Vörös és a női csapat is a második helyen végzett

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2005.08.07. 23:42
Címkék
Van úgy, hogy a 18 másodperc kevesebb lehet, mint a hat vagy a tizenegy. Legalábbis a világbajnokság magyar szurkolóserege vasárnap este nagyon bízott ebben.
Még egy kis koncentrálás, aztán kezdôdhet. Vörös Zsuzsanna ismét megcélozta a világbajnoki dobogót, s lám, ezúttal is sikerrel járt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Még egy kis koncentrálás, aztán kezdôdhet. Vörös Zsuzsanna ismét megcélozta a világbajnoki dobogót, s lám, ezúttal is sikerrel járt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Még egy kis koncentrálás, aztán kezdôdhet. Vörös Zsuzsanna ismét megcélozta a világbajnoki dobogót, s lám, ezúttal is sikerrel járt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Még egy kis koncentrálás, aztán kezdôdhet. Vörös Zsuzsanna ismét megcélozta a világbajnoki dobogót, s lám, ezúttal is sikerrel járt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Még egy kis koncentrálás, aztán kezdôdhet. Vörös Zsuzsanna ismét megcélozta a világbajnoki dobogót, s lám, ezúttal is sikerrel járt (Fotó: Meggyesi Bálint)
Még egy kis koncentrálás, aztán kezdôdhet. Vörös Zsuzsanna ismét megcélozta a világbajnoki dobogót, s lám, ezúttal is sikerrel járt (Fotó: Meggyesi Bálint)

Ne higgyék, kedves olvasók, hogy napszúrást kaptam Varsóban - egyébként az eddigi hideg, esős napok után vasárnapra tényleg kiderült az ég, a női döntő lovaglásakor kifejezetten meleg volt -, a fent leírtak jelen esetben igazak.

A lovaglás után ugyanis olimpiai és háromszoros egyéni világbajnokunk, Vörös Zsuzsanna hátránya a vezető Grolichovával szemben 72 pont, azaz a következő szám, a futás "nyelvére" lefordítva 18 másodperc volt. Mivel a cseh versenyző nem jó futó, ez a hátrány nem tűnt soknak, sőt!
Viszont Vöröst 24 ponttal

(6 mp) követte a remek futó, olimpiai negyedik Corsini, és 44-gyel (11 mp) a szintén gyors, Athénban "a mi lányunk" mögött ezüstérmet szerző Rublevska.

Mi lesz itt? Elég lesz ez a sóhajnyi előny?
A győztest senki sem tudta-merte megtippelni. Csak az volt a biztos, hogy óriási csata várható.
De hogy is jutott el a székesfehérvári klasszis újabb sikere küszöbére?
Jó lövészettel. Majd következett a vívás, amelytől a férfidöntő után tartottunk egy csöppet.
Vörös 9:0-val kezdett! Nem lehetett őt megszúrni. Óriási. Valami fantasztikus eredmény készült.

"Sajnos a szenzációs kezdést nem követte ehhez méltó befejezés. A második fele nyögvenyelős lett, bár akkor is voltak jó akciói Zsuzsának. A 916 pont mindig jó egy vébén, gratuláltam is neki, de ilyen kezdés után ezer pont fölött kellett volna zárnia. Hogy miért nem így történt? Egy versenyen mindig vannak holtpontok, maga a kilenc nullás széria is ritkaság. Talán a pillanatnyi koncentráció hiánya… Nem tudom. Ha lenne recept, használnánk" - összegzett Korponai István vívóedző.
Igen, ilyen az ember. A jónál is jobb kell neki. Főleg ha szurkoló. Mert egyből jár az agya, hogy egy-egy páston hagyott tus miatt milyen nagyot kell majd futni.

Az úszással ezúttal sem volt gond, a medencében nagyon jók a lányok. Három szám után negyedik volt Vörös, a Vörös, Szatmári Adrienn, Füri Csilla összetételű csapatunk pedig a második helyen állt.
És következett a lovaglás. Mivel válogatottunk már a reggeli rajtnál biztos érmesnek tekinthette magát - csak három nemzet került teljes csapattal a döntőbe -, a lányok közül elsősorban Vörösért szorítottunk, mert ekkor már csak neki volt esélye jó szereplésre (Szatmári és Füri két szám után leszakadt az élmezőnytől).
Vörös egy akadályt vert. Az előtte álló jó futók közül Muratova sokat rontott, Corsini verhetett volna többet.

Szóval futás. Az első ezres kör után Rublevska, Corsini és Vörös is megelőzte Grolichovát. Tud-e velük menni Zsuzsa? Nagyon okosan csinálta, tapadt rájuk. A cél előtt mintegy 300 méterrel Corsini robbantott, Vörös is elment Rublevska mellett. Nem sokkal, csupán két másodperccel az olasz mögött ért célba, megszerezte harmadik vb-ezüstjét (1998, 2002, 2005).
Páratlan teljesítmény: 1998 óta - a 2000 és 2001 kivételével - minden vb-n dobogón állt. Három arany, három ezüst a mérlege. No és közte ott az olimpiai arany. Csak gratulálni lehet hozzá. Miként a csapat második helyéhez is.

Így versenyzett Vörös Zsuzsanna



FÉRFI- ÉS NÔI VILÁGBAJNOKSÁG, VARSÓ

Női döntő. Egyéni.Világbajnok: Claudia Corsini (Olaszország) 5672 pont, 2. Vörös Zsuzsanna (Magyarország, egyesület: Alba Volán, edzői: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Korponai István, Mészöly Gábor, Heilig Anita) 5664 (lövészet: 181 kör/1108 pont, vívás: 916 pont, úszás: 2:14.64/1308 pont lovaglás: 1172 pont, futás: 10:40.68/1160 pont), 3. Jelena Rublevska (Lettország) 5636, 4. T. Mazurkevics (Fehéroroszország) 5568, 5. M. Dziadura (Lengyelország) 5544, 6. L. Grolichová (Csehország) 5512, …19. Szatmári Adrienn (Magyarország) 5352 (169/964, 748, 2:1213/1336, 1116, 10:33.92/1188), …24. Máthé Vivien (Magyarország) 5312 (182/1120, 748, 2:16.14/1288, 1088, 1068), 25.Füri Csilla (Magyarország) 5292 (160/856, 776, 2:13.15/1324, 1172, 1164)

Csapat. Vb: Oroszország (Ljudmila Szirotkina, Tatjana Muratova, Jevdokija Grecsisnyikova) 16 420 pont, 2. Magyarország (VÖRÖS ZSUZSANNA, egyeület: Alba Volán, edzői: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Korponai István, Mészöly Gábor, Heilig Anita, SZATMÁRI ADRIENN, Alba Volán, e: Kulcsár Antal, Komlódy Zsolt, Korponai István, Mészöly Gábor, Heilig Anita, FÜRI CSILLA, BHSE, e: Balaska Zsolt, Bognár Gábor, Kelemen Péter, Móczár Éva, Rátonyi Gábor) 16 308, 3. Lengyelország (Edita Maloszyc, Paulina Boenisz, Sylwia Czwojdzinska) 16 056 ---- - Ha reggel megígérik a második helyet, elfogadja?
- Nem - vágja rá azonnal Vörös Zsuzsanna. - Mindenképp megpróbáltam volna az aranyért harcolni.
- Most mit érez?
- Örülök, hogy így sikerült. Persze megfordul a fejemben, ha egy-két tussal többet adok, meg ilyesmi, de ennek nincs értelme! Nincs ha! Nagyon megdolgoztam minden egyes pontért, ezért az eredményért.
- A futás előtt mire számított?
- Hogy bármi lehet. Azt tudtam, hogy Grolichovát megfogjuk. És azt számoltam, hogy ketten hátulról is jöhetnek. Ezernégyszáz után láttam, a mögöttünk lévők nem veszélyesek. Hárman maradtunk, én bíztam a hajrámban. Háromszáz méterrel a cél előtt kicsit meghaltam lelkileg. De láttam, hogy Rublevska "meghalt", tehát meg kellett próbálnom lehagyni őt. Ha belehalok is. Legfeljebb nem sikerül, de ne tehessek szemrehányást magamnak, hogy meg se próbáltam. Corsininak voltak tartalékai, és szerintem maradtak is. Én kifutottam magam. És nagyon boldog vagyok, hogy az idén is bizonyítottam. ---- l Egy időben fogalom volt a neve. Több mint egy évtizeden át a női öttusázás meghatározó alakja volt a lengyel Dorota Idzi, aki nyert világ- és Európa-bajnokságot, mellette zsáknyi érmet. Bámulatos sikerszériája hazai pályán, az 1988-as varsói világbajnokságon kezdődött.
- Most is a hideg futkos a hátamon, ha belegondolok, hogy tizenhét éve itt állhattam először világverseny dobogójának a tetejére. Persze azóta megújultak a létesítmények, de a helyszín ugyanaz - eleveníti fel a múltat Idzi.
- Ma mivel foglalkozik?
- Egy nemzetközi cég marketingfelelőse vagyok, mellette a férjemmel (Jaroslaw Idzi volt öttusázó - a szerző) sportprogramot vezetünk a tévében. Az év elején a Lengyel Olimpiai Bizottság alelnökének választottak, és tagja vagyok a nők sportjáért felelős bizottságnak. Sok tisztséget betöltök, mégis azt mondom, hogy bár elsősorban anya vagyok, a szívem az öttusáé. ---- Kulcsár Antal szövetségi kapitány: "Elégedett vagyok a két ezüsttel. Annak külön örülök, hogy Zsuzsa az utóbbi években mindig dobogón állt."
Szatmári Adrienn: "Jól indult a napom, bár a vívásban többet vártam. A futásomat mindenki dicsérte. Ez az első érmem világbajnokságon."
Füri Csilla: "A vívás lehetett volna jobb, akkor elégedett lennék. A lovaglásnak örülök, a futásnál szenvedtem, de a csapatért elhittem, hogy menni fog."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik