Csapattá ért a két klasszis

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.09.14. 21:23
Címkék
Kovács Katalin és Janics Natasa a poznani Európa-bajnokságon szerzett három aranyérem után a zágrábi világbajnokságon újfent megnyerte mindhárom számot (ezzel az egész vb legsikeresebb versenyzői), így hiába volt az augusztus rendkívül eredményes más sportágakban is, egyértelműen maguk mögé utasították a vb-bronzérmes tízpróbázó Zsivoczky Attilát, a Vk-döntő-győztes öttusázó Vörös Zuzsannát, illetve a vb-aranyérmes Kökény, Kucsera kajak duót és a kajak négyeseket is. Alig egy hónap alatt hat aranyérem világversenyeken - nem akármilyen teljesítmény& Ezúttal emberi tulajdonságaikra és kettejük viszonyára helyezzük a hangsúlyt.
Páratlan páros: Kovács Katalin (balra) és Janics Natasa a zágrábi világbajnokságon három számban is aranyérmet nyert (Fotó: Mirkó István)
Páratlan páros: Kovács Katalin (balra) és Janics Natasa a zágrábi világbajnokságon három számban is aranyérmet nyert (Fotó: Mirkó István)
Páratlan páros: Kovács Katalin (balra) és Janics Natasa a zágrábi világbajnokságon három számban is aranyérmet nyert (Fotó: Mirkó István)
Páratlan páros: Kovács Katalin (balra) és Janics Natasa a zágrábi világbajnokságon három számban is aranyérmet nyert (Fotó: Mirkó István)
Páratlan páros: Kovács Katalin (balra) és Janics Natasa a zágrábi világbajnokságon három számban is aranyérmet nyert (Fotó: Mirkó István)
Páratlan páros: Kovács Katalin (balra) és Janics Natasa a zágrábi világbajnokságon három számban is aranyérmet nyert (Fotó: Mirkó István)

Kovács Katalin Zágrábban 15-re növelte vb-aranyérmeinek számát (ezzel minden idők legeredményesebb magyar kajakozója a világbajnokságokon), ezért teljesen természetes, hogy a horvát fővárosban a külföldi média is megrohamozta.

Együtt, csapatként a világ tetejére

- A zágrábi vébén a harmadik aranyérem után egy külföldi újságírónak azt nyilatkozta, hogy barátnők Janics Natasával. Megerősíti ezt magyarul is?
- Ôszintén megmondom, nagyon nem szeretem, amikor ezt a témát feszegetjük - vallotta be Kovács Katalin. - Attól függ, mit nevezünk barátságnak. Számomra ez nagyon komoly dolog, összesen két-három embert nevezek a világon barátomnak. Natasával közösen hoztuk az idei döntéseket, kitartottunk egymás mellett. Ahhoz, hogy gyorsan menjen a hajónk, elengedhetetlen, hogy tökéletes szakmai összhang legyen közöttünk. Sporttársak vagyunk, nincs semmi bajom Natasával, nagyon jól megvagyunk.

- Már ez is elég markáns változás a tavalyi állapotokhoz képest…
- Ha visszaemlékszem az elmúlt évre, rossz érzések is felszínre törnek. Nem esik jól, hogy megvert, persze a vereség sohasem kellemes élmény, de akkor az olimpia előtti utolsó pillanatban olyan dolgot vett el tőlem, ami három év kilenc hónapig biztosnak és reálisnak tűnt. Nem vághattam hozzá jó pofát, és ezek után sem akarok. De az élet megy tovább, az idén már együtt nyertünk hat aranyat, jövőre meg majd meglátjuk…

- Már Athénban is profi módon megoldották, az idén Poznanban meg Zágrábban már olajozott gépezetre hasonlítottak.
- Nagyon jó érzés volt így nyerni. Félelmetesen nyugodtak voltunk.Tudtuk, éreztük, hogy nagyon jó formában vagyunk. Amit Kati néni és Öcsi bácsi edzésein végigcsináltunk (Fábiánné Rozsnyói Katalin és Fábián László - a szerző), az után nem is lehettünk rossz állapotban. De egészen más érzés volt. Így nyerni: együtt felkészülni és csapatként versenyezni.

- Ez már egészen más öröm volt, mint Athénban. Mindháromszor kéz a kézben, együtt ugrottak fel Kovács Katalinnal a dobogóra, a harmadik célba érés után meg ordítoztak a hajóban örömükben, és fröcskölték egymást vízzel. Szent a béke? - kérdeztük Janics Natasát.
- Ezt csak a média fújja fel, természetes, hogy nagyon örültünk. Mint ahogy az is természetes, hogy tavaly még túl friss volt minden, erre az esztendőre azonban már csapattá értünk. Egyébként már tavaly Athénban is kéz a kézben léptünk a dobogóra…

Nagyon jó volt odabújni anyuhoz

- A dobogón a harmadik arany átvételekor elsírta magát. Jobban meghatódott a három vébéarany miatt, mint a két olimpiai elsőség után?
- Erről szó sincs. Most a vébéelsőségnek örültem, mert az a friss. Meg ami még ennél is fontosabb, felnőttvilágversenyen először ült ott a nézőtéren az első sorban az anyukám is. Jó volt éremátadás után odabújni hozzá.

- Folytatás?
- Jövőre Szegeden.

- Úgy értem, együtt marad a verhetetlen páros?
- Október tizenhetedikéig szabadságon vagyunk, majd csak utána kezdjük tervezgetni a jövő évadot. A páros remekül működik, de más számokban, egyesben és négyesben is gondolkodunk. Szegeden is szeretnénk maradandót alkotni. Nekem különösen nagy lesz a kihívás, hiszen abszolút hazai vizen evezek majd.

Natasa lobban, kati megvédi

Fábiánné Rozsnyói Katalint, a sikerpáros edzőjét is két versenyzőjének emberi tulajdonságairól, a kulisszatitkokról faggattuk.

- Miben különbözik szakmailag a két lány?
- Mindketten istenáldotta tehetségek, sok edző összetenné a kezét, ha ilyen versenyzőkkel dolgozhatna. Kati és Natasa is hihetetlenül terhelhető. Kati szinte mérhetetlenül: összeszorítja a fogát, és küzd az edzéseken. Natasa már "szelektál", de aztán észbe kap, és amikor rájön, hogy bármiben lemaradása van, akkor pluszmunkát végez, szorgalmizik. Én már a szemük állásából látom reggel, hogy mi a helyzet, aznap terhelni, pihentetni kell egyiket vagy másikat, és személyre szólóan szabom ki az adagot.

- És emberileg?
- Emberileg is mások, különböző egyéniségek, épp ezért nem lehet egyformán kezelni őket. Amikor kettejüket összehasonlítjuk, ne feledjük, hogy Kati hat évvel idősebb. Natasa a lobbanékonyabb, ilyenkor Kati korrigálja őt, ha Natasa - néha, nem sűrűn - hőbörög, Kati nyugtatgatja. És amit sohasem gondoltam volna: az idén már az is előfordult, hogy Kati megvédte Natasát előttem.

- Összejött a hat arany. Elégedett?
- Viszontagságos év volt, kellemetlenül kezdődött azzal a borulással. Állítom, az új időrend a világon legjobban Katit és Natasát károsította meg. Igen, nyertek hat aranyat, de jóval többet is megérdemeltek volna. Az egyes mezőnyét elnézve ezren és ötszázon is utcahosszal győzött volna bármelyikük.

- De azért kijárt a dicséret…
- Azt hiszem, csak gratuláltam. Nem is várják el, hogy ajnározzam őket. Mi már szavak nélkül is megértjük egymást. Övék a világ legjobb párosa. ---- "Még nem is tudják a lányok, meglepetésnek szánom: igaz, október tizenhetedikét beszéltünk meg, de novemberig nem kezdjük el az edzéseket. Megérdemlik a hosszabb pihenőt."
Fábiánné Rozsnyói Katalin, a páros edzője

"Október tizenhetedikéig pihenőt kaptunk, ennél nem kell nagyobb elismerés Kati nénitől. A hétvégén Németországba vagyok hivatalos egy évadzáró kajakfesztiválra, Birgit Fischerrel evezek együtt, úgyhogy szerdától a nyaralás után azért edzek néhány napot."
Janics Natasa

"Végül nem Zadarban voltam nyaralni a társaságommal, hanem Splitben, nagyon jó volt, de gyorsan elröppent az öt nap. Október közepéig szabadok vagyunk. Sok ez a másfél hónap pihenő, előre tudom, nekem néhány hét múlva már annyira hiányzik majd a mozgás, hogy lejárogatok edzeni önkéntes alapon."
Kovács Katalin ---- …Kovács Katalinról
"Kati már azóta a kedvenceim közé tartozik, amikor kilencvenötben bekerült a felnőttcsapatba. Kedves, közvetlen, vidám lány, akivel nagyon jól el lehet beszélgetni a világ dolgairól, tehát nem csak a kajakról. Zseniális teljesítménye, tizenöt világbajnoki aranyérme ellenére egyáltalán nem vált nagyképűvé, ugyanolyan kedves, mint tíz évvel ezelőtt, valószínűleg ezért szeretik őt ennyire a rajongók is. Mert szeretik, ezt az athéni olimpián és a zágrábi világbajnokságon is láthattuk."

…Janics Natasáról
"Tavaly egy autóban utaztunk Natasával Gyomaendrődre, ahol egy gyermekrendezvény vendége volt. Éppen aznapra esett egy rangos sportbál is, és Natasa gondolkodás nélkül lemondta a bált, mentünk a gyerekekhez. Öt órát töltöttünk az autóban, úgyhogy volt alkalmunk beszélgetni. Lehet, a kívülállóknak néha úgy tűnhet, hogy nagy gyerek, aki megjátssza magát, de nem: Natasa tényleg érző lélek, aki mindig őszinte. Gyomaendrődön például sírva fakadt az ötven-hatvan gyerek között, annyira megéríntette a kicsik szeretete."

…kettejük viszonyáról
"Az idén már teljesen más volt a két lány viszonya: míg Athénban dacból, haragból, profiként eveztek az első helyre, addig az idén felhőtlen, vidám győzelmet arattak, élvezték a történteket. Csak egy példa mostani kapcsolatukra: Zágrábban a tévések odamentek Katihoz, interjúra hívták. Fel sem merült benne, hogy egyedül nyilatkozzon, és egyedül arassa le a babérokat, hanem azonnal Natasa után kiáltott. Míg meg nem találta, ő sem állt oda a kamera elé. Lehet, hogy jövőre újra ellenfelek lesznek, de az a tavalyi feszültség szerintem végérvényesen a múlté." ---- 1. Kovács Katalin, Janics Natasa (kajak páros) 25 pont
(A sikerpáros a zágrábi világbajnokságon mindhárom távon
- 200, 500, 1000 méteren is - győzelmet aratott)

2. Zsivoczky Attila (atléta) 20 pont
(Tízpróbában bronzérmet szerzett a helsinki világbajnokságon)

3. Kökény Roland, Kucsera Gábor (kajak páros) 16 pont
(Világbajnoki címet nyert 1000 méteren Zágrábban)

4. Gulyás Róbert (kosárlabdázó) 12 pont
(Kulcsszerepet vállalt abban, hogy a magyar válogatott bejutott
az Eb-selejtező utolsó körébe)
5. Vörös Zsuzsanna (öttusázó) 10 pont
(Egyéniben és csapatban is ezüstérmet szerzett
a varsói világbajnokságon, megnyerte az uppsalai Vk-döntőt)

6. Paksy Tímea, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga (kajak négyes) 8 pont
(1000 méteren világbajnok lett a horvát fővárosban)

7. Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István, Babella Balázs (kajak négyes) 6 pont
(Az idei Eb-arany után a zágrábi vb-n is győzött 200 méteren)

8. Lengyel Tamás (kerékpáros) 4 pont
(Három év után tudott újra hazai sportoló nyerni a Tour de Hongrie-n)

9. Mikler Roland (kézilabdázó) 2 pont
(A kapus húzóembere volt a hazai junior-vb-n bronzérmes válogatottnak)

10. Csomor Erika (duatlonista) 1 pont
(Hosszú távon világbajnoki címet nyert)

Összesített top 10
1. Cseh László (úszó) 57 pont
2. Kovács, Janics (kajak páros) 41 pont
3. Szávay Ágnes (teniszező) 40 pont
4. Talmácsi Gábor (motorversenyző) 35 pont
5. Ungvári Miklós (cselgáncsozó) 34 pont
6. Tóth Krisztina (asztaliteniszező) 30 pont
7. Braun Ákos (cselgáncsozó) 26 pont
8. Erdei Zsolt (ökölvívó) 25 pont
Kindl Gabriella (kézilabdázó) 25 pont
Lékó Péter (sakkozó) 25 pont
Szuper Levente (jégkorongozó) 25 pont
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik