Már nem érdeklik a nyavalyái

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.09.23. 00:28
Címkék
Közeledik az év egyik legjelentősebb magyarországi sporteseménye, a szeptember 26. és október 2. között esedékes világbajnokság. Amerikai Szamoától Zimbabwéig 93 ország 729 versenyzője kel majd birokra három szakágban a Papp László Budapest Sportarénában. Visszaszámlálásunk ötödik részében a magyar (arany)éremesélyesek közül az 55 kilós kötöttfogású Majoros Istvánt mutatjuk be.
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Majoros István (pirosban) az athéni fináléban gyôzött Mamedalijev ellen. Vajon meddig jut az arénában?
Majoros István (pirosban) az athéni fináléban gyôzött Mamedalijev ellen. Vajon meddig jut az arénában?
Majoros István (pirosban) az athéni fináléban gyôzött Mamedalijev ellen. Vajon meddig jut az arénában?
- Unja már, ha az egészségi állapotáról érdeklődnek? - kérdeztük az idén tüdőgyulladáson, vírusos és baktériumos fertőzésen áteső, autóbalesetet szenvedő Majoros Istvántól, akinek állandó jellegű kézzsibbadását, gerincsérvét már ne is említsük.
- Nem. Inkább az egészségi állapotomat unom.

- Hogy van?
- Szerencsére egyre jobban. Egyfelől: az utóbbi hetekben egy gyógymasszőrhöz jártam, én inkább csodadoktornak vagy csontkovácsnak hívom, és profin rendbe hozta a gerincemet. Hat-hét kúrán estem át, ilyenkor kitapogatta a gerincsérv, a kitüremkedés helyét, csavargatta a gerincemet, masszírozta, a szó szoros értelmében nyomogatta visszafelé a helyére. Nem volt kellemes, viszont nagyságrendekkel jobban vagyok, sokkal kevésbé zsibbad a karom.

- Ez jó hír. Másfelől…?
- Másfelől meg nyakamon a vébé, már olyan lelkiállapotban vagyok, hogy egyszerűen nem foglalkozom a nyavalyáimmal. Muszáj volt valamit kezdeni magammal, helyreraktam a dolgokat, s most a célegyenesben csak a vébével, a felkészüléssel foglalkozom. No meg persze a fogyasztással.

- Ha szabad érdeklődnöm, most hány kiló?
- Hatvanegy, azaz még hat kiló plusz van rajtam. Nehezebb dolgom lesz, mint Athén előtt, két-három kilóval többet nyomok ugyanis
yugalmi állapotban”, mint tavaly.

- Fogyasztási terv?
- A terv az, hogy huszonkilencedikén tizennyolc óra nulla perckor, amikor mérlegre kell állni, legfeljebb ötvennégy kiló kilencvenkilenc deka legyek, no jó, esetleg kereken ötvenöt. Persze a fokozatosság elvét azért szem előtt tartom, nem ártana, ha a regenerálódás is sikerülne, és másnapra maradna erőm is.

- Milyen lelki állapotban szokott lenni egy-két nappal a mérlegelés előtt?
- Ha akkor beszélgetnénk, nem biztos, hogy ilyen békésen válaszolgatnék…

- Akkor még kihasználom a mostani jókedvét. Az idény nagy részét kihagyta, először július végén lépett szőnyegre. Hogy megy a birkózás?
- Bevallom, azt hittem, tíz hónapos kihagyás után rosszabb lesz. A Román Nagydíjon hatvan kilóban bronzérmes lettem, augusztus végén a lengyel versenyen már két kiló súlyengedménnyel befogyasztottam az ötvenötbe, és második lettem. Öt meccset birkóztam, azerit, lengyelt, iránit, fehéroroszt vertem, csak a döntőben kaptam ki egy kirgiztől. Aztán még megnyertem a hazai bajnokságot is. Mostanában, úgy érzem, az edzéseken is egyre jobban mozgok.

- A hosszú kihagyás másfelől, gondolom, jót tett mentálisan.
- Nem tartozom az olyan emberek közé, akik jól tűrik a monotonitást, az olimpia után fel kellett töltődnöm.

- Mennyit változott a mezőny Athén óta?
- Az új szabályoknak köszönhetően olyan birkózók kerültek az első ötbe, a dobogóra, akik korábban labdába sem rúgtak. A vébén is iszonyúan erős lesz a mezőny, tíz-tizenkét olyan versenyző van, aki beleszólhat az éremcsatába. A kazah, japán, lengyel, orosz, kubai, örmény… Hú, meleg lesz!

- A legújabb szabályok, a fordított emeléses parter mennyire fekszik önnek?
- Azzal nincs bajom, azzal viszont igen, hogy már nem tudom három percig fárasztani az ellenfelet, kétpercesek a menetek, egy perc után meg földharc következik. Most jóval rizikósabb lesz fordítani, egy elvesztett első menet után visszakapaszkodni, bár a harmadik menetre már várhatóan jól elfárad az ellenfél. No mindegy, majd megpróbálom úgy fárasztani őket, hogy közben az első menetet is én nyerem meg.

- Olimpiai bajnoki címe, Európa-bajnoki aranya már van, lesz-e vébéaranya is?
- Na látja, az ilyen kérdéseket viszont már eléggé unom. Igyekszem erre nem gondolni. Mindent megteszek, hogy minden meccset megnyerjek, és lépésről lépésre közelebb kerüljek a célhoz

- Milyen volt legyőzni reklámfilmforgatás során a vébé kabaláját, Hungarlicot?
- Tartok tőle, a vébén akadnak majd erősebb ellenfeleim… ---- Aranyláz a Margitszigeten

1958, Budapest. Magyarország először rendezhetett világbajnokságot, s szervezők már ekkor igyekeztek kitenni magukért. Korszerű világítóberendezést, a világon addig még soha sehol nem használt pontos időmérőt és eredményközlőt használtak. A versenyzők hajókon, margitszigeti szállodákban voltak elszállásolva.

A mérkőzéseket a Dózsa teniszstadionban rendezték meg, óriási volt az érdeklődés, dugig voltak a lelátók, az egész Margitsziget - mesélte Polyák Imre, aki a 62 kilósok mezőnyében aranyérmet nyert. - Csak Lajosmizséről, ahol születtem, hétbusznyi szurkoló érkezett, remek hangulat uralkodott a magyarok meccsein. A szovjet Sztaskevics ellen pontozással, a török Sille ellen tussal nyertem. Tombolt a stadion…!”

Törött bordával a csúcsra

1963, Helsingborg. Varga János sokoldalúságára jellemző, hogy kötöttfogásban nyert két aranyat, ezüstöt, bronzot, de szabadfogásban is begyűjtött egy-egy ezüst- és bronzérmet a világbajnokságokon.

Pályafutásom elején szabadfogásban próbálkoztam, de 1963-ban Szófiában kiestem szabadfogásban, Polyák Imre barátom és edzőtársam viszont biztatott, ne törődj vele, indulj el a kötöttfogású vébén is - emlékezik a 65 éves olimpiai bajnok. - Egy hónap múlva Helsingborgban ötvenhét kilóban zsinórban vertem meg az ellenfeleimet, tussal, nagykülönbségű pontozásos győzelmekkel. A sorsdöntő meccsen a szovjet ellenfelem levitt, megpörgetett és éreztem, nagyot roppant a bordám. Mondtam az edzőmnek, Szilvásy Miklósnak, hogy nagy baj van. ťVilágbajnok akarsz lenni, fiam? - mondta a mester. - Na akkor, látod-e, ott az ellenfél a szőnyegen, győzd le. Panaszfelvétel meccs után az öltözőben.Ť Három pont hátrányom volt, karikákat láttam a fájdalomtól, de visszamentem a szőnyegre. Sikerült. Még szaltót is kapott, s nyertem hét háromra.” ---- Vb-park
Az aréna melletti területen a vb-parkban számos rendezvény várja a kilátogatókat: a birkózástörténeti kiállítás mellett lesz sörsátor óriáskivetítővel, ki lehet próbálni a birkózószimulátort, szkanderpadot, a gyerekeket pedig az élményparkban kalózlétra, gumiasztal, mászófal, forgó hordó, játszóház és felfújható játékok csalogatják.

Kongresszus
Szeptember 30. és október 2. között rendezik meg Versenyben a világgal címmel a Magyar Sportorvos Társaság és a Magyar Artroszkópos Társaság szervezésében a nemzetközi sportorvoskongresszust, szintén a Papp László Budapest Sportarénában. A tanácskozáson több mint hetven előadás hangzik majd el, többek között a dopping, a sérülésmegelőzés és a sportrehabilitáció témakörében.

Pályázat
A birkózás pillanatai címmel rajz- és fotópályázatot hirdettek a szervezők, melyre több száz pályamű érkezett. Kategóriánként a díjnyertes alkotásokat a vb-park területén a sportágtörténeti kiállítás keretein belül mutatják be, melynek megnyitója szeptember 30-án, 12.30 órakor lesz.

110 Éves a MOB
A Magyar Olimpiai Bizottság az idén ünnepli fennállásának 110. évfordulóját. A központi, ünnepi ceremóniát a világbajnokság ideje alatt október 1-jén a Nemzeti Színházban tartják. Jelen lesz a NOB elnöke, Jacques Rogge is, aki szombaton a birkózás küzdelmeit is megtekinti az arénában. ---- Kulcskérdés a fogyasztás


Majoros Pisti legerősebb fegyvere, hogy iszonyatos iramot tud diktálni, olyat, amilyet az ellenfelek a meccs második felében már nem bírnak. Az olimpián is több olyan mérkőzése volt, amelyet hátrányból fordított meg, átvette az irányítást és bedarálta áldozatait. Úgy érzem, az új szabályok kicsit kihúzták a méregfogát, de reméljük, még a három kétperces menet során is el tudja majd fárasztani ellenfeleit.

A földharc során jól védekezik, igaz, a fordított kiemelésre nagyon oda kell majd figyelnie, és abban is bízom, hogy még jobban pörget. Nagyon jól birkózott Lengyelországban, szép dolgokat művelt a szőnyegen, hiszem, hogy most is odateszi magát. A kulcskérdés, hogy sikerül a fogyasztása. Azért is nehezebb a dolga, mert már egy nap alatt bonyolítják le a versenyt, egyik este mérlegelés, másnap már kieséses meccsek és éremosztás.

Ha sikerül regenerálódnia, egyértelműen odaérhet a dobogóra, sőt ha ismét jó napot fog ki, mint Athénben, a vébéarany is abszolút reális. De ehhez ismét mindennek össze kell jönnie.”

Sike András, olimpiai bajnok
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik