
Mohamed Aida vb-érem nélkül elégedetlenül zárná a lipcsei versenyt
Mohamed Aida vb-érem nélkül elégedetlenül zárná a lipcsei versenyt
Farkas József
Mohamed Aida vb-érem nélkül elégedetlenül zárná a lipcsei versenyt
- Lipcsében az önök versenye nyitja a vébét. Milyen hangulatban várja a rajtot?
- Most nagyon jól vagyok. Élvezem, hogy az elutazás előtti utolsó napokban itthon lehetek - feleli a több mint egy évtizede a nemzetközi élvonalban szereplő Mohamed Aida. - Nem az edzőtáborozás volt hosszú, hanem a hat hét távollét, ugyanis most végig Pesttől távol voltunk. Lehet, hogy öregszem…? Mindenesetre nagyon örülök annak, hogy végre a saját ágyamban alhatok. Azt hiszem, kicsit besokalltam a sok alkalmazkodástól. Még az a szerencse, hogy Edinával (Knapek Edina - a szerző), akivel régóta szobatársak vagyunk az edzőtáborokban és az utazások során, nagyon jól megértjük egymást.

- A formájáról mit tud mondani?
- Vébék előtt sokkal motiváltabb szoktam lenni. Lelkileg kell összekapnom, pszichésen felráznom magam. Tudja, hajlamos vagyok arra, hogy ha fáradok, csökken az önbizalmam.

- Ezt nem mondja komolyan… Ekkora rutinnal a háta mögött még az önbizalmát kell erősítenie?
- Igen. Hiába vagyok már évek óta válogatott, és hiába szereztem már egy csomó érmet, minden versenyt újra kell vívni, mindegyik más és más. A rutin nem jelent automatikusan sikert, fejben is mindig ott kell lenni a páston.

Mohamed Aida

Született: 1976. március 12., Budapest
Egyesülete: MTK
Fegyverneme: tőr
Edzője: Solti Antal
Legjobb eredményei. Egyéni: olimpiai 4. (2004), olimpiai 7. (2000), olimpiai 8. (1996); vb-2. (1993), 2x vb-3. (2002, 2003), 2x vb-5. (1998, 1999), vb-6. (1997), vb-7. (2001); Eb-2. (1992), Eb-6. (2002); 3x junior-világbajnok (1991, 1992, 1996); 2x kadettvilágbajnok (1992, 1993). Csapat: olimpiai 4. (1996), olimpiai 6. (2000); vb-3. (1994), vb-4. (2002), vb-5. (1998), vb-6. (2001); 2x Eb-2. (2001, 2002)
- A júniusi zalaegerszegi Európa-bajnokság nem úgy sikerült, mint szerette volna. Kiheverte az ötödik helyezés okozta csalódást?
- Hmmm… Aznap úgy éreztem, nagyon jól megy a vívás, de úgy látszik, nem mindig az a jó, ha azt érzed, hogy verhetetlen vagy. Szuperül vívtam a csoportmérkőzéseken, tábla egyes lettem, mégis megkaptam a legerősebb ellenfeleket, a két oroszt. A csapatverseny sem volt jobb, sőt, tragikusnak nevezném. De nem szívesen tekintek vissza, inkább előre nézek.

- Azért maradjunk még egy kicsit a nyárnál, mert az Európa-bajnokság után voltak szép élményei is.
- Úgy szoktam fogalmazni, hogy esküvődúsan telt a nyár, hiszen kétszer is férjhez mentem. Kanadában volt a polgári, itthon pedig a templomi esküvő. Kár, hogy párommal, az egykori kanadai vívó Laurie Shonggal nem tölthettünk együtt sok időt, mert edzőtáborba kellett vonulnom. De majd a vébé után találkozunk!

- A vébén milyen eredménynyel lenne elégedett?
- Előzetesen annyit tudok mondani, hogy érem nélkül nem leszek az. A részletek majd a helyszínen dőlnek el. Nagyon szeretném, ha a csapatnak egyszer már kijönne a lépés, mert nagyon jó társaság a mienk.

- Merítsen erőt abból, hogy a németországi helyszín önnek egyszer már szerencsét hozott, hiszen első felnőttvébé-érmét éppen a kilencvenhármas esseni versenyen szerezte.
- Ez igaz. De az is, hogy az idei lipcsei Világkupán a harminckettő között kiestem, ami még sosem fordult elő velem… Mit mondjak? Rapszodikus évem volt, nagyon rossz és nagyon jó eredményekkel. Remélem, a vébére szép emlékként gondolok majd vissza…

Az utóbbi vb-k női aranyérmesei és legjobb magyar helyezettjei
TŐR

2001. Egyéni: Valentina Vezzali (olasz), …7. Mohamed Aida. Csapat: Olaszország, …6. Magyarország
2002. E: Szvetlana Bojko (orosz), 3. Mohamed és Knapek Edina. Cs: Oroszország, …4. Magyarország
2003. E: Vezzali, …3. Mohamed. Cs: Lengyelország, …7. Magyarország
2004. E: -. Cs: Olaszország, …5. Magyarország Csak csapat-vb-t rendeztek, mert ez a szám nem szerepelt az olimpián)

PÁRBAJTŐR
2001. E: Claudia Bokel (német), …9. Nagy Tímea. Cs: Oroszország, …3. Magyarország
2002. E: Hjun Hi (dél-koreai), …11. Hormay Adrien. Cs: Magyarország
2003. E: Natalja Konrad (ukrán), …6. Hormay. Cs: Oroszország, … 3. Magyarország

KARD
2001. E: Anne-Lise Touya (francia), …16. Nagy Annamária. Cs: Oroszország, …7. Magyarország
2002. E: Tan Hszüe (kínai), …33. Csaba Edina. Cs: Oroszország, 2. Magyarország
2003. E: Dorina Mihai (román), …32. Varga Dóra. Cs: Olaszország, … 8. Magyarország
2004. E: -. Cs: Oroszország, … 7. Magyarország (csak csapat-vb-t rendeztek, mert ez a szám nem szerepelt az olimpián) ---- T ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik