Majoros aranyos visszatérése

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.09.03. 22:10
Címkék
Mindössze egyetlen versenyző védte meg címét az országos bajnokságon, mégsem születtek meglepetések. Hogy ez hogyan lehetséges? Kezdjük sorjában!
Majoros István ilyen ragyogó dobásokkal jutott el a bajnoki címig
Majoros István ilyen ragyogó dobásokkal jutott el a bajnoki címig
Majoros István ilyen ragyogó dobásokkal jutott el a bajnoki címig
Majoros István ilyen ragyogó dobásokkal jutott el a bajnoki címig
Majoros István ilyen ragyogó dobásokkal jutott el a bajnoki címig
Majoros István ilyen ragyogó dobásokkal jutott el a bajnoki címig

Bárdosi: rögzítôkötés

„Szerencsére nem szakadt el a szalag – rögzítette a legfontosabb tényt Bárdosi Sándor, aki jobb bokáján rögzítôkötéssel jelent meg Ózdon. – A török edzôtábor legutolsó napján az edzés utolsó perceiben történt, egy válldobást indítottam, leragadt a lábam a szônyegre és kicsavarodott a bokám. Egy hét pihenô után a régi leszek!”
A legkisebbek között Oláh Tibor papírforma győzelmet aratott a tavalyi bajnok Kollár Norbert felett, mégsem maradéktalanul boldog, hiszen az 55 kilós súlycsoportban a vb-n minden bizonnyal Majoros István indul.

Athéni olimpiai bajnokunkkal kapcsolatban nem hír, hogy ebben a mezőnyben felállhatott a dobogó tetejére 60 kilóban, sokkal örömtelibb, hogy úgy tűnik, "összedrótozza" magát a szeptember 26. és október 2. között esedékes budapesti vb-re. "Négy feltörekvő fiatal mindent beleadott ellenem, így örülök a győzelemnek - mondta az idén már tüdőgyulladáson, lázas fertőzésen, autóbaleseten áteső, gerincsérvvel küszködő Majoros. - Már kétszer kezelésbe vett egy csodadoktor, gyógymasszőr, úgyhogy sokkal jobban érzem magam. Na persze, ma megint fejre estem, ami nem tett jót a gerincemnek, így most kicsit erősebben zsibbad a karom a megszokottnál, de a vb-ig harcra kész leszek."

NS-vélemény: Huzavona

Az új (legújabb…) kötöttfogású szabályok óta (a kétperces menet elsô percében birkózás állásból – továbbra is többnyire akció nélkül – majd kétszer fél perc váltott parterhelyzet) nagyságrendekkel érdekesebb a sportág, mint az elôzô változat során, visszásságok persze továbbra is akadnak bôséggel. A parter alaphelyzete során, a fordított emelést (rebourt) lehetôvé tévô fogás alkalmával ugyanúgy tart a huzavona, mint régen kapaszkodáskor. A bírók tehetetlenek. A versenyzôk csak teszik a dolgukat, minden praktikát bevetve igyekeznek kicsusszanni a harapófogóból. A kedvezményezett szabálytalanul fog, a védekezô versenyzô legtöbbször szabálytalanul igyekszik ellenfelét akadályozni, vagyis szinte nincs egyetlen szabályos parterhelyzet sem. Adódik a kérdés: mit szól majd ehhez az újfajta „huzavonához” a budapesti világbajnokság díszvendége, a NOB-elnök Jacques Rogge… ?
Egészen parázs csata alakult ki a 66 kilósok kategóriájában, még úgy is, hogy Füredy Levente egy súlycsoporttal feljebb indult. A tavalyi bajnok, a ferencvárosi Dreschler az elődöntőben kikapott a másfél évet vállsérülés miatt kihagyó Nagy Balázstól, a fináléban pedig a válogatottságra leginkább esélyes Kliment László szoros, kemény csatában (fel is repedt a szemhéja), jó néhány vitatott helyzet után megbosszulta Nagy Balázson csapattársa vereségét.

Nem okozott csalódást a 74 kilósok között a vb-bronzérmes Füredy Levente sem, igaz, a döntőben csak megszorongatni tudta Horváth Andrást, aki ily módon - egyetlenként - 2004 után idén is bajnokká avanzsált.

A 84 kilóból is hiányzott a tavalyi győztes, Bárdosi Sándor bokasérülés miatt ugyanis kihagyta a hazai megméretést. Legnagyobb riválisa, Berzicza Tamás élt a lehetőséggel. "A lényeget nem tudtuk meg - mondta Berzicza. - Ebben a mezőnyben nem nagyon volt ellenfelem, hiába szerettem volna bizonyítani Sanyi ellen."

Virág Lajos helye viszont megkérdőjelezhetetlen a válogatottban. Az alsó ágra került 96 kilóban mindhárom nagymenő: Virág, a címvédő Kaló Béla és Kiss Balázs is. Az idei nemzetközi versenyeken is bravúrosan szereplő vasasos a hazai mezőnyben sem engedett meglepetést. Az igazi csemege a nehézsúlyban várt ránk: összejött a Deák Bárdos-Branda finálé. Deák Bárdos bemelegítésképpen betusolta első ellenfelét, Branda pedig Burest dobta el öt pontért az elődöntőben, ami nehézsúlyban azért nem sűrű látvány.

A fináléban 2001 Európa-bajnoka kivédekezte az ellenfél próbálkozásait, viszont az első menetben megpörgette, a másodikban kiemelte és három pontért eldobta Brandát, egyszersmind visszahódította tőle a titulust. A második menetből másodpercek voltak hátra. Ha Branda kivédekezi, övé a menet, ám Deák Bárdos ekkor felkapta 125 kilós korpuszát, ami azért megsüvegelendő teljesítmény.

"Szerdától péntekig nem ettem szilárd ételt a fogyasztás miatt. A második és harmadik meccsem között meg megrohamoztam az illemhelyiséget - ecsetelte a négyszeres vb-ezüstérmes. - Ezen körülmények között sikerült nyernem, aminek nagyon örülök."

Kötöttfogású országos bajnokság, Ózd (77 induló)
55 kg (7 induló). Döntő: Oláh-Kollár 2:0 (2:0, 5:0). Bajnok: Oláh Tibor (Váci Forma), 2. Kollár Norbert (Vasas), 3. Váradi Csaba (Univer KTE) és Jakab Tibor (Túrkeve).
60 kg (12). D: Majoros-Lőrincz 2:0 (2:0, 2:0). B: Majoros István (Univer KTE), 2. Lőrincz Tamás (CVSE), 3. Komáromi Ede (Egri Vasas) és Kurczeld Gábor (Csepel).
66 kg (15). D: Kliment-Nagy B. 2:0 (3:0, 3:1). B: Kliment László (Ferencváros), 2. Nagy Balázs (Univer KTE), 3. Kácsor László (Vasas) és Zelei István (Univer KTE).
74 kg (14). D: Horváth-Füredy 2:0 (2:1, 3:0). B: Horváth András (Univer KTE), 2. Füredy Levente (BVSC-Ganz-TÁT), 3. Lakatos Zoltán (Egri Vasas, Ferencváros) és Bácsi Péter (Ferencváros).
84 kg (9). D: Berzicza-Virág Sz. 2:0 (3:2, 2:0). B: Berzicza Tamás (Univer KTE), 2. Virág Szilárd (Ferencváros), 3. Fodor Zoltán (Ferencváros) és Kun Mátyás (Egri Vasas).
96 kg (9). D: Virág L.-Németh 2:0 (7:0, 6:0). B: Virág Lajos (Egri Vasas, Vasas), 2. Németh Iván (Ferencváros), 3. Kaló Béla (Univer KTE) és Fekete Gábor (TSC).
120 kg (10). D: Deák Bárdos-Branda 2:0 (3:0, 3:0). B: Deák Bárdos Mihály (Vasas), 2. Branda Gyula (Kőbánya SC), 3. Juszup Nunajev (Váci Forma) és Bures Antal (Vasas).

A csapatverseny végeredménye:
1. Univer KTE 40 pont,
2. Vasas 32,
3. Ferencváros 31
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik