Aranylabda után Aranyláb

PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ jelenti Monte-CarlóbólPAJOR-GYULAI LÁSZLÓ jelenti Monte-Carlóból
Vágólapra másolva!
2005.08.29. 22:15
Címkék
A hagyományos monte-carlói gálán kiderült, Andrij Sevcsenko győzött a Golden Foot-szavazáson, így Pavel Nedved után az idén ő kapta meg ezt az elismerést.
Nedved után ismét az olasz bajnokságból érkezô játékos, Sevcsenko (képünkön) kapta meg az elismerést
Nedved után ismét az olasz bajnokságból érkezô játékos, Sevcsenko (képünkön) kapta meg az elismerést
Nedved után ismét az olasz bajnokságból érkezô játékos, Sevcsenko (képünkön) kapta meg az elismerést
Nedved után ismét az olasz bajnokságból érkezô játékos, Sevcsenko (képünkön) kapta meg az elismerést
Nedved után ismét az olasz bajnokságból érkezô játékos, Sevcsenko (képünkön) kapta meg az elismerést
Nedved után ismét az olasz bajnokságból érkezô játékos, Sevcsenko (képünkön) kapta meg az elismerést

A török kolléga esküdött rá, hogy Maldini lesz a befutó. A kínai szerint Figót sem szabad figyelmen kívül hagyni, de a török hajthatatlan maradt. Maldini idősebb, több nagy címet is nyert, minden mellette szól, érvelt, a kínai pedig bólogatott ugyan, a mosolya azonban elárulta, nem tette volna fel minden pénzét Maldini sikerére.

Los Angelesről vették az ötletet

Andrij Sevcsenko

Született: 1976. szeptember 29., Dvirkivscsina
Állampolgársága: ukrán
Posztja: csatár
Magassága / testsúlya: 183 cm/73 kg
Válogatott mérkôzései / góljai száma: 60/27
Eddigi klubjai: Zjek, Dinamo Kijev (–1999), Milan (1999–)

Legjobb eredményei: BL-gyôztes (2003), Európai Szuperkupa-gyôztes (2003), 5x ukrán bajnok (1995, 1996, 1997, 1998, 1999), olasz bajnok (2004), 3x Ukrán Kupa-gyôztes (1996, 1998, 1999), Olasz Kupa-gyôztes (2003), Olasz Szuperkupa-gyôztes (2004), aranylabdás (2004), 4x az Év ukrán játékosa (1997, 1999, 2000, 2001), az Év ukrán sportolója (1999, 2000), ukrán gólkirály (1999), 2x olasz gólkirály (2000, 2004), a Bajnokok Ligája gólkirálya (1999)
Alighanem Fort Knox aranykincsét sem őrzik szigorúbban, amennyire titkolták a szervezők, hogy ki kapta a legtöbb voksot a Golden Foot-szavazáson. Anynyit elárultak, hogy Paolo Maldini, Luis Figo és Andrij Sevcsenko közül kerül ki a győztes, aztán hagytak mindenkit találgatni. Az idén nyolcezer felett volt a szavazók száma, ez jóval több, mint az előző két alkalommal, ami ékes bizonyítéka, hogy a Golden Foot világszerte egyre népszerűbb. Az ötlet Albert monacói nagyhercegtől származik, aki nem akarta ezzel feltalálni a meleg vizet, egész egyszerűen adaptálta a Los Angeles-i Sunset Boulevard-t Monte-Carlóba, a Grimaldi Forum mögötti, a tengerhez közeli sétányt elnevezte a Bajnokok Promenádjának, ahol most már harmadik éve nyomják lábukat a betonba a futball egykori és jelenlegi halhatatlanjai.

Az ötletet felkarolta az olasz La Gazzetta dello Sport, Európa egyik legnagyobb és legtekintélyesebb sportnapilapja, a világon mindenütt keresett és talált partnereket - Magyarországon ez a Nemzeti Sport -, s ezen médiumok választják ki azt a tíz, 28 évnél idősebb, ám még aktív labdarúgót, akikre interneten lehet szavazni, és aki a legtöbb voksot kapja - tavaly a cseh Pavel Nedved győzött -, az jöhet el Monte-Carlóba a lábnyomát elhelyezni az örökkévalóságnak. Rajta kívül egykori világsztárok is részesülnek ebben a megtiszteltetésben, őket csak az újságírók választják ki, így aztán három éve minden nyáron valóságos sztárparádé zajlik két napon keresztül a monacói La Meridian Beach Plazában.

Vasárnap este elsőként Gigi Riva érkezett meg, és hihetetlen eleganciával vonult be a medence melletti étterembe, s ebben a pillanatban felbolydult ott az élet. Riva még ma is elképesztően népszerű, kedvesen, mosolyogva rázott kezet mindenkivel, aki köszönteni akarta, és ez eltartott csaknem húsz percig. A vacsoránál beszélgetve megemlítette, hogy szerinte az 1966-os angliai világbajnokságon részt vevő magyar válogatott a világ egyik legerősebb csapata volt, Albert Flórián pedig egyenesen a példaképei közé tartozott, és kérte, feltétlenül adjam át a Császárnak az üdvözletét. Aztán mosolyogva mesélte, hogy élmény volt Budapesten sétálni, mert ha megszólítottak olaszul tíz lányt, nyolc egész biztosan olaszul válaszolt.

Igazi álomcsatársor ült össze a gálán

Valamivel később George Weah toppant be méregdrága öltönyben, majd jött George Best is. Francisco Gento, aki hatszoros BEK-győztesként alighanem behozhatatlanul világrekorder és a brazil Roberto Rivellino csak másnap, azaz hétfő délelőtt foglalta el a szobáját, ám szinte kicsomagolni sem maradt idejük, mert a sajtótájékoztatón volt jelenésük. George Best találomra jegyezte meg az asztal mögött ülő legendákra mutatva - beleértve persze saját magát is -, hogy egész jó kis csatársor állt össze erre a néhány percre…

A tájékoztatón egyébként senki sem szolgált különösebb szenzációval, mindannyian elmondták, óriási megtiszteltetés, hogy itt lehetnek a többi futballfenomén társaságában, megköszönték Albert nagyhercegnek ezt a pompás lehetőséget, aztán mentek is volna a medence mellé napozni, ám mi, újságírók az egyéni interjúkkal még legalább egy órán át föltartottuk őket és dicséretükre szól, hogy mindenkinek zokszó nélkül állták a kérdéseit.

Kaszálhattak volna a fogadóirodák

A legnagyobb kérdés azonban továbbra is nyitva maradt: ki a nyertese a Golden Foot idei szavazásának? Kora este aztán, a legendák halhatatlanok közé emelkedésével egyidőben kiderült, a kínai és a török kolléga is bukta volna a fogadását.

A befutó ugyanis 2004 aranylabdása, Andrij Sevcsenko lett. ---- E ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik