Az olimpiára összpontosít

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.08.08. 23:25
Címkék
A hét végi szegedi ifjúsági világbajnokságon hét aranyérmet produkáló magyar válogatottból Kozák Danusia teljesítménye a legkiemelkedőbb: a két évvel ezelőtti, japán vb-n is nyert két aranyat (500 egyesben és párosban), amihez most újabb két aranyat tett hozzá, 1000 és 500 egyesben nem talált legyőzőre.
Kozák Danusia: csillagos ötös
Kozák Danusia: csillagos ötös
Kozák Danusia: csillagos ötös
Kozák Danusia: csillagos ötös
Kozák Danusia: csillagos ötös
Kozák Danusia: csillagos ötös

- Nagyon izgultam. Fontosabb versenyek előtt mindig mormolok magamban egy fohászt a rajt előtt. Most is mondtam egy-két imát. Aztán amikor elindultam, már minden könnyebb volt. Az ötszáz métert jobban szeretem, az ezret csak az idén, utolsó éves ifiként vállaltam be, kipróbáltam, milyen két egyesben indulni. Jól sikerült - mondja a KSI SE 18 éves versenyzője.

- Melyik volt a legboldogabb pillanata a hét végén?
- Az ezerméteres döntő befutója. Több felnőtt kajakos ismerősöm mondta, hogy Szegeden nagyon jó versenyezni, mert csodás a közönség. Tényleg az. Olyan hangosan szurkoltak, hogy libabőrös lettem, szárnyakat kaptam. Jó érzés volt kiinteni nekik, megköszönni a buzdítást a győztes futam után.

- Immár négyszeres ifjúsági világbajnok, kétszeres Európa-bajnok. Jövőre a felnőttek mezőnyében kell bizonyítania. Mit vár magától?
- Az idén is kóstolgattam a felnőtt mezőnyt a válogatókon, de jövőre várom az igazi áttörést. Tisztában vagyok vele, hogy nagyon nehéz lesz, még két másodpercet kell javulnom, hogy ott is bele tudjak szólni a csatározásba. Nem titok, hogy a pekingi olimpiára már egy páros vagy négyes indulást szeretnék kiharcolni.

- Érdekes a keresztneve. Honnan ered?
- Lengyel név. Anyukám ugyanis lengyel, tehát félig én is az vagyok.

- Netán ő vitte le önt először kajakozni a KSI-be?
- Nem, apukám, aki korábban kenuzott. Kilencéves voltam. Először könyörögtem, hogy ne vigyenek, még sírtam is. Eleinte unszolniuk kellett, de gyorsan megszerettem.

- Egy tizennyolc éves lány általában másfajta életet él. Mennyi lemondással jár az élsport?
- Minden reggel suli előtt és után edzés. Lustálkodásra nincs idő, de nem is vágyom rá. Nekem már ez az életem. A sportgimnáziumban nemrég érettségiztem, valószínűleg a Kertészeti Egyetemre járok majd levelező szakon, de első helyen a kajakozás áll.

- Elnézve önt, nem annyira erős izomzatú, mint a kajakosok általába, és kortársai közül is jó néhányan.
- Nem erőből lapátolok, hanem a technikára helyezem a hangsúlyt. De még rengeteg a tanulnivalóm. ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik