Volt már csirketenyésztő is

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.09.28. 04:10
Címkék
Beírta magát a motorsport történetébe, és meg is változtatta a sportágat. Az olasz Valentino Rossi, akit a hét végén újfent a MotoGP világbajnokává koronáztak, mindenképpen a legnagyobbak közé tartozik. Egyvalamiben feltétlenül ő a Number one: 26 éves, de máris ő minden idők legismertebb motorosa.Rossiról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.
A hétszeres bajnok Rossi és a hét törpébôl hat: ebbôl is látszik, milyen óriás ô
A hétszeres bajnok Rossi és a hét törpébôl hat: ebbôl is látszik, milyen óriás ô
Imago
A hétszeres bajnok Rossi és a hét törpébôl hat: ebbôl is látszik, milyen óriás ô
A hétszeres bajnok Rossi és a hét törpébôl hat: ebbôl is látszik, milyen óriás ô
A hétszeres bajnok Rossi és a hét törpébôl hat: ebbôl is látszik, milyen óriás ô
Imago
A hétszeres bajnok Rossi és a hét törpébôl hat: ebbôl is látszik, milyen óriás ô

A tizedik szezonjában már a hetedik világbajnoki címénél tart - a vb történetében csak négyen szereztek több trófeát nála -, és megjósolhatalan, hány rekordot hagy érintetlenül. Ha egyáltalán hagy. A nagydíjgyőzelmek tekintetében az idén lehagyta a szakma egyik legnagyobbját, az angol Mike Hailwoodot, és a világbajnokság legsikeresebb pilótájának, az olasz Giacomo Agostininek is több csúcsát túlszárnyalta már. És még mindig annyira fiatal, hogy a legendás Agóhoz hasonlóan ő is lehet 15-szörös világbajnok.

Valentino Rossi

Született: 1979. február 16., Tavullia
Magassága/testsúlya: 182 cm/64 kg
Állampolgársága: olasz
Első vb-futama: 1996. március 31., Malajziai Nagydíj (Shah Alam)
Vb-futamai száma: 153 nagydíj (125 kcm - 30 GP; 250 kcm - 30 GP; 500 kcm - 32 GP; MotoGP - 61 GP)
Győzelmei száma: 77 (125 kcm - 12; 250 kcm - 14; 500 kcm - 13; MotoGP - 38)
Dobogós helyezéseiszáma: 113 (125 kcm - 15; 250 kcm - 21; 500 kcm - 23; MotoGP - 54)
Pole pozíciói száma: 41 (125 kcm - 5, 250 kcm - 5, 500 kcm - 5, MotoGP - 26)
Versenybeli leggyorsabb körei száma: 65 (125 kcm - 9, 250 kcm - 11, 500 kcm - 14, MotoGP - 31)
Vb-címei száma: 7 (125 kcm - 1997, 250 kcm - 1999, 500 kcm - 2001, MotoGP - 2002, 2003, 2004, 2005)
Hihetetlen vakmerősége kultuszfigurává tette. Meg merte tenni azt, amit a múltban senki más. A verhetetlen Hondát elhagyta egy válságban lévő márka kedvéért annak bizonyítására, hogy a motorozásban elsősorban az emberi tudás számít, és nem a csúcstechnika. Terve kétszeresen is sikerült, hiszen a tavalyi év után az idén is legyőzhetetlen volt a Yamahával.

Rossit azonban elsősorban nem a szakmai sikerei miatt imádják. A Doktor számára - ezt a becenevét akkor kapta, amikor elkezdte menetelését a királykategóriában (a 125-ben Rossifuminak, a 250-ben pedig Valentiniknek hívták) - a motorversenyzés szórakozás és szórakoztatás is egyben. A pályán nem ismer lehetetlent, és a verseny végén is mindig kész egy kis mókára. A közönség szent, ki kell szolgálni. Ezért festette a haját narancssárgára, kékre, rézvörösre, szőkére és olasz zászlósra. Ezért álmodik meg szebbnél szebb festésű motorokat. Ezért talál ki a barátaival különböző jeleneteket és gegeket, amelyeket a verseny után előad.

Eljátszotta már Robin Hoodot. Volt csirketenyésztő, rab, hippi, takarítónő, orvos, angyal, brazil labdarúgó, pincér. Volt, hogy egy nagydíjat úgy fejezett be, hogy betette maga mögött a kedvéért felállított WC-bódé ajtaját, így jelezvén, hogy a pályán már csak egyvalamit nem adott ki magából… Most pedig, ugyebár, Hófehérkével és a hét törpével ünnepelte meg hetedik vb-címét.

Elsősorban az ő érdeme, hogy a gyorsasági vb a globális szórakoztatóipar részévé vált. A versenyeket tavaly 5.7 milliárd ember nézte szerte a világon. Nem véletlen, hogy a Formula-1 is meg akarja szerezni magának Rossit.

A jövőben két kategóriában?
Mostanában mindenki - elsősorban a Ferrari-csapat - arról beszél, hogy Valentino Rossi 2007-ben átköltözik a Formula-1-be, a Brazil GP idején kiszivárgott hírek szerint már el is készült az előszerződése a maranellóiakkal. Rossi azonban lehet, hogy még nagyobb meglepetéssel szolgál: az immár hétszeres világbajnok a Japán GP előtt azt nyilatkozta, hogy nagy kedve lenne két kategóriában, a MotoGP mellett a 250-ben is versenyezni a jövőben, mondván, ez igazi, embert próbáló kihívás lenne! Tervét a Yamaha is támogatná, legalábbis a márka versenyrészlegének vezetője, Furuszava Maszao igy nyilatkozott: A Yamaha a 250-ben már abbahagyta a kétütemű motorok fejlesztését, és már az új négyütemű korszakra készül. Azonban ha Rossi tényleg szeretne két kategóriában versenyezni, akkor készek vagyunk tervezni neki kétütemű motort.” ---- V ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik