Immár tizenkét dühös ember

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.10.03. 02:50
Címkék
Nem maradtunk a záró napon sem érem nélkül, arany nélkül viszont igen. Virág Lajos és Deák Bárdos Mihály is fináléba jutott, viszont mindketten lemaradtak az aranyéremről. Az újonc Kliment László is kitett magáért, a bronzért birkózhatott, végül ötödik lett. Az egyetlen magyar, aki a dobogó tetejére állhatott: Komáromi Tibor. Magyarország ugyanis megnyerte a kötöttfogás pontversenyét.
Az új szabályokat Virág Lajosra (balra) szabták, birkózónknak azonban épp a fináléban újult ki a térdsérülése, így ezüstöt ért csak a nagy menetelés
Az új szabályokat Virág Lajosra (balra) szabták, birkózónknak azonban épp a fináléban újult ki a térdsérülése, így ezüstöt ért csak a nagy menetelés
Czagány Balázs
Az új szabályokat Virág Lajosra (balra) szabták, birkózónknak azonban épp a fináléban újult ki a térdsérülése, így ezüstöt ért csak a nagy menetelés
Az új szabályokat Virág Lajosra (balra) szabták, birkózónknak azonban épp a fináléban újult ki a térdsérülése, így ezüstöt ért csak a nagy menetelés
Az új szabályokat Virág Lajosra (balra) szabták, birkózónknak azonban épp a fináléban újult ki a térdsérülése, így ezüstöt ért csak a nagy menetelés
Czagány Balázs
Az új szabályokat Virág Lajosra (balra) szabták, birkózónknak azonban épp a fináléban újult ki a térdsérülése, így ezüstöt ért csak a nagy menetelés

A válogatott edzője, az olimpiai bajnok Sike András a világbajnokság kezdete előtt azt jósolta, hogy az élete első felnőttvilágversenyén részt vevő 60 kilós Kliment László lehet a vb meglepetésembere. Azzal persze nem számolt, hogy a sorsolás szeszélye folytán a második körben az örményből lett bolgár zsenivel, Armen Nazarjannal kell mérkőznie. A kétszeres olimpiai, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok ellenfél egy pillanatig sem engedte, hogy bárki is meglepetésben reménykedjen. A vigaszágban azonban - bízva Nazarjan kvalitásaiban - joggal reménykedhettünk.

Az új parterhelyzetet mintha csak Virág Lajosnak találták volna ki. Rövidek a lábai, alacsony a súlypontja, remekül emel. Ezen a napon is sorra szerzi fordított emelésből a pontjait.

A szlovén Sedmak ellen az első menetet fölényesen nyeri meg egy ötpontos dobással, a másodikban viszont meginog, dobás helyett magára rántja ellenfelét (igaz, gáncsgyanús volt a szlovén védekezése), a harmadikban aztán javít: naná, hogy újabb ötpontos hajítással. A fehérorosz Narmanija ellen két menetben jut tovább: kétpontos és ötpontos dobással ragadtatja ezúttal tapsra a publikumot, és remekül védekezik is. A négy közé kerülésért az amerikai Ruiz is megismerkedik a Virág-rebúrokkal: három pontért repül, igaz, a másodikban már óvatosabb, de akció nélküli döntetlennel, másodjára szerzett ponttal mégis Virágé a menet.

Mindeközben Deák Bárdos Mihály is sorra szedi áldozatait. Közülük első a túlsúllyal küszködő, szumós testalkatú japán Szavada - a magyar körbepörgeti őt a szőnyegen. A második rivális már a fehérorosz Artyuhin, aki az idei várnai kontinensbajnokság első körében legyőzte Deák Bárdost. Most drámai csatában jut tovább Deák Bárdos, méghozzá úgy, hogy az első menetben akció nélküli 1:1-gyel nyeri meg a fehérorosz a menetet, a másodikban a vasasos kétszer is megpörgeti ellenfelét, a harmadikban meg az újabb 1:1-es, akció nélküli menetet Deák Bárdos nyeri, és ő is a legjobb négy között van.

Kapkodjuk a fejünket. Két elődöntő magyar résztvevőkkel egy időben a két felső súlycsoportban. Virág birkózása borzasztóan egyszerű (és nagyszerű): a kazah Aszembekovot az első menetben három, a másodikban egy pontért dobja el (eddig mindenkit légpályára állított fordított emelésből), a kazah kísérleteit meg kivédekezi. Deák Bárdos már jobban megszenved a litván Mizgaitis ellen. Az első menetet ismét elbukja, nem tud pörgetni, viszont a másodikra elfárad az ellenfél: nehézsúlyúnk pörget, aztán hajszálon múlik, hogy vereséget szenvedjen, de az utolsó pillanatban megkontrázza a litván felfordítását. A harmadik menetben (hogy állásból egyszer születik pont, már nem is említem) az első kedvezményezett a litván, de nem pörgeti meg a magyart, így harmadik intésével idő előtt vége a mérkőzésnek. Ötöst mutat Deák Bárdos, miközben őt ünnepli a közönség, no nem, mert ötpontos akciót vitt véghez, hanem mert ötödik vb-döntőjét vívhatja. Az első négyet elbukta…

Virág és Deák Bárdos: két magyar a fináléban!

"Pihenésképpen” még Kliment vigaszágas küzdelmein is izgulhatunk, előbb túllép a litván Venckaitison, majd az újonc a 2001-es világbajnok üzbég Aripovot is elhajigálja, s eljut a bronzmeccsig, ahol sajnos szoros csatában alulmarad a cseh Svehla ellenében. Sikének bizonyos szempontból igaza lett: tényleg kellemes meglepetést szerzett.

Vajon meglesz-e a magyar birkózás 25. aranyérme? Vajon megtörik-e az átok? Farkas Péter 1991-es aranya után zsinórban 10 (!) vb-döntőt buktunk el: 1995-ben Prágában Repka Attila, két évre rá Wroclawban Berzicza Tamás és Deák Bárdos Mihály, 1998-ban Gävleben Hirbik Csaba és Kismóni János, négy éve Patraszban, 2002-ben Moszkvában és 2003-ban Créteil-ben ismét Deák Bárdos, itt, Budapesten pedig Ritter Árpád és Sastin Marianna. Megszakad-e a bosszantó sorozat?

Erős túlzás lenne állítani, hogy könnyűek az ellenfelek a fináléban: Virágra a kétszeres olimpiai, kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnoki aranyérmes Yerlikaya vár, akit viszont a magyar az idei Román Nagydíjon már megvert. Deák Bárdos ellenfele a kubai Mijain López, aki a tavalyi Magyar Nagydíj fináléjában már legyőzhetetlennek bizonyult, ráadásul itt a vb-n pazar formában van, mást ne mondjunk, öt pontért elhajította, majd betussolta a finn Ahokast…

"Hajrá, Lajos!” - zúgja végre átütő erővel az aréna. Az első menetben Yerlikaya foghat elsőként, Virág kimászik zónán kívülre. Aztán… Kísértetiesen ismerős forgatókönyv: kiújul Virág térdsérülése. Sántikál, egy lábon ugrándozik, a török meg gyűjtögeti a pontokat. Fájós térddel, fél lábbal persze a rebúr ura már nem tudja kiemelni a nagy öreg Yerlikayát.
Ismét "csak” ezüst.

Yerlikaya - Sydney után - másodszor is összetörte álmainkat.

Deák Bárdost a kubai óriás felkapja és elhajítja, öt pontért, vége is az első menetnek. A másodikban a magyar megmenekül, de már nincs ereje megpörgetni ellenfelét.

Deák Bárdos ötödik világbajnoki ezüstjét nyeri. Ezúttal azonban semmit nem rontott el, nem remegett meg a keze vagy a lába egy sorsdöntő kapaszkodás során. A kubai egyértelműen jobb volt.

Hét érem a hazai rendezésű világbajnokságon. Bravúr. Az elátkozott ezüstös széria azonban nem szakadt meg: zsinórban tizenkettőnél tartunk. Hogy ez véletlen-e? Mindenesetre Magyarország megnyerte a kötöttfogás pontversenyét. A dobogó tetején álló szakágvezető, Komáromi Tibor tudna mesélni róla tanítványainak, hogyan kell vb-döntőt nyerni. De mesélni nem elég. Nyerni pedig nem tud helyettük…

49. KÖTÖTT-, 38. SZABADFOGÁSÚ ÉS 17. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA
A magyarok eredményei. Kötöttfogás. 60 kg. 1. forduló: Kliment László-Berge (norvég) 2:0 (2:1, 3:0). 2. forduló: -Nazarjan (bolgár) 0:2 (0:6, 0:5). Vigaszág: -Venckaitis (litván) 2:0 (3:2, 1:1), -Aripov (üzbég) 2:0 (5:0, 4:1). A 3. helyért: -Svehla (cseh) 1:2 (1:1, 0:2, 1:1)
96 kg. 1. forduló: Virág Lajos-Sedmak (szlovén) 2:1 (9:0, 1:2, 5:0). 2. forduló: -Narmanija (fehérorosz) 2:0 (3:1, 5:0). Negyeddöntő: -Ruiz (amerikai) 2:0 (4:0, 1:1). Elődöntő: -Aszembekov (kazah) 2:0 (3:0, 2:0). Döntő: --Yerlikaya (török) 0:2 (1:1, 1:4)
120 kg. 1. forduló: Deák Bárdos Mihály erőnyerő. 2. forduló: -Szavata (japán) 2:0 (7:0, 6:0). Negyeddöntő: -Artyuhin (fehérorosz) 2:1 (1:1, 5:0, 1:1). Elődöntő: -Mizgaitis (litván) 2:1 (1:1, 3:0, 1:0-nál Mizgaitist leléptetik). Döntő: -López (kubai) 0:2 (0:5, 1:1)

Kötöttfogás
60 kg (35 induló). Döntő: Nazarjan--Askani (iráni) 2:0 (6:0, 4:3-nál Askanit leléptették). Világbajnok: Armen Nazarjan (Bulgária), 2. Askani (Irán), 3. Diaconu (Románia) és Svehla (Csehország), …5. Kliment László (Magyarország)
96 kg (32). D: Virág-Yerlikaya 0:2 (1:1, 1:4). Vb: Hamza Yerlikaya (Törökország), 2. Virág Lajos (Magyarország, Egri Vasas-Vasas, e: Bódi Jenő), 3. Ruiz (Egyesült Államok) és Tepluhov (Oroszország)
120 kg (26). D: Deák Bárdos-López 0:2 (0:5, 1:1). Vb: Mijain López (Kuba), 2. Deák Bárdos Mihály (Magyarország, Vasas, e: Bódi Jenő), 3. Artyuhin (Fehéroroszország) és Yilmaz Gül (Törökország) ---- Bárdosi Sándor bronzérmet nyert - a nap folyamán remekül birkózott: volt tusgyőzelme, öt- és hárompontos dobásai -, mégis mindenkiben van némi hiányérzet. Az a fránya bokasérülés…

- Hogy aludt az éjszaka? - kérdeztük Bárdosit, akinek olimpiai ezüstje és Eb-bronzérme után immáron van vb-érme is.
- A történtekhez képest jól. A szalag mégsem szakadt, csak kiújult a húzódás. Szombat este a régi barátaimmal beszélgettem, hazamentem, majd lefekvés előtt még átgondoltam az eseményeket.

- És mire jutott?
- Mindig mi lett volna, ha…” kezdetű gondolatokba botlottam. Megsérültem, és sajnos nem tudtam mit kezdeni a krízishelyzettel. Megnéztem este a tévében az összefoglalót, az elődöntőben szemlátomást volt egy törés. A sérülésem előtt nyertem az első menetet, aztán amikor majdnem fenékre ültem, alám került a bokám, és onnantól már nem sok esélyem volt. Arra összpontosítottam, hogy megálljak a lábamon. Tudtam, hogy nem kérhetek időt, mert azért is intés jár. Jött a parter, a fehérorosz foghatott össze, nem volt időm átgondolni, mit tegyek. Meg hát ordítani tudtam volna a fájdalomtól, gondolkodni is alig tudtam.

- Komáromi Tibor szakágvezető szerint hagynia kellett volna, hogy eldobják, majd a szünetben összedrótozták volna a harmadik menetre.
- Volna… Most már utólag én is tudom, de nem hallottam, hogy Tibi akkor ezt ordította volna a szőnyeg szélén. Próbáltam a belorusz emelését elsunyiskodni, bevallom, pánikba estem. Szinte sokkban voltam: Úristen, most mit csináljak?” - hajtogattam magamban.

- A bronz azért szerencsére összejött. Elégedett?
- A vébé előtt kiegyeztem volna bármilyen éremmel, de úgy érzem, ezen a napon megérdemeltem volna az aranyat. A fehéroroszt, a későbbi világbajnokot simán vertem az első menetben. Hazai közönség előtt semmiképp sem akartam érem nélkül maradni. A bronzmeccs vége felé ismét érezni kezdtem a beinjekciózott lábamat, azért is nagyon örültem, hogy sikerült az ötpontos dobás. ---- Dremiel Byersnak, a 2002-es moszkvai vb aranyérmesének (a fináléban Deák Bárdost verte meg) nem sikerült a budapesti világbajnokság. A második fordulóban kikapott a kazah Curcumijától, akit viszont López búcsúztatott az elődöntőben, így még a vigaszágról is lemaradt. Legalább nyolc remek birkózó van nehézsúlyban, a kazahtól nem szégyen kikapni. Persze egyáltalán nem örülök, hogy lemaradtam az éremcsatákról…” - mondta az egyébként tengerésztiszt, színes bőrű birkózó. Viszont nem is szomorkodott túlságosan: akárcsak a szombathelyi Magyar Nagydíj közönségét, az aréna nézőit is elszórakoztatta igencsak élethű, teret betöltő csaholásával.

A nap nyertese: verhetetlen és legenda
Armen Nazarjant vasárnap - másik hét, már régen visszavonult legendával egyetemben - beválasztották a sportág stillwateri Hall Of Fame-jébe, magyarul a Hírességek Csarnokába. A kivételes elismerést a délutáni program kezdetekor nem vehette át személyesen, hiszen még versenyben volt a kétszeres olimpiai (Atlantában még örményként, Sydneyben már bolgárként nyert), kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok birkózózseni, olyannyira, hogy a fináléban az iráni Askanit is nagy fölénnyel verte meg. A győzelmet jelentő dobás után ugrott három szaltót, majd körbefutott a bolgár zászlóval. Úgy örült, mintha életében először nyert volna. Verhetetlen - joggal halhatatlan, már most. ---- A KÖZÖNSÉG KEDVENCE
A Virgin-szigetek képviseletében 96 kilóban szőnyegre lépett Shaun Scott. Simán kikapott az első fordulóban, bár egészen jól piruettezett, tekeredett ahhoz képest, hogy 58 éves… A világbajnokság legidősebb résztvevője már az 1985-ös világbajnokságon is szerepelt (a 34. helyen végzett), igaz, akkor még szabadfogásban. Nagy-nagy tapsot kapott…

HALHATATLANOK II.
A szombati három tag után újabb nyolc birkózó került a sportág halhatatlanjai közé, vagyis a Hall of Fame-be, amely immáron 21 tagú. A bolgár Armen Nazarjan, a japán Jodzsiro Uetake, a szovjet Maharbek Hadarcev és Levan Tediasvili, a bolgár Valcsev Dimov, a finn Pihlajamäki, a svéd Rudolf Svensson és a finn bíró, Lassie Toivola került be a legelitebb klubba.

A Nemzeti Sport szakértője Sike András
"Fantasztikus nap, mindhárom birkózónk éremért küzdhetett a záró napon, kicsit keserű viszont a szám íze, mint, gondolom, mindnyájunknak, hogy mindhárom sorsdöntő meccset vereséggel zártuk. Kliment Laci az én tanítványom, élete első nagy versenyén bronzért küzdhetett, ami bravúros. Nagyon bosszantó viszont, hogy az utolsó pillanatban csúszott ki az érem a kezéből. Virág Lajos és Deák Bárdos Misi ezen a napon két klasszistól kapott ki, nincs okuk a szégyenkezésre, pláne Lajosnak, aki a döntőig csodás dolgokat művelt, ott meg láthatóan a térde kifogott rajta. Misi a fináléban egy olyan hihetetlen formában és erőben lévő kubaitól kapott ki, aki minden nehézsúlyút felkapott és elhajított öt pontért, a fináléban a magyart is. Le a kalappal mindhárom fiú előtt, soha rosszabb napot egy világbajnokságon. Csak az az arany hiányzik nagyon…”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik