Ősmagyar vérrel ellensúlyoz

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.09.24. 05:25
Címkék
Közeledik az év egyik legjelentősebb magyarországi sporteseménye, a szeptember 26. és október 2. között esedékes világbajnokság. Amerikai Szamoától Zimbabwéig 93 ország 729 versenyzője kel majd birokra három szakágban a Papp László Budapest Sportarénában. Visszaszámlálásunk hatodik részében a magyar (arany)éremesélyesek közül a 84 kilós kötöttfogású Bárdosi Sándort mutatjuk be.
Bárdosi Sándor (kékben) a tavalyi Eb-n bronzérmes, az idén Várnában ötödik lett. A hazai világbajnokságon is számíthatunk remeklésére (Fotó: Czagány Balázs)
Bárdosi Sándor (kékben) a tavalyi Eb-n bronzérmes, az idén Várnában ötödik lett. A hazai világbajnokságon is számíthatunk remeklésére (Fotó: Czagány Balázs)
Bárdosi Sándor (kékben) a tavalyi Eb-n bronzérmes, az idén Várnában ötödik lett. A hazai világbajnokságon is számíthatunk remeklésére (Fotó: Czagány Balázs)
Bárdosi Sándor (kékben) a tavalyi Eb-n bronzérmes, az idén Várnában ötödik lett. A hazai világbajnokságon is számíthatunk remeklésére (Fotó: Czagány Balázs)
Bárdosi Sándor (kékben) a tavalyi Eb-n bronzérmes, az idén Várnában ötödik lett. A hazai világbajnokságon is számíthatunk remeklésére (Fotó: Czagány Balázs)
Bárdosi Sándor (kékben) a tavalyi Eb-n bronzérmes, az idén Várnában ötödik lett. A hazai világbajnokságon is számíthatunk remeklésére (Fotó: Czagány Balázs)

- Három hete még fehér csizmát, szerencsére nem gipszet, csak rögzítőkötést viselt a lábán, amikor az országos bajnokságon találkoztunk. Hogy van a jobb bokája? Jobban?
- Sokkal. Szerencsére nem volt annyira súlyos a sérülés. A török edzőtáborban, az utolsó napon, a legutolsó kontrollmeccsen egy válldobást akartam végrehajtani. A török meg nem akarta. A lábfejem meg leragadt a szőnyegre, és reccs. Nagyon megijedtem, de csak meghúzódott a szalag, nem szakadt, még részlegesen sem. Az egy hét pihenő jót is tett.

- Milyen formában van?
- Jól megy most a birkózás, a sérülés miatt rosszabbra számítottam. Az Európa-bajnokság meg már irtózatosan régen volt. Az már történelem. A parter viszszatérésével új időszámítás kezdődött. Várnában még kapaszkodósdit játszottunk, a korongfeldobás döntötte el a meccseket. Aki összefoghatta ellenfelét, az megnyerte a menetet. Nem sok köze volt a birkózáshoz, akár távolba köpéssel vagy kő-papír-ollóval is eldönthettük volna a meccseket. A nyitó meccsemen az olimpiai bajnok Misintől három menetben kaptam ki nagyon szoros mecscsen, úgy, hogy ki sem kaptam. Legalább vágjon oda, pörgessen meg, döngöljön a szőnyegbe egy olimpiai bajnok. Egyébként az orosz később hajigálta az ellenfeleit, a döntőben meg tussal nyert. Engem pedig csak a korong győzött le. Ebből is éreztem, hogy azért jó úton járok. Utálom a kiszolgáltatottságot, nagyon örülök, hogy az a szabály a múlté.

- Azt mondják, az új szabályokat éppen önnek találták ki.
- Kedvelem a rebúrt, a fordított emelést, de vagyunk még ezzel tucatnyian a súlycsoportomban. Persze a parternél is nagyon számít, ki térdelhet és ki próbálkozhat elsőként.

- Tavaly még a hetvennégy kilós kategóriában kínlódott, aztán révbe ért a súlycsoportváltással, viszont nem számít túl nagy embernek a nyolcvannégy kilósok között. Nem lesz ebből a vébén hátránya?
- Egyáltalán nem félek amiatt, hogy alacsonyabb vagyok a többségnél. A magassági hátrányomat szélességgel ellensúlyozom, meg az ősmagyar véremmel. Az emelés során még jól is jön: alacsonyabban van a súlypontom.

- Mit szól a hazai közönség hez?
- A hazai rendezésű versenynek két tényezője van: a közönség és a bírók. Mindenki mondja, hogy nagy élmény, de azért az is benne van a pakliban, hogy az ember kilép néhány ezer ember elé, a tévé élőben közvetíti, és ilyenkor becsúszik egy s más a nadrágba. Az idén már szerepeltem hazai közönség előtt Európa-bajnokságon, nyertem is, de azért a szumó az más, buli volt az egész. Ez a vébé azonban már nagyon komoly erőpróba lesz, ezt már mindnyájan érezzük, a csapatban mindenkiben nagy a bizonyítási vágy. Ahogy magam ismerem, ha elgurul a nyugtatóm a szőnyegen, csinálok majd olyan húzásokat, amelyektől felhevül a publikum, de legalább jó lesz a hangulat. A közönség nagy pluszt jelenthet a döntő pillanatokban, ha csak fütytyel tiltakozik egy-egy rossz bírói döntés után, már azzal is nyomást gyakorol. Pályafutásom során körülbelül négy-öt érmet vettek már el tőlem a bírók, kíváncsi vagyok, mi vár ránk hazai szőnyegen. Nem kívánom, hogy mellettem legyen a bíró, csak ne legyen ellenem, azt fújja, ami a szőnyegen valójában történik.

- Milyen helyezéssel lenne elégedett?
- Ezzel még nem foglalkozom. Odamegyek, megpróbálok mindenkit leteperni, aztán meglátjuk!

---- Görcs nélkül, edzőként

1961, Jokohama. A magyar csapat sorra nyeri a világbajnokságon az érmeket. Hollósi Géza ezüstöt szerez szabadfogásban, Polyák Imre újabb két ezüstöt két szakágban, Kozma István bronzéremmel zár. De arany nélkül nem az igazi…

Az előző évekből nekem is volt két vébéezüstöm, már azt hittem átok ül rajtam, megint második leszek - emlékezik Gurics György, aki végül is begyűjtötte a hiányzó aranyérmet a 87 kilós súlycsoportban. - A hármas döntőben az orosz Tkacsev és a román Popovici jutott be rajtam kívül, nekem volt legkevesebb hibapontom. Egy győzelemmel, egy döntetlennel lettem világbajnok. Nem volt rajtam teher, ekkor ugyanis már a válogatott edzője is voltam, és inkább azzal törődtem, hogy a fiúknak segítsek, csak az utolsó pillanatban neveztem be. Felszabadultan, szinte végig játszva birkóztam, görcs nélkül. Talán ezért sikerülhetett végre aranyat nyernem.

Később minden idők legsikeresebb magyar szövetségi kapitánya lett. Tizenöt éves kapitánysága alatt versenyzői öt olimpiai aranyat (Polyák Imre, Varga János, Kozma István kétszer, Hegedüs Csaba), egy ezüstöt, hét ötkarikás bronzérmet nyertek, s hozzátettek még tíz világbajnoki címet és nyolc Európa-bajnoki titulust.

Fél lábbal is visszavágott

1986, Budapest. Komáromi az 1986-os budapesti aranyérem után a dobogó csúcsára állhatott egy évvel később Clermont-Ferrand-ban és 1989-ben Martignyben is, vagyis zsinórban háromszor lett világbajnok! Clermont-Ferrand-ra is szívesen emlékszem: negyven-ötven akciópontot csináltam, rajtam az ellenfelek meg hármat. A vébé legjobbjának járó FILA-ezüstszobrot én vehettem át. Két év múlva Martignyben, a döntőbe kerülésért vívott meccsen kificamodott a bokám, jól be is dagadt, a döntőre ölben vittek a csarnokba, mert nem tudtam lábra állni. Rögzítőkötéssel jó erősen elszorítottuk a zokni alatt, hogy ne látszódjon. Kétségbeestem. Itt vagyok a döntőben egy lábbal, az előző évben elvesztettem az olimpiai finálét Mamiasvilivel szemben, s most sem tudok neki visszavágni? Csak azért is! Az amerikai orvos fájdalomcsillapítót szúrt a kötésen át a bokámba, amikor kihúzta a tűt, spriccelt a vérem. Húsz percem volt. Be sem melegítettem, csak karkörzéssel megmozgattam magam, s az esélytelenek nyugalmával léptem szőnyegre. Többször megbotlottam saját lábamban, mert nem éreztem. De sikerült! Erre a győzelmemre vagyok a legbüszkébb.”
Csak annyit tennénk hozzá: a nagy Mamiasvili a vb után visszavonult… ---- Sanyi az új szabállyal nagyon jól járt, eddig is előszeretettel emelte meg ellenfeleit, most az elrendelt parterhelyzet során erre sűrűn lesz alkalma, szerintem képes lesz bárki ellen bemutatni a rebúrt. Azon kevés magyar kötöttfogásúhoz tartozik, aki állásból is akciópontot tud csinálni. Már az idei Európa-bajnokságon, a kapaszkodós szabályrendszerben is igen jó formában volt, úgyhogy most még jobbat várhatunk tőle. Az a fajta versenyző, aki nem edzi magát halálra, ám birkózótudása kisegíti, így edzésből a kevesebb is elég neki. A bokasérülése nagyon rosszkor jött, de már nincsenek fájdalmai, így reméljük, nem zavarja majd semmi a szőnyegen, és beleszól az éremért folyó harcba.” (szakértő Sike András olimpiai bajnok) ---- DIÁKOLIMPIA. 2005-ben 2005 gyerek mottóval az aréna melletti SYMA-rendezvénycsarnokban szeptember 30. és október 2. között diákolimpiát is rendeznek diák- és serdülőkorosztályok, fiúk és lányok részére, a legfiatalabb küzdők” tízévesek lesznek. Ugyanekkor rendezik meg a grundbirkózás döntőit is.

SZÍNPAD. A vb befejező, hétvégi két napján a tervek szerint színpadot is felállítanak a vb-parkba. Béres Alexandra tart fitneszbemutatót gyerekek közreműködésével, lesznek további koncertek, interaktív gyerekszínház.

FŐ AZ EGÉSZSÉG. Ugyancsak a vb-park területén különböző pavilonokban a látogatók táplálkozáskiegészítőket, reform- és biotermékeket, könyveket vásárolhatnak és masszázsszolgáltatást is igénybe vehetnek.

BIRKÓZÓTALÁLKOZÓ. Valamennyi egykori birkózó, edző, szakember részvételével rendezik meg a második birkózótalálkozót a nosztalgiázás, történetmesélés jegyében. Vasárnap, 25-én 17 órakor az aréna főbejáratánál találkoznak, majd másnap délben a Sportmúzeumban, a kiállítás megnyitóján. A sportág iránt érdeklődőket is szívesen várják a kötetlen beszélgetésre.

BÉLYEG. A Magyar Posta Rt. a világbajnokság tiszteletére bélyeget bocsát ki. A 150 forint névértékű bélyeget 200 000 példányban nyomtatják ki, a vb nyitó napján, szeptember 26-án jelenik meg.

TELEVÍZIÓ. A Magyar Televízió összesen 24 órában számol be a budapesti világbajnokságról. Az MTV mintegy 100 munkatársa három közvetítőkocsival, csaknem 20 kamerával vonul ki a helyszínre, és képet ad a nemzetközi tévétársaságoknak. Az Eurosport magyar nyelvű kommentárral valamennyi döntőt élőben közvetíti.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik